دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 مهر 1399 - 08:49
در رونمایی از رمان «ایران‌شهر» مطرح شد؛

بدون استفاده از آثار دفاع مقدس نوشتن «ایران‌شهر» غیرممکن بود/ ادای دین داستان ایرانی به خرمشهر و جنگ تحمیلی

رمان سه‌جلدی «ایران شهر» نوشته محمدحسن شهسواری همزمان با چهلمین سالگرد آغاز جنگ تحمیلی و هفته دفاع مقدس رونمایی شد.
کد خبر : 518954
n00266939-t.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، مراسم رونمایی از رمان سه‌جلدی «ایران شهر» نوشته محمدحسن شهسواری همزمان با چهلمین سالگرد آغاز جنگ تحمیلی و هفته دفاع مقدس، با حضور نویسنده اثر و علی‌اصغر عزتی پاک به‌عنوان منتقد، روز دوشنبه ۷ مهرماه در فرهنگ‌سرای رسانه برگزار ‌شد.


این‌رمان سه‌جلدی با محوریت حوادث مربوط به اشغال خرمشهر نوشته شده که اولین‌جلد آن اردیبهشت سال ۹۸ همزمان با نمایشگاه کتاب تهران منتشر شد.


محمدحسن شهسواری، نویسنده کتاب در ابتدای این مراسم درباره تعداد جلدهای رمان «ایران‌شهر» گفت: در حال حاضر از میانه جلد ۶ گذشته‌ام. اما نمی‌توانم به طور دقیق بگویم تماما چند جلد خواهد شد.


وی با بیان این نکته که در اسم گذاری آثارم کم ذوق و کم سلیقه‌ام و این رمان هم اسم نداشت، اضافه کرد: نام «ایران‌شهر» که از ابتدا انتخاب کرده بودم نام بزرگی بود و نهایی نشده بود تا وقتی که در نوشتن جلوتر رفتم و حجم کاری که باید انجام می‌شد و در جلد سوم بودم که فهمیدم چه وجوهی از لحاظ وسعت و پژوهش را شامل می‌شود، بنابراین این عنوان را انتخاب کردم. عنوانی که خرمشهر را به مثابه کل ایران بررسی و نگاه می‌کند.


این نویسنده افزود: جنوب ایران حقیقتاً مرکز ایران است و چه در ایام سقوط و چه در بازپس‌گیری این شهر همه ایران آمدند و شرکت کرد. نمود این حرکت هم آن تابلو معروفی است که خرمشهر را با ۳۶ میلیون جمعیت که کل جمعیت ایران بود نشان می‌دهد.


شهسواری اظهار کرد: نکته دیگر اینکه من اصالتاً بیرجندی هستم اما در آبادان به دنیا آمده‌ام و می‌گویند که آبادان خاک دامن‌گیری دارد؛ به همین دلیل تعلق خاطر به آن منطقه دارم. از طرفی کل مردم ایران خرمشهر و آبادان را دوست دارند و حس خاصی به این منطقه دارند.


وی درباره تجربه خود در نگارش آثار حوزه دفاع مقدس عنوان کرد: مجموعه داستان کوتاه اولم مربوط به دفاع مقدس است؛ بخشی از رمان اولم در ایام جنگ می‌گذرد از اینها گذشته، تقریبا یک دهه خاطره‌نگار رزمندگان دفاع مقدس بودم و با این حوزه ناآشنا نبودم. حدود ۱۳ کتاب در این زمینه داشتم که به اسم منتشر نمی‌شد. این تجربیات به من اجازه و اعتماد به نفس داد تا این کار را انجام بدهم.


آثار ارزشمند بسیاری در حوزه دفاع مقدس تولید شده است که از آنها استفاده کردم


این نویسنده با اشاره به اینکه «ایران‌شهر» در کنار آثار دیگر دفاع مقدس جایگاه خودش را دارد، گفت: اگر مجاهدت‌های بزرگ بچه‌های خاطره‌نویس مثل سرهنگی، گلعلی بابایی، کمره‌ای و ... نبود اصلاً نوشتن این کتاب محال بود. برای نوشتن «ایران شهر» 250 کتاب خواندم؛ این ۲۵۰ تا کتاب چه کتاب‌هایی است؟ کتاب‌های که ارتش و سپاه در قسمت‌های مختلف نوشتند. کتاب‌های درجه یکی که انتشارات سوره مهر منتشر کرده است خصوصاً درباره زنان منتشر کرده است و در سطح بین‌الملل می‌توانند مطرