خیز خوئینیها و اصلاحطلبان رادیکال برای انتخابات 1400/ چه تغییراتی در انتظار شورای عالی اصلاحات است؟
به گزارشگروه سیاسی خبرگزاری آنا، هر چه به انتخابات ریاستجمهوری سال 1400 نزدیکتر میشویم، فعالیت گروههای رادیکال و چپ سیاسی اصلاحطلبان نمایانتر میشود.
چند ماهی است که حجتالاسلام موسویخوئینی معروف به مرد خاکستری اصلاحات، فعالیتهای سیاسی خود را آشکارتر کرده است. او که از سال 77 تا 88 در عرصه سیاست تحرک چندانی نداشت، در سال 88 و در جریان انتخابات ریاستجمهوری مواضع تندی علیه نظام و رئیسجمهور وقت گرفت.
دبیرکل مجمع روحانیون مبارز بعد از شکست اصلاحطلبان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس، حالا بار دیگر وارد گود مسائل سیاسی شده است. البته طرفداران او در حزب اتحاد ملت یا همان مشارکتیهای سابق هم بیکار نماندند و با حلقه زدن به دور او، مواضع تندی علیه عارف و خاتمی اتخاذ میکنند. پازل این طیف اصلاحات از چند ماه قبل در حال چیده شدن است.
هفتم تیر امسال بود که موسویخوئینیها نامهای به رهبر معظم انقلاب نوشت. او با زدن نعل وارونه، تمام مشکلات کشور را به گردن حاکمیت انداخت و خود و همحزبیهایش را از معضلات کشور مبرا کرد. این در حالی است که حمایتهای موسویخوئینیها و طرفداران اصلاحطلب وی سبب شدند که حسن روحانی در سالهای 92 و 96 به پاستور راه یابد.
موسویخوئینیها در این نامه نوشته بود: «بر زبان بسیاری از مردم در کوی و برزن و در برخی محافل و مجالس، سخنانی میرود که از عمق بیاعتقادی و بیاعتمادی نسبت به مدیریت کلان و مدیران کشور حکایت دارد».
بیشتر بخوانید:
هاشمی در گفتگو با آنا: نامه اخیر موسوی خوئینیها غلط و خلاف وحدت ملی بود
محمدرضا خاتمی، برادر رئیس دولت اصلاحات که از افراد نزدیک به موسویخوئینیها محسوب میشود، در گفتگو با روزنامه «شرق» در سال 96 اعلام کرده بود که اصلاحطلبان تضمین روحانی هستند، اما با پدید آمدن مشکلات حاد اقتصادی، بهسرعت، مواضع خود را تغییر دادند و به منتقد اول دولت بدل شدند. این رویکرد اما از سوی حامیان جریان اصلاحات رد شده است. صادق زیباکلام، از طرفداران دولت روحانی گفته بود که انتقادهای اخیر اصلاحطلبان از دولت با اهداف تبلیغاتی برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 صورت میگیرد.
از سوی دیگر، مواضع اخیر موسویخوئینیها و طرفداران رادیکال وی در جریان اصلاحطلب، از خیز آنها در گام اول، برای در دست گرفتن سکان شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات و در گام دوم، حضور جدی در انتخابات ریاستجمهوری 1400 با یک گزینه رادیکال حکایت دارد.
روزنامه اعتماد در همین راستا در گزارشی با عنوان «رضا خاتمی میآید؟» از سید رضا خاتمی، محسن صفاییفراهانی، محمد صدر مصطفی معین، محمدرضا ظفرقندی و عباس آخوندی بهعنوان گزینههای احتمالی سناریوی ذکر شده یاد کرد. البته برخی خبرها هم رسیده بود که شخص موسویخوئینیها قصد کاندیداتوری برای ریاستجمهوری دارد که با توجه به سن او این موضوع از اساس، فاقد موضوعیت است.
علی صوفی، مشاور ارشد رئیس دولت اصلاحات در اظهارنظری درباره تحرکات جدید موسویخوئینیها و طیف چپ اصلاحات گفته بود: «البته من در این زمینه خبر موثقی ندارم اما تحلیلم این بود که با توجه به ورود جدی آقای موسویخوئینیها به عرصه سیاست، تأکیدی که بر مشارکت اصلاحات در انتخابات ۱۴۰۰ داشت و با کنارهگیری از انتخابات، این موضوع به ذهن متبادر میشود که شاید او بهترین گزینه باشد و بتواند در رأس شورای عالی قرار بگیرد تا هم به توصیههای خود عمل کند و هم شورای عالی سیاستگذاری انسجام پیدا کند».
از طرفی، به نظر میرسد که اصلاحطلبان آرمانگرا یا رادیکال در حزب اتحاد ملت یا همان مشارکتیهای سابق در پی مطرح شدن حمایت دولت از لاریجانی و قصد کارگزاران سازندگی برای کاندیداتوری رئیس مجلس سابق، محسن هاشمی یا جهانگیری، به منظور حفظ برتری خود در انتخابات سال آینده نام برخی گزینهها را رسانهای کردهاند.
همچنین طبق شنیدههای موثق، خاتمی هم بیکار نمانده و با محمدجواد ظریف، وزیر فعلی امور خارجه صحبتهایی برای ورود به انتخابات ریاستجمهوری داشته است. گفته شده چند شرط توسط ظریف مطرح شده است. بنابراین طیف چپ اصلاحات برای اینکه قافیه انتخابات را به سه طیف دولتیها، اصلاحطلبان میانهرو و کارگزاران سازندگی نبازد، در فکر ایجاد حلقهای متشکل از حزب اتحاد ملت(مشارکت سابق)، سازمان منحل شده مجاهدین انقلاب اسلامی، بخشی از حزب اعتماد ملی و ناراضیان شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات است تا از طریق معرفی یک گزینه چپ و تماماً اصلاحطلب، ورودی جدی به انتخابات ریاستجمهوری داشته باشد.
موسويخوئينيها در بخشی از نامه اخیر خود به طیفهای اصطلاحطلب نوشته بود: «اگر دیگران مرتکب رفتارهای ناصواب و دخالتهای ناروا شدهاند، چرا ما صحنه را ترک کنیم؟ آیا عرصه را ترک میکنید تا معلوم نشود که آنان چه بر سر انتخابات میآورند؟ هرگز چنین گمانی به شما گرامیان نمیرود. پس در انتخابات شرکت کنید تا به إِحْدَی الحُسْنَیَیْن دست یابید: یا پیروزی، یا افشای بیشتر چهره کسانی که انتخابات را به بازی گرفتهاند».
علی صوفی، فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا خوئینیها تمایل دارد جای محمد خاتمی در جریان اصلاحات را بگیرد و رهبر این جریان سیاسی شود، اظهار کرد: «بازگشت او به صحنه سیاست به معنی در دستگرفتن رهبری جریان اصلاحات در کنار آقای خاتمی است. او در وهله نخست خطاب به اصلاحطلبان پیام داده است و در وهله دوم یک پیام کلی به جامعه ارسال کرده.»
در همین چهارچوب ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا درباره نامه و تحرکات اخیر خوئینیها گفته است: «آقای خوئینیها و طیفش میخواهند بازی را به هم بزنند زیرا میدانند اصلاحطلبان در انتخابات شانسی برای پیروزی ندارند و از سوی دیگر نمیخواهند کنار بنشینند و به فکر بازیابی جریان خود باشند؛ به همین دلیل از حالا میگویند که در انتخابات شرکت میکنیم، اما زمان انتخابات با معرفی نامزدهای بسیار رادیکال که از حالا میشود حدس زد که صلاحیتشان احراز نمیشود، زمینه برهم زدن انتخابات را فراهم کنند».
در پایان میتوان اینگونه نتیجه گرفت که بخشی از اصلاحطلبان تندرو که به جناح چپ تعلق دارند، ابتدا قصد دارند خاتمی، عارف و طیف نزدیک به هاشمی را کنار بزنند تا با دست پُر به مصاف حاکمیت و انتخابات ریاستجمهوری بروند. اگر پیروز شوند بازی را بردهاند و اگر ببازند دوباره مانند سال 88 نظام را متهم به تقلب میکنند و فرایند انتخابات و دموکراسی را بر هم میزنند.
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/