سنگینتر شدن رکود در بازار مسکن
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، روزنامه شهروند نوشته است: این موضوع درحالی رخ میدهد که دولت تلاش کرده است با افزایش میزان تسهیلات مسکن، شمار تقاضا در این بازار را بالا برده و سایه رکود سنگین بازار مسکن را برچیند؛ اما آمارها گویای آن است که این تلاشها موفقیت چندانی به دنبال نداشته است و نه خریداران از وام ٨٠ میلیون تومانی استقبال چندانی به عمل آوردهاند و نه بانکها تمایلی برای پرداخت این تسهیلات نشان میدهند؛ چنانکه به گفته عباس آخوندی، وزیر راهوشهرسازی کمبود اعتبار بانکی برای پرداخت تسهیلات شرایط بازار مسکن را پیچیده و دشوار کرده است.
بر اساس اعلام وزارت راه نسبت مالکان به مستاجران در ایران ٤٠ به ٦٠درصد شده است؛ این درحالی است که در ٢٠ سال گذشته این نسبت برعکس بوده است. در این شرایط که کاهش قدرت خرید ایرانیها در بازار مسکن به افزایش قابل توجه مستاجران منجر شده است، بازار معاملات مسکن در دو سال گذشته به کم سابقهترین وضع رکودی سالهای گذشته رسیده است؛ به گونهای که حالا طرحهای مختلف مسکن همچنان نتوانسته قفل این بازار را بگشاید.
حالا طرحهای مختلف بازار مسکن که عمدتا بر پایه تأمین منابع مالی از بانکها استوار بوده است، با مشکلات اعتباری شبکه بانکی یکی یکی شکست خورده و چند وقتی است که زمزمه فروش اقساطی مسکن به گوش میرسد.
فروش اقساطی مسکن حالا بهعنوان آخرین طرح مسکنی وزارت راهوشهرسازی دولت یازدهم محسوب میشود؛ اما وزیر راهوشهرسازی دیروز در حاشیه سومین نشست وزرای آسیا-اقیانوسیه اعلام کرد در این طرح بنا نیست بانکها هیچگونه تسهیلاتی در اختیار خریداران یا فروشنده قرار دهند و درواقع نقش تأمین مالی را بر عهده نگرفته است، بلکه بنا به صحبتهای انجام شده با عرضهکنندگان قرار است بانک نقش واسط بین خریدار و فروشنده را بازی کند و به فروشندگان این تضمین را بدهد که خریدار اقساط خود را به عرضهکننده میپردازد. با این حال باید منتظر ماند و دید در شرایطی که شمار صدور پروانههای ساختمانی در دو سال اخیر کاهش قابل توجهی داشته است و خریداران به بازار مسکن بیتفاوت شدهاند، این بار اقبال چه زمانی به مسکن روی میآورد؟
کاهش ١٦,١درصدی خرید و فروش مسکن
براساس تازهترین گزارش بانک مرکزی در ٨ ماه گذشته ٩٦,٢ هزار واحد مسکونی در تهران معامله شده است که این رقم کاهش ١٦.١درصدی معاملات نسبت به مدت مشابهسال گذشته را نشان میدهد. این درحالی است که کاهش شمار معاملات در قیمتها نیز بیتأثیر نبوده است و آمارها حاکی از آن است که در این مدت، قیمت مسکن نیز ١.١درصد کاهش داشته است. این گزارش همچنین نشان میدهد شمار معاملات انجام شده در دومین ماه پاییز ٩٤ نسبت به ماه قبل ٤.٤درصد افزایش داشته است. براساس این گزارش در ماه آبان متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی ٣ میلیون و ٨٥٠ هزار تومان بوده است که نسبت به ماه مهر ٩٤ معادل ٢درصد کاهش داشته است.
بیشترین معاملات مسکن
گرانترین خانه فروخته شده تهران در آبان ٩٤، متری ٧ میلیون و ٥٧٠ هزار تومان قیمت داشته است که مربوط به خانهای در منطقه یک تهران است و ارزانترین خانه معامله شده در این ماه متری ٢ میلیون و ٢٠ هزار تومان بوده است که در منطقه ١٨ تهران معامله شده است.
به جز گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد که منطقه ٥ تهران با سهم ١٤درصد بیشترین معاملات را به خود اختصاص داده است و مناطق ٤، ٢ و ١٥ بـه ترتیـب بـا سـهم ٩,٧، ٨.١ و ٦.٨درصدی در رتبههای بعدی قرار میگیرند.
قابل ذکر است که ٦٨,٢درصد از کل تعداد معاملات مربوط به ١٠ منطقه و ٣١.٨درصد از معاملات مربوط به ١٢ منطقه باقی مانده است که بر این اساس مناطق یک، دو، چهار، پنج، هفت، هشت، ده، یازده، چهارده و پانزده بیشترین حجم از معاملات را به خود اختصاص دادهاند. این درحالی است که بیشترین رشد قیمت در منطقه ٦ تهران با عدد ٢.٩درصد رخ داده است و بیشترین کاهش قیمت مربوط به منطقه ١٦ و معادل ٥.٧درصد بوده است.
کاهش معاملات خانههای نوساز
در این گزارش حجم معاملات مسکن انجام شده در ماه آبان ١٢,١ هزار واحد مسکونی اعلام شده است که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ٦.٧درصد افـزایش نشـان میدهـد.
بررسـی توزیـع تعـداد واحـدهای مسکونی معامله شده به تفکیک عمر بنا حاکی از آن است که واحدهای نوسـاز تـا ٥ سال ساخت با سهم ٥٥,٣درصد بیشترین حجم از معاملات را به خود اختصاص میدهند که البته این میزان معامله خانههای نوساز نسبت به آبان سال گذشته ١.٧درصد کاهش داشته است.
رشد اجاره بهای شهرستانها بیش از تهران
در حالی که شمار خرید و فروش مسکن در آبانماه امسال روند کاهشی نشان میدهد، اجاره بهای خانههای پایتخت سیر صعودی داشته است. تازهترین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که در دومین ماه پاییز امسال میزان اجاره بها در تهران ١٠,٨درصد رشد داشته است؛ این درحالی است که رشد اجاره بها در سایر مناطق شهری کشور بیشتر از پایتخت و معادل ١١.٩درصد گزارش شده است. براساس این گزارش همچنین ٢٨.٤درصد از هزینه خانوادههای ایرانی به مسکن اختصاص دارد.
انتهای پیام/