دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

سهم دولت از اخذ مالیات خانه‌های لوکس در لایحه بودجه سال 1400/ چرا دولت قانون اخذ مالیات از خانه‌های لاکچری را اجرا نمی‌کند؟

در حالی که مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه امسال دولت را مکلف به اخذ مالیات از خانه‌های خالی و خانه‌های لوکس کرده است اما با گذشت قریب به 9 ماه از سال دولت همچنان از اجرای آن سر باز می‌زند.
کد خبر : 546106
IMG_4578.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، موضوع اخذ مالیات از خانه‌های لوکس همواره در سال‌های گذشته مورد بی‌اعتنایی دولت واقع شده و این امر اعتراض کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و توده‌های مردم را در پی داشته است. 


در حالی که مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه امسال دولت را مکلف به اخذ مالیات از خانه‌های خالی و خانه‌های لوکس کرده است اما با گذشت قریب به 9 ماه از سال دولت همچنان از اجرای آن سر باز می‌زند.



با اینکه پیش‌تر محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی درباره مالیات بر خانه‌های خالی از ارسال اطلاعات ۱۹۴ هزار واحد مسکونی خالی از سکنه در سراسر کشور در مجموعِ دو مرحله، به سازمان امور مالیاتی خبر داده بود، اما عزمی از سوی سازمان امور مالیاتی برای اجرایی کردن این قانون دیده نمی‌شود.


از سوی دیگر پیش از این در مرحله نخست، مشخصات ۱۰۹ هزار واحد خالی از سکنه به سازمان مالیاتی اعلام شده بود که معاون این سازمان از شناسایی تنها 2 هزار و ۵۷۴ واحد از آنها به‌عنوان «قطعاً خالی از سکنه» خبر داده بود.


این آمار در حالی است که تا قبل از آن، مسئولان در وزارت راه و شهرسازی، وزارت اقتصاد، سازمان امور مالیاتی، مرکز آمار و… همواره ارقامی از ۲.۵ تا ۲.۷ میلیون واحد مسکونی را به‌عنوان تعداد خانه‌های خالی پس از سرشماری سال ۱۳۹۵ اعلام می‌کردند. 


دولت اخذ مالیات از خانه‌های لوکس و خالی را اجرایی کند


غلامرضا شریعتی اندراتی با اشاره به ضرورت اخذ مالیات از خانه‌های لوکس در سال 1400، می‌گوید دولت در جدول شماره 5 لایحه بودجه سال 1400 پیش بینی کرده که از محل اخذ مالیات از خانه‌های لوکس حدود 707 میلیارد تومان درآمد کسب کند که این میزان با توجه به حجم بالای ساخت و ساز خانه‌های لوکس پایین است.



به گفته وی تأکید دولت در لایحه بودجه 1400 برای اخذ مالیات از خانه‌های لوکس در حالی صورت گرفته که متأسفانه با گذشت حدود 8 ماه و نیم از تصویب قانون بودجه سال 1399 و تأکید مجلس برای اخذ مالیات از خانه‌های لوکس، آیین‌نامه اجرایی این قانون تدوین نشده است.


عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی معتقد است در شرایط کنونی دولت باید به سمت ایجاد درآمدهای جدید از محل پایه‌های مالیاتی باشد، در این رابطه می‌توان به موضوعات اخذ مالیات از خانه‌های خالی و اخذ مالیات از خانه‌های لوکس اشاره کرد که این مسئله می‌تواند برای دولت درآمدزایی بالایی داشته باشد.


شریعتی می‌افزاید از طرفی اخذ مالیات از خانه‌های لوکس به تحقق عدالت اجتماعی کمک می‌کند، زیرا کسی که می‌خواهد در خانه‌های گران قیمت و لوکس زندگی کند، باید مالیات آن را پرداخت کند تا درآمدهای حاصله در جهت تولید مسکن برای اقشار ضعیف و متوسط جامعه هزینه شود.


وی می‌گوید اعضای کمیسیون در طرح جهش تولید و تأمین مسکن مقرر کردند که صندوق مالی تشکیل شود تا درآمدهای حاصله از محل اخذ مالیات در حوزه مسکن به این صندوق واریز شود تا اعتبارات حاصله برای تولید مسکن هزینه شود.


گفتنی است طرح مالیات بر عایدی مسکن به‌عنوان قسمتی از مالیات بر عایدی سرمایه برای نخستین بار در سال ۹۲ در محتوای گزارش کمیسیون اقتصادی وقت مطرح شد، سپس در سال ۹۳، طرح الحاق یک ماده به قانون مالیات‌های مستقیم (مقابله با سوداگری و کاهش التهابات بازار مسکن) با هدف حمایت از تولید و عرضه، کاهش نوسانات بازار، جلوگیری از سوداگری، حمایت از خانه‌دار شدن اقشار متوسط و ضعیف و اخذ مالیات بر عایدی در بخش مسکن (CGT) به‌صورت ماده واحده و با ۱۰ تبصره توسط نمایندگان پیشنهاد و تهیه شد. 


طرح فوق به مدت ۴ سال به علت عدم همکاری دولت با کمیسیون اقتصادی مجلس در ارائه لایحه در مجلس خاک خورد تا بالاخره در ۷ شهریور ۹۷ دوباره در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد و به امضا ۱۱۷ نفر از نمایندگان مجلس رسید.


با این حال امید است که دولت به‌جای دل بستن به رؤیای فروش روزانه دو میلیون بشکه نفت و اتکای به فروش نفت به ایجاد درآمدهای پایدار که مالیات یکی از رایج‌ترین محل‌های درآمدزایی دولت‌ها در کشورهای توسعه یافته است، روی بیاورد و دست از تفکر خام‌فروشی منابع کشور بردارد.


انتهای پیام/4133/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب