دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آذر 1399 - 00:05
آنا گزارش می‌دهد؛

برگزاری جلسات ستاد مناسب‌سازی فضاهای شهری بدون حضور بهزیستی/ شورای شهر به نقش بهزیستی در مناسب‌سازی شهری توجهی ندارد

با وجودی‌که متولی امور مربوط به معلولان سازمان بهزیستی است اما شورای شهر تهران در ترکیب ستاد مناسب‌سازی فضاها عضوی از اداره کل بهزیستی استان را قرار نداده و تنها به عضویت یک معلول آن هم در کمیته‌های اجرایی بسنده کرده است.
کد خبر : 546318

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا, سیزدهم آذر هر سال در دنیا به نام معلولان نام‌گذاری شده و هفته معلول از این روز آغاز می‌شود.


یکی از مهم‌ترین علل نامگذاری این روز توجه به معلولان به‌عنوان عضوی از جامعه است؛ معلولان در جامعه دارای حق استفاده از امکانات موجود را مانند یک شهروند دارند و در این میان برای هر کمکی نباید به آنها به دیده ترحم نگریست.


با توجه به اهمیت توجه به معلولان، قانونی در سال 1383 با عنوان قانون حمایت از افراد دارای معلولیت به تصویب رسید و پس از آن نیز در سال ۹۶ مورد بازنگری قرار گرفته و مجدداً در سال 97 به دستگاه‌های مختلف برای اجرا ابلاغ شده است که در آن وظیفه هر ارگان، سازمان و نهادی به‌منظور دسترس‌پذیر کردن شهر تعیین شده و تخطی از آن جرم محسوب بوده و حتی مجازات نیز برای آن درنظر گرفته شده است.


یکی از سازمان‌ها و نهادهایی که وظایف مهمی در این بین ایفا می‌کند مدیریت شهری است که طبق قانون در ارتباط با معلولان باید مجموعه اقداماتی را انجام دهد تا فضاهای شهری برای معلولان دسترس‌پذیرتر شود تا این اعضای جامعه بتوانند هر چه بیشتر برای حضور در فضاهای عمومی استقلال و آزادی عمل داشته باشند.


در این میان به‌نظر می‌رسد در مواردی مدیریت شهری در اجرای قانون حمایت از معلولان متولیان امر یعنی سازمان بهزیستی را نادیده می‌گیرد.


مهدی صالحی، مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در ارتباط با قانون حمایت معلولان اظهار کرد:  آخرین قانون ملاک عمل در حوزه حمایت از معلولان در سال 97 ابلاغ شده است و در دستورالعمل اجرایی آن را هم که دولت مصوب کرده است مشخصاً تأکید شده که آن چیزهایی که من بعد (قانون) احداث می‌شود اعم از معابر شهری، ساختمان‌های عمومی، دولتی و خصوصی باید در آنها ضوابط مناسب‌سازی رعایت شود و در صورتی‌که در این حوزه کوتاهی اتفاق بیفتد مشمول برخورد قضایی است که ضمانت اجرایی آن در قانون دیده شده است.


وی در ارتباط با معابر، ساختمان‌ها، تأسیسات و تجهیزاتی که از قدیم به‌وجود آمده است نیز عنوان کرد: این‌ها یک‌‌شبه به‌وجود نیامده‌اند و در مدت کوتاه هم قابل اصلاح نیستند. در قانون هم آمده که در یک بازه زمانی نسبت به اصلاح این وضعیت (عدم دسترس‌پذیری برای معلولان) اقدام شود. در این قانون از همه دستگاه‌های ذی‌ربط خواسته شده تا آنچه که من‌قبل قانون احداث شده، دستورالعمل اصلاحی بدهند.


مناسب‌سازی تهران در 2 الی 3 سال امکان‌پذیر نیست


مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران ادامه داد: در مجموعه‌های مختلف همچون آموزش و پرورش، مجموعه‌های اداری دولتی، دستگاه‌ها، شهرداری تهران (هم در ساختمان‌های خود و هم در معابر شهری و تجهیزات ترافیکی) این موضوع در دست اقدام است و هر کدام برای دسترس‌پذیر کردن محیط مربوط به خود برنامه‌ای دارند.


