دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آذر 1394 - 13:59

دوگانه لاریجانی ـ حداد؛ سازوکار انتخاباتی اصولگرایان به‌علاوه و منهای پایداری

وحدت اصولگرایان با چالشی جدی مواجه شده و با تأیید برگزاری نشست گروه چهار، از سوی لاریجانی، مقتدایی و ولایتی، بیش از هر زمان دیگری، این موضوع شکل یک اختلاف جدی به خود گرفته است.
کد خبر : 53023

گروه سیاسی- مهدی روزبهانی: یک طرف علی لاریجانی در جایگاه ریاست مجلس راهی جدید را در میان اصولگرایان باز کرده و دست به یارگیری زده است و طرف دیگر غلامعلی حدادعادل در جایگاه رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس راهی دیگر را می‌رود.


ماجرا این است که اصولگرایان از سال گذشته در همایش‌های مخلتف اعلام کردند «همه چیز خوب است هرچند برخی اختلاف‌نظرها وجود دارد اما به وحدت می‌رسیم»؛ اما این اختلاف نظرها در جبهه اصولگرایی چنان ادامه یافت که سخن از تشکیل یک شورای هماهنگی به میان آمد.


«تشکیل شورای هماهنگی اصولگرایان» وعده‌ای بود که محمدرضا باهنر دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری اولین بار در اجلاس دبیران استان‌های جبهه پیروان خط امام و رهبری مطرح کرد. او گفت: تا پایان شهریورماه این شورا تشکیل می‌شود. باهنر همچنین در نشست خبری شهریورماه خود مجددا از تشکیل این شورا تا اواسط مهرماه خبر داد.


پاییز هم به آخر رسید و از اعلام موجودیت سازوکار انتخاباتی اصولگرایان خبری نشد. در نهایت، این انتظار رسانه‌‌ای از بزرگان اصولگرا، به اعلام خبر تشکل جلسات هشت نفره از سوی دبیرکل جبهه پایداری منتهی شد؛ خبری که نشان می‌داد بزرگان اصولگرا نتوانسته‌اند تکلیف نامزدهای جناح راست را برای انتخابات مجلس، دور یک میز تعیین کنند و به همین خاطر بنظر می رسد وحدتی که تابه‌ حال از آن دم می‌زدند، شکل یک رقابت درون‌جناحی به خود گرفته است.


رقابت درون‌جناحی به جای شورای هماهنگی


حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری، در گفت‌وگو با مهر در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «پروسه وحدت اصولگرایی در چه مرحله‌ای قرار دارد؟»، اظهار کرد: ما جلساتی را با دوستان اصولگرا برگزار و بر سر چند اصل با یکدیگر وفاق کردیم و امیدواریم کسی این توافقات را بر هم نزند و همگی محکم بر سر این اصول بایستیم. دبیرکل جبهه پایداری با بیان اینکه ما از ابتدا با سه ضلع پایداری، مؤتلفه و ایثارگران کار را شروع کردیم و امروز حدادعادل و باهنر هم در جلسات ما شرکت می‌کنند گفت:امیدواریم بتوانیم این جلسات را توسعه دهیم.


طبق اعلام منابع مختلف، این جلسات با حضور غلامعلی حدادعادل، حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، محمدنبی حبیبی، علیرضا زاکانی، حسین فدایی، اسدالله بادامچیان، محمدصادق محصولی و محمدرضا باهنر برگزار شده است. محسن کوهکن، نایب رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری، در گفت‌و‌گو با خبرآنلاین، برگزاری نشست‌هایی با حضور این افراد را تأیید کرده و گفته که این هشت نفر خود را کانون اصولگرایان نمی‌دانند و نمی‌شود از آنها پرسید که چرا از برخی افراد برای حضور دعوت نکرده‌اند. اینها می‌گویند که همگرایی با محور روحانیت باید از جایی شروع شود و برای همین هم ما نشستیم و صحبت کرده‌ایم تا به راهکارها برسیم و راهکاری نهایی است که از دلش سازوکار حضور افراد حقیقی و حقوقی برمی‌آید.


میدان‌داری حدادعادل


اختلافات اصولگرایان زمانی بیشتر قابل درک است که بدانیم جلسات هشت نفره‌ای که آقاتهرانی از آن خبر داده، در غیاب چهره‌های اثرگذاری چون علی لاریجانی، علی‌اکبر ناطق نوری و علی‌اکبر ولایتی برگزار می‌شود و از طرف دیگر، این جلسات هشت نفره را غلامعلی حدادعادل میزبانی می‌کند.


هرچند آقاتهرانی به گونه‌ای سخن گفته که گویا حدادعادل و باهنر، اخیرا به گروه شش نفره اضافه شده‌اند، حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی‌مقدم سخنگوی جامعه روحانیت، میدان‌دار این جلسات را حداد معرفی‌ می‌کند. او در تشریح جزئیات جلسات هشت نفره به خبرآنلاین گفته که جلسات 8 نفره جلساتی بود که به دعوت آقای حدادعادل و در منزل ایشان تشکیل می‌شد. تلاش آقای حداد عادل این بود که همگرایی‌ای را که بخش‌های دیگر اصولگرا هم به دنبال آن بودند، محقق کند. آقای حداد بر اساس دلسوزی که داشت و از آنجا که شخصیت تأثیرگذاری است، خواسته بود تا این مجموعه را دعوت کند تا پایه‌ای برای رسیدن به شورای هماهنگی اصولگرایان باشد.


