ساختاری دموکراتیک در شبکههای اجتماعی وجود دارد/ دلایل جذب افراد به فضای مجازی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از اصفهان به همت معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تیران و با همکاری واحد خواهران دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان، ششمین نشست مجازی ویژه خواهران با موضوع «آنچه دختران در فضای مجازی مییابند» به مناسبت روز دانشجو برگزار شد.
فائزه تقیپور عضو هیئت علمی گروه رسانه و ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان به عنوان کارشناس در این برنامه حضور داشت.
وی در مقدمه بحث خود گفت: هرچند که در کشورهای مختلف رویکردهای متفاوتی نسبت به انواع شبکههای اجتماعی دارند؛ اما در مجموع، رسانهها و بهویژه شبکههای اجتماعی امروزه باعث ایجاد تغییرات فرهنگی و اجتماعی در ایران و سایر کشورهای جهان شده است؛ مثلاً در عراق جوانان بیشتر از فیسبوک استفاده میکنند و واتساپ و اینستاگرام زیاد رواج ندارد.
این کارشناس رسانه بیان کرد: کشور چین و برخی دیگر از کشورها اینستاگرام را فیلتر کردهاند، در ایران هم اینستاگرام و هم واتساپ و فیسبوک مورد استفاده است؛ اما از هر کدام کاربریها و استفادههای مختلفی میشود.
تمایل زیاد بانوان برای حضور در شبکههای اجتماعی
این کارشناس ارتباطات و رسانه ادامه داد: از آنجا که خانمها بیشتر به صحبت و ابراز احساسات و گپوگفت و تحلیلهای کلامی تمایل دارند، بهدنبال برقراری ارتباطات اجتماعی در شبکهها برای رفع این نیاز هستند، بهطور کلی در کشورهایی که دختران در روابط اجتماعی محدودیت دارند بیشتر به سمت این شبکهها جذب میشوند، هر چند که ممکن است این ادراک با حقیقت مغایر باشد، بر اساس پژوهشها دلایل بسیاری نیز گرایش به شبکههای مجازی را تقویت میکند که این دلایل پاسخ به چیزی است که دختران در فضای مجازی به دنبال آن هستند.
دلایل جذب افراد به شبکههای اجتماعی
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان برخی از دلایل جذب افراد به شبکههای اجتماعی را به این ترتیب: نقد، دنبالشدن و دنبالکردن و دریافت لایک برشمرد.
این استاد دانشگاه نتایج یک پژوهش را یادآور شد و گفت: وقتی تعداد دنبال کنندهها و لایکها بررسی شد، متوجه شدند افرادی که لایکهای بیشتری دریافت میکنند، بیشتر تمایل دارند مطالب دیگران را لایک کنند و مشخص شد موضوعات علمی لایکهای کمتر و موضوعاتی که نمایشی از زندگی شخصی افراد است، لایکهای بیشتری دریافت میکنند.
این صاحبنظر در امور رسانه گفت: پژوهشها نشان داده ساختن تصویری از خود در ذهن دیگران، برای افراد مهم است و افراد چیزی را در شبکههای اجتماعی به نمایش میگذارند که دوست دارند دیگران در مورد آنها تصور کنند، مثلاً مردان بیشتر پستهایی را در شبکههای مجازی به اشتراک میگذارند که نشانگر قدرت جسمانی یا اقتدار و ثروت آنهاست.
تقیپور با توجه به برخی دیگر از جنبههای جذابیت شبکههای مجازی گفت: بازنشر، پیوستن به خردجمعی و دانشگروهی و اطلاع از عقاید دیگران برای افراد در شبکههای مجازی جذاب است، شفافسازی، بازیگوشی و سرگرمی، داشتن فضاهای خصوصی، پرکردن اوقات فراغت و شاد نگه داشتن خود از دیگر جذابیتهاست و لزوماً تمام آنچه ما در شبکهها دنبال میکنیم مورد استفاده ما قرار نمیگیرد و کاربردی نیست.
صفحات مختلف، رویکردهای متفاوت دارند
این پژوهشگر عرصه رسانه گفت: صفحات مختلف رویکرد گذشتهنگر، آیندهنگر و یا حالنگر دارند، ما در استفاده از رسانه از حواس پنجگانه بهره میبریم، برای رادیو حس شنیداری، برای روزنامه و کتاب حس دیداری و برای تلویزیون هر دو حس درگیر میشود. در رسانههای نوین و رسانههای موبایلی بهدلیل استفاده از انگشت، حس لامسه هم به این حواس اضافه میشود، حتی در اینستاگرام صفحاتی مربوط به رستورانها، فستفودها و فینگرفودها ایجاد شده که حس چشایی و بویایی را درگیر میکند.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان بیان کرد: در شبکههای اجتماعی ساختار دموکراتیکی وجود دارد که حق برابری، حق رأی و اظهارنظر در آنها لمس میشود و ما را به سرمایههای اجتماعی متصل میکند. سرمایه اجتماعی شامل برقراری ارتباط، کسب اعتماد، جلب مشارکت و تحرکطلبی است که همه اینها در صفحات مجازی قابل دسترسی است، افراد و کاربران در شبکهها به دنبال پاسخ مناسب برای ابعاد شخصیتی خود مانند گشودگی نسبت به تجربه، رفع روان رنجوریها، اغنای حس وظیفه شناسی و مسئولیتپذیری و بعد تطابقپذیری هستند.
حضور دانشجویان مطالبهگر نویدبخش پیشرفت است
در ادامه سحر غفاریان مسئول واحد خواهران نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان با تبریک به مناسبت روز دانشجو گفت: وجود دانشجویان و جوانان مستعد فعال در عرصه علم و پیشرفت جامعه اسلامی بههمراه روحیه ضداستکباری و عدالتخواهی، و مطالبهگری نویدبخش آیندهای با اقتدار و همراه با توسعه و پیشرفت ایران اسلامی خواهد بود و آرزوی ماست که دانشجویان با امید به آینده و پویایی در همه عرصههای زندگی موفق باشند.
انتهای پیام/۴۱۱۷/4062/
انتهای پیام/