چرا قیمت مرغ پر کشید؟/ عرضه محدود و مقطعی گرهگشا نیست
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی و امور دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، درحالیکه کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی از کنترل بازار مرغ و کاهش قیمت آن به 18 هزار تومان با توزیع گسترده در میدان بهمن تهران و بقیه میدانها خبر میدهد؛ شواهد و گزارشهای میدانی از کف بازار نشان میدهد که گرچه قیمت فعلی مرغ از کیلویی 36 هزار تومان روزهای اخیر عقبنشینی کرده است اما همچنان با قیمت مصوب دولتی یعنی کیلویی 20 هزار و 400 تومان هم فاصله دارد.
همچنین در بسیاری از فروشگاهها و مراکز عرضه محصولات پروتئینی یا جای مرغ خالی است یا با ترفندهای رنگارنگ و لاکچری کار شده بر روی بستهبندی و محتوای گوشت مرغ مثلاً قطعهبندی شده، بدون پوست و ... در حال عرضه و فروش با قیمتهایی تا 140 هزار تومان هم است
حالا سؤال اینجاست که آیا راهکار مسئولان امر (افزایش عرضه مرغ با نرخ عمده 18 هزار و 500 تومانی) از التهاب بازار مرغ کاسته و به ثبات آن منجر میشود؟
عرضه محدود و مقطعی گرهگشا نیست
کارشناسان بر این باورند که مسئولان تنها به دنبال راهکارهای سطحی هستند و عرضه محدود، موقت و مقطعی چالش بهوجود آمده در اثر گرانیها را از بین نخواهد برد.
مدیر یکی از فروشگاههای هایپر دلیل خالی بودن جای گوشت مرغ در ویترین بخش عرضه محصولات پروتئینی را این گونه تشریح میکند که 2 روز است از اول صبح برای خرید مرغ 18 هزار و 500 تومانی به میدان بهمن میرویم اما متأسفانه دست خالی برمیگردیم، این مرغ به همه خریداران نمیرسد و تنها به برخی از فروشگاههای سطح شهر فروخته میشود.
به گفته وی میتوانیم مرغ گرانتر از قیمت فوق را خریده و در فروشگاه عرضه کنیم اما در این صورت به خاطر بازرسیها و نظارتها جریمه میشویم به همین دلیل، فعلاً در فروشگاه مرغی برای فروش نداریم.
مدیر فروشگاه میافزاید عرضه مرغ 18 هزار و 500 تومانی مقطعی است، این موضوع نمیتواند ادامهدار و گرهگشا باشد و مشکل را به طور دائمی برطرف کند چرا که تولیدکنندگان میگویند هزینه تمامشده تولید هر کیلو مرغ برای آنها 24 هزار تومان تمام میشود.
وی درباره چگونگی تأمین و عرضه این مرغ میگوید طبق گفته تولیدکنندگان، دولت به آنها قول تأمین نهاده ارزانقیمت را داده و از آنها مرغ را با قیمت 18 هزار و 500 تومان خریداری کرده و در حال توزیع در بازار است.
ریشه گرانی مرغ چیست؟
با شدت گرفتن تحریمها و محدودیت منابع ارزی، واردات نهادههای دامی (ذرت، سویا، کنجاله و ... که خوراک دام و طیور محسوب میشوند) دچار محدودیت شدند و ارز ترجیحی اختصاص یافته برای آنها کاهش یافت ازاینرو واحدهای مرغداری با کمبود و گرانی خوراک اصلی روبرو شدند.
علاوه بر موضوع فوق، جای خالی نظارت و مدیریت صحیح چرخه توزیع باعث بروز رانت، فساد، احتکار و تشکیل بازار سیاه نهادههای دامی شد بهطوریکه مرغداران نهادهها را با قیمتی 5 برابر نرخ مصوب دولتی از بازار سیاه تهیه میکردند. همین عوامل باعث شدند تا هزینه تمامشده تولید مرغ افرایش یابد.
حبیب اسداللهنژاد، نایبرئیس کانون انجمن صنفی مرغداران میگوید درحالیکه وزارت جهاد کشاورزی مدعی است نهاده به اندازه کافی در سامانه بازارگاه وارد نمیشود اما وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت بر تأمین کامل نهادهها اصرار دارد.
به گفته وی بنابراین نهادهها پس از ترخیص از گمرکات به طور کامل وارد سامانه بازارگاه نمیشوند و در این مسیر انحرافی وجود دارد که مسئولان باید پاسخگو باشند.
اسداللهنژاد میافزاید دولت در حالی به برخی از مجموعهها نهاده مازاد میدهد که تولیدکنندگانی که سالن پرورش مرغ دارند از دسترسی بهموقع و بهاندازه به نهادههای دولتی عقب افتادهاند.
نایبرئیس کانون انجمن صنفی مرغداران میگوید از یک سال گذشته تاکنون هیچ ثبت سفارشی برای واردات نهادههای دامی با ارز نیمایی و غیردولتی نشده است بنابراین تمام نهادههای موجود در بازار سیاه با ارز دولتی 4200 تومانی وارد شده است، یعنی در مسیر توزیع رانت و فساد وجود دارد.
احمد مرادی، نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز ریشه کمبود و گرانی مرغ در بازار را به نهادههای دامی رسوب شده در گمرک مربوط دانسته و ضمن انتقاد از عملکرد بانک مرکزی در ترخیص کالاها میگوید بانک مرکزی میتوانست با تخصیص بهموقع ارز به کالاهای دپو شده در گمرک از افزایش و گرانی اقلام و کالاهای اساسی سفره مردم جلوگیری کند.
اگر گرانی این روزهای بازار مرغ ریشه در کمبود عرضه و قیمت بالای نهادههای دامی داشته باشد این امر با تشدید نظارتها بهویژه در بخش توزیع قابلحل است اما اگر در کنار دلیل فوق، کاهش جوجهریزی و به تبع آن کاهش تولید هم در گرانی قیمت مرغ سهیم باشد عرضه مرغ تنظیم بازاری به قیمت 18 هزار و 500 تومان تنها یک مسکن مقطعی است و دولت باید به فکر بهبود و تقویت بخش تولید و عرضه واحدهای مرغداری باشد.
نکته مهم دیگری که توجه به آن در معادله قیمت مرغ و پیشبینی آینده بازار آن نگرانیهایی را ایجاد کرده بحث کاهش جوجهریزی است که از مدتها پیش فعالان و کارشناسان بازار در این باره به مسئولان امر هشدارهای لازم را داده بودند موضوعی که بهسادگی قابل جبران نیست.
انتهای پیام/4133/پ
انتهای پیام/