صالحی تصریح کرد: از زمان ابلاغ قانون به بعد دیگر آن‌چیزی که احداث می‌شود نمی‌تواند اصول و ضوابط مناسب‌سازی و آن چیزی که در قانون حمایت از معلولان آمده را رعایت نکند و رعایت نکردن آن جرم محسوب می‌شود. باید بپذیریم که این قانون جامع است و همچنین قبول کنیم که شهر تهران 8 هزار کیلومتر معبر دارد اصلاح آن در یک بازه زمانی 2 الی سه ساله امکان‌پذیر نیست.


وی ادامه داد: قانون حمایت از معلولان برای ساخت و سازهای قدیمی هم برنامه ارائه کرده و عنوان می‌کند که دستگاه‌ها نسبت به اصلاح آن چیزهایی که از قبل احداث شده است نیز برنامه اصلاحیه ارائه دهد.


خطای پیمانکار در اجرای نادرست کاشی‌های مخصوص نابینایان مستوجب عقوبت است


مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران در ارتباط با جای‌گذاری‌های کاشی‌های مخصوص نابینایان در معابر شهر توسط پیمانکاران شهرداری نیز گفت: برای این موضوع دو کار انجام شده است یکی این‌که به‌طور مداوم به پیمانکاران و ناظران آنها آموزش می‌دهیم تا چگونه با این قانون که مصوب شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران است، برخورد کنند و از اینجا به بعد هم اگر پیمانکاری خطا کند مستوجب همان عقوبتی  است که در قانون دیده شده است.


صالحی افزود: مورد دیگر این‌که آن چیزهایی هم که از قبل احداث شده و دارای ایرادهایی است در حال شناسایی آنها هستیم و جزو اقدامات اصلاحی ما خواهد بود.


وی با اشاره به طرحی تحت عنوان طرح جامع مناسب‌سازی فضاهای شهری در شهر تهران، بیان کرد: در این طرح جامع، جامعه هدف آن را ساختمان‌ها، معابر و هم تشکیلات و تأسیسات شهری تشکیل می‌دهد و در حال شناسایی ایرادات مناسب‌سازی در شهر تهران و ارائه دستورالعمل اجرایی برای آن است؛ حال این دستورالعمل می‌تواند از جنس مرمت، اصلاح و احداث می‌تواند باشد.


کمیته‌های مناسب‌سازی مناطق یک عضو متخصص معلول دارد


مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران با اشاره به این‌که طرح جامع مناسب‌سازی فضاهای شهری در تهران امسال به مرحله اجرا درآمده، گفت: ترکیب برنامه‌های اصلاحی با بودجه می‌تواند برنامه اقدام باشد.


صالحی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا مبنی بر این‌که بهزیستی خواستار نظارت بر پروژه‌های مناسب‌سازی در شهر تهران است و در این خصوص مکاتبه‌ای هم با شهرداری داشته‌ که تاکنون پاسخی به آن داده نشده نیز عنوان کرد: ما در شهرداری طبق مصوبه شورای اسلامی شهر تهران ستادی با عنوان ستاد مناسب‌سازی فضاهای شهری داریم که ذیل این ستاد 22 کمیته اجرایی در مناطق ما حضور دارند (با عنوان کمیته مناسب‌سازی مناطق) و در معاونت‌های اجرایی‌مان نیز دو مشاور مناسب‌سازی فعال هستند که بر روند اجرای پروژه‌ها نظارت می‌کنند.


وی تصریح کرد: کمیته‌های مناسب‌سازی مناطق یک عضو متخصص معلول دارند؛ در این ساختاری که شورای شهر ابلاغ کرده است این موضوع دیده شده و در حال اجرای آن هستیم. با توجه به این ساختار دیگر مشکلی در نظارت بر اجرای پروژه‌ها وجود ندارد و در صورت نیاز در ستاد مناسب‌سازی فضاهای شهری از بهزیستی استان تهران و استانداری هم دعوت به‌عمل خواهد آورد.


مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران اذعان کرد: تاکنون درخواستی مبنی بر این موضوع برای ما نیامده است و اگر هم بیاید ما باید آن را به شورای شهر منعکس کنیم و اگر بخواهیم ترکیب جدیدی برای آن ایجاد کنیم باید تأییدیه شورای شهر را دریافت کنیم.


* قاسم شجاع


انتهای پیام/4105/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب