نگاهی به جراحی بزرگ در مؤسسات آموزشی کشور/ آیا با تجمیع دانشگاهها بالاخره مؤسسات غیر انتفاعی بیکیفیت ساماندهی میشوند؟
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، طرح ساماندهی آموزش عالی مدتی است که در وزارت علوم در حال پیگیری است و اخیراً منصور کباگانیان، قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره گفته کلیات طرح ساماندهی آموزش عالی در ستاد نقشه جامع علمی کشور شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده و به وزارت علوم ابلاغ شده است.
به گفته کباگانیان ساماندهی آموزش عالی، بندی از سند آمایش آموزش عالی است که به اجرا در میآید.
تجمیع موسسات آموزش عالی
در قالب این طرح قرار است تعدادی از مؤسسات و دانشگاههای کشور ساماندهی شود. کبگانیان قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره میگوید: درباره تجمیع دانشگاهها و چگونگی آن و اینکه کدام دانشگاه با کدام دانشگاه تجمیع شود در ستاد نقشه جامع علمی کشور تصمیمگیری نشد نحوه اجرای طرح به وزارت علوم محول شده است.
بر اساس طرح ساماندهی آموزش عالی تجمیع و مأموریتگرا شدن دانشگاهها، رتبهبندی دانشگاهها و حتی ساماندهی جذب هیئت علمی دنبال میشود.
طرح ساماندهی در کدام دانشگاهها اجرایی میشود؟
حال این سؤال مطرح است که این طرح در چه دانشگاهها و مراکزی قرار است اجرایی شود. به گفته محمدعلی کینژاد، رئیس هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ بر اساس سند آمایش آموزش عالی، وزارت علوم تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی مجری این طرح هستند.
وی میگوید: هدف از این طرح، منحل کردن دانشگاهها نیست بلکه برخی از دانشگاهها با یکدیگر ادغام میشوند.
اختلاف نظرها درباره تعداد موسسات و دانشگاهها
در این میان اختلافنظرهایی درباره تعداد دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از سوی مسئولان به چشم میخورد که جای بسی تعجب دارد.
سید سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی میگوید مقرر شده که با تجمیع واحدهای آموزشی که استانداردهای لازم را ندارند، تعداد دانشگاهها در کشور به ۴۴ دانشگاه جامع برسد.
در حالی که غلامحسین رحیمی شعرباف، مشاور و نماینده ویژه وزیر علوم در طرح ساماندهی مؤسسات آموزش عالی آمار دانشگاهها و مؤسسات میگوید: بعد از تجمیع و ادغام، ۲۹ دانشگاه مستقل و ۴۲ مؤسسه خواهیم داشت.
پیش از این منصور غلامی وزیر گفته بود: تعداد دانشگاهها از حدود ۸۸ به حدود ۴۳ یا ۴۴ میرسد. البته وی درباره چگونگی این ادغام گفته بود: این امر در قالب ایجاد شبکه است و دانشگاههای کوچک کنار هم قرار میگیرند و یک دانشگاه بزرگتر به وجود میآید.
یکی از مناقشات مهم در این طرحها مربوط به مؤسسات بیکیفیتی است که عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از آنها یاد میکند. در میان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی بیشترین گلایه دانشجویان مربوط به مؤسسات غیرانتفاعی است. چرا که این مؤسسات نتوانستهاند انتظارات دانشجویان و اساتید را برآورده کنند. البته اکنون حدود 310 موسسه غیرانتفاعی در کشور مشغول به فعالیت است و هنوز مشخص نیست که با اجرای طرح ساماندهی تعداد مؤسسات چقدر خواهد شد.
آنطور که علی آهونمنش، رئیس اتحادیه مؤسسات غیرانتفاعی میگوید تجمیع مؤسسات بهصورت داوطلبانه (نه اجباری) صورت میگیرد. البته فرزانه شمیرانی مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی معتقد است که با وجود مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ساماندهی مؤسسات را میتوان پیگیری کرد. وی درباره مشکل حقوقی ادغام مؤسسات غیرانتفاعی گفته بود آییننامه تجمیع مؤسسات غیرانتفاعی را تدوین کردهایم که در این آییننامه چگونگی تجمیع مؤسسات ثبتشده و مؤسساتی که ثبت نشدهاند، آورده شده است.
با این حال به نظر میرسد که این طرح برای اجرا با دشواریهایی همراه باشد آن چنان که غلامحسین رحیمی، نماینده ویژه وزیر در اجرای این طرح از آن سخن گفته بود. قطعاً برای جراحی هر سیستمی سختیهایی وجود دارد که البته با پشت سر گذاشتن آنها و اجرای درست میتوان منتظر نتایج امیدوارکننده برای کشور بود.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/