اما برخلاف این فعالیتها، مصباحی‌مقدم در تشریح عمده‌ترین مانع برای اختلاف، گفته عده‌ای تأکید داشتند که جامعه روحانیت محور قرار بگیرد، اما عده‌ای سناریوی دیگری را دنبال می‌کردند و طبعا به نقطه مشترک نمی‌رسیدند. الان آن سناریوی دیگر تقریبا با ناکامی روبه‌رو شده است. آن سناریو، محور قرار گرفتن سه آیت‌الله (آیت‌آلله محمد یزدی، آیت‌الله محمدعلی موحدی کرمانی، آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی) بود که به نتیجه نرسید و نقش‌آفرینی این سه نفر منتفی شد. با این حال، طبق اعلام قبلی اصولگریان امروز روز موعود برای گردهمایی بزرگان اصولگرایی است و طبق آنچه باهنر و مصباحی‌مقدم از قبل گفته‌اند قرار است که دبیرکل جامعه روحانیت مبارز برای حضور در یک نشست از همه سران اصولگرایان و چهره‌های تاثیر گذار این جریان دعوت کند تا در جلسه‌ای در روز شنبه شرکت کنند. در واقع این جلسه برای تعیین تکلیف همگرایی و وحدت اصولگرایان خواهد بود.


جلسه گروه چهار و رونمایی از اختلاف


هفته‌نامه صدا، هفته پیش از فعالیت‌های تازه‌ای از چهره‌های مشهور به عقلای اصولگرایی خبر داد و ضمن اعلام جلسه علی‌اکبر ناطق نوری، علی‌اکبر ولایتی، علی لاریجانی و آیت‌الله مرتضی مقتدایی نوشت که چهار عضو بلندپایه جناح اصولگرا در تلاش هستند تا به دور از چشم تندروها لیست یکدستی را برای تهران آماده کنند. خبر به سرعت از سوی دو تن از اعضای این گروه تأیید شد؛ اما بسیاری از رسانه‌های اصولگرا سعی کردند آن را تکذیب کنند.


علی‌اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزاری این جلسه را رد نکرد اما تأکید کرد که در ائتلافی حضور نخواهد یافت. وی در این باره به تسنیم گفت: طی هفته‌های اخیر از سوی افراد و شخصیت‌های مختلف و فعالان سیاسی در ارتباط با انتخابات آینده مجلس، تماس‌هایی مبنی بر مشورت با اینجانب برقرار شده است. ولایتی افزود: بنده تصمیمی برای پیوستن به هیچ‌یک از ائتلاف‌ها اتخاذ نکرده‌ام و امیدوارم با مشارکت حداکثری مردم شریف ایران شاهد مجلسی کارآمد در جهت مصالح انقلاب و عملی کردن دیدگاه مقام معظم رهبری تشکیل شود.


هرچند رسانه‌های اصولگرا بعد از عدم تکذیب ولایتی اعلام کردند که خبر هفته‌نامه صدا دروغ است، آیت‌الله مرتضی، مقتدایی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، خبر جلسه با حجت‌الاسلام ناطق‌نوری، علی لاریجانی و علی‌اکبر ولایتی را تأیید و اعلام کرد که فقط یک جلسه برگزار شده است.


سرانجام علی لاریجانی مهر تأیید نهایی را بر این خبر زد. وی در نشست خبری خود به مناسبت روز مجلس، در پاسخ به رسانه‌ها خبر جلسه موسوم به گروه چهار را تأیید کرد و در پاسخ به درخواست یک رسانه اصولگرا برای روشن کردن جایگاه خود در دسته‌بندی‌های سیاسی، خود را از قید اصولگرایی رهانید و با تردید و تشکیک در دقت این هویت‌های سیاسی، هریک از آن‌ها را واجد فضیلت‌های سیاسی خاصی دانست. این در حالی است که فعالیت طیف حامیان لاریجانی بیشتر شده است و شنیده‌ها از این حکایت دارد که فراکسیون رهروان ولایت قصد دارد به عنوان یک طیف جدید وارد عرصه سیاسی شود.


طناب‌کشی سیاسیون


اصولگریان کمی پیش در واکنش به این سؤال که گفته می‌شود اختلافاتی وجود دارد، لبخند می‌زدند و می‌گفتند که «نه! همه چیز خوب است و وحدت داریم» اما حالا این لبخند محو شده و جای خود را به تأیید و تکذیب دیدارهای پشت‌پرده داده است. یک طرف لاریجانی به همراه طیف معروف به اعتدالیون اصولگرا و طرف دیگر پایداری‌ها به میزبانی حدادعادل، میدان‌داری می‌کنند و ضمن برگزاری جلساتی، تأکید دارند که به وحدت می‌رسیم. در هر دو سو جای خالی بخشی از اصولگرایان دیده می‌شود؛ لاریجانی می‌کوشد به دور از تندروها چهره‌های سنتی و اعتدالی اصولگرایی را به میدان انتخابات بکشاند و در مجلس یازدهم با طیفی از اصولگرایان که تندروی را قبول ندارند، همکار شود. از طرف دیگر دور جدید فعالیت‌های حداد نشان می‌دهد او سودای ریاست مجلس دهم و احیای فضای مجلس هفتم را در سر می‌پروراند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب