دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 آبان 1399 - 11:07
سید عباس عراقچی:

مهم‌ترین اصل در موضوع قره‌باغ، آزادی مناطق اشغالی آذربایجان بود/ هشدار ایران به طرف‌های درگیر در خصوص مداخله رژیم صهیونیستی

سید عباس عراقچی تصریح کرد: مهم‌ترین اصل، آزادسازی مناطق اشغالی آذربایجان بود چراکه موضع ایران از ابتدای درگیری‌ها در اوایل دهه 90 میلادی علی‌رغم روابط خوبی که با هر دو کشور داشتیم مخالفت با اشغال بوده است.
کد خبر : 529732
3.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از کانال اطلاع‌رسانی وزارت امور خارجه، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه در برنامه صبح بخیر ایران 21 آبان 1399 گفت: بحران قره‌باغ در مرزهای شمالی ایران موجبات نگرانی‌های بسیاری را برای ما فراهم کرده بود. ما هم با آذربایجان و هم با ارمنستان روابط دوستانه تاریخی گرمی را داشته و داریم. این درگیری در مرزهای ما باعث نگرانی‌هایی شد و حتی در برخی مواقع خساراتی را در مرزهای ما به بار آورد و پس‌ازآن نگرانی‌های دیگری پدید آمد که اقتضا می‌کرد این درگیری سریع‌تر خاتمه پیدا کند.


وی افزود: جنگ در همسایگی ما و بین دو کشوری که ما رابطه خوبی با آن‌ها داریم قطعاً امر ناپسندی بود. ریشه جنگ در یک درگیری تاریخی است که از گذشته در بین ارامنه و آذری‌ها وجود داشت. این شرایط اقتضاء می‌کرد که جمهوری اسلامی ایران نقش خود را ایفا کند. ما یک طرح پیشنهادی را با مشورت طرف‌های این درگیری آماده کردیم که قرار شد بنده این طرح را در سفری که به منطقه می‌روم معرفی کنم و هم تلاش کنیم که در مورد اصول این طرح اجماعی حاصل شود ضمن اینکه نگرانی‌های جمهوری اسلامی ایران را به این کشورها منتقل کنیم تا آن‌ها نیز از نگرانی‌های کشور ما مطلع شوند.


 عراقچی اظهار کرد: خوشبختانه اصول و چارچوبی که ما برای یک آتش‌بس و شروع مذاکرات معرفی کردیم جای خود را به‌خوبی باز کرد و توافقی که نهایتاً دو شب گذشته بین ارمنستان و آذربایجان با وساطت روسیه صورت گرفت در همان چارچوب طرح پیشنهادی ما بود.


معاون سیاسی وزارت امور خارجه تأکید کرد: مهم‌ترین اصل، آزادسازی مناطق اشغالی آذربایجان بود؛ موضع جمهوری اسلامی ایران از ابتدای درگیری‌ها در اوایل دهه 90 میلادی علی‌رغم روابط خوبی که با هر دو کشور داشتیم مخالفت با اشغال بوده است و ما همواره خواهان آزادسازی مناطق اشغالی آذربایجان توسط ارمنستان بوده‌ایم و این موضع را حفظ کردیم و در طول 30 سال گذشته هم تلاش کردیم در این جهت کمک کنیم.


به گفته وی، ارمنستان و آذربایجان ترجیح دادند که امور از طریق گروه مینسک دنبال شود اما این گروه در طول سی سال گذشته نتوانسته بود به نتیجه خاصی برسد و بحران را حل‌وفصل کند و نهایتاً هر بار به درگیری منجر می‌شد و این باعث شد که ایران با طرح خود مجدداً وارد میدان شود و بیشتر از گذشته جای خود را باز کند.


تحمل صفر ایران در برابر حضور تکفیری‌ها در مرزها/نقش مشکوک و توطئه‌آمیز رژیم صهیونیستی در جنگ قره‌باغ


مذاکره‌کننده ارشد کشورمان در وزارت خارجه تصریح کرد: بر اساس یک جدول زمانی ارمنستان از سرزمین‌های اشغالی آذربایجان خارج، حقوق و امنیت ارامنه تضمین، بازگشت آوارگان و تبادل اسرا و اجساد پیش‌بینی‌شده شده است. یک سری اصول و مبانی بین‌المللی ازنظر ما تغییرناپذیر هستند، مهم‌ترین آن‌ها تمامیت ارضی همه کشورها، احترام به حاکمیت این کشورها، تغییرناپذیری مرزهای بین‌المللی و حفظ ژئوپلیتیک منطقه و مرزهای سیاسی کشورها است که ما این نگرانی‌ها را به طرف‌های درگیری منتقل کرده‌ایم. حضور نیروهای تکفیری را در نزدیکی مرزهای خود را همان‌گونه که مقام معظم رهبری فرمودند به‌هیچ‌وجه تحمل نخواهیم کرد.


عراقچی افزود: نقش مشکوک و توطئه آمیز رژیم صهیونیستی در این درگیری کاملاً مشهود است که موجب نگرانی‌هایی برای آینده منطقه خواهد شد و این موضوع نیز از دیگر نکاتی بود که ما در این سفرها به طرف‌های مقابل تذکر و هشدار دادیم که نباید اجازه دهند این رژیم بتواند در منطقه جای پایی به دست آورد و نقطه‌ای برای تنش و بحران دائمی در منطقه ایجاد کند. قطعاً آن‌ها هیچ‌گاه نیت خیری در کمک به کشورهای منطقه به‌جز پیگیری سیاست‌های خباثت‌آمیز خود ندارند.


خسارات وارده از هر دو کشور درگیر جنگ قره‌باغ مطالبه خواهد شد


معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: خوشبختانه تلفات انسانی نداشتیم، خساراتی که به بعضی از روستاها و منازل وارد شده بود هم خیلی گسترده نبود، ما هم این موارد را در زمان خود ثبت کردیم. از وزارت کشور و ستاد کل خواستیم که جمع‌بندی خسارات را به ما اعلام کنند که ما آن را برای طلب خسارات وارده از دو کشور پیگیری کنیم که ان شاءالله انجام خواهد شد.


معاون ظریف ادامه داد: یکسری خسارات به دلیل استمرار درگیری‌ها در 30 سال گذشته بوده به‌عنوان‌مثال سد خدا آفرین با هزینه جمهوری اسلامی در توافق مشترک با آذربایجان ساخته‌شده است درحالی‌که این سد تحت اشغال ارمنستان بود، قریب ۱۰ سال است که این سد آماده بهره‌برداری به دلیل همین درگیری‌ها، اشغال و عدم امکان حضور طرف آذری در سد و ساخت نیروگاهی که در طرف آن‌ها بود، به بهره‌برداری کامل نرسید. امیدواریم با بازگشت سرزمین‌های اشغال‌شده به آذربایجان امکان بهره‌برداری از سد فراهم شود و از فرصت‌های تبادلات تجاری و اقتصادی در خاتمه درگیری‌ها باید استفاده کنیم.


نه از ماندن ترامپ وحشت‌زده و نه از آمدن بایدن ذوق‌زده می‌شویم


انتخابات امریکا واقعاً تماشایی است. یکدیگر را به تقلب متهم و کل انتخابات را باطل اعلام می‌کنند یا اردوکشی‌های خیابانی دارند. انتخابات، هیبت دروغین دموکراسی آمریکایی را آشکار کرد و نشان داد از نقاط ضعف ساختاری برخورد دارند. جامعه امریکا کاملاً دوقطبی شده است. ترامپ نشان داده که امکان دارد هر کاری بکند، اما نکته مهم‌تر این است که هر کاری هم بکند نتیجه‌ای نخواهد گرفت.


همه دنیا امروز از شکست خوردن سیاست فشار حداکثری صحبت می‌کند. ما نه از ماندن ترامپ وحشت‌زده و نه از آمدن بایدن ذوق‌زده می‌شویم. راه بازگشت به برجام بسته نیست آن‌ها می‌توانند به میز مذاکره برجام بازگردند. در چارچوب 5+1 ما با آن‌ها برای منافع خودمان گفتگو خواهیم کرد.


مأموریت اقتصادی سفارتخانه‌های ایران


وی با اشاره به اینکه رایزنی‌های بازرگانی و رایزنی‌های اقتصادی ایران توسط وزارت امور خارجه اعزام نمی‌شوند گفت این افراد از سوی وزارت صمت اعزام می‌شوند اما همه سفارتخانه‌های ما کارشناس اقتصادی دارند. افراد و تعداد آن‌ها مهم نیست مهم مأموریت‌هایی هست که به سفارتخانه‌های ما داده می‌شود. در شرایط تحریمی سفارتخانه‌های ما در خارج از کشور  چند ماموریت دارند که اولین آن ماموریت اقتصادی است. مقداری تعدیل نیرو آن هم به خاطر کمبود بودجه و بعضی تحولات ساختاری بوده است. اما کل سفارت خانه‌های ما ماموریت اقتصادی دارند. ماموریت دوم سفارتخانه‌های ما جلوگیری از اجماع سازی آمریکا علیه ایران است که نمود آن را مدتی پیش دیدید که جامعه جهانی در مقابل آمریکا در شورای امنیت ایستاد و آمریکا نتوانست اجماعی علیه ما ایجاد کند و خود آمریکا منزوی شد.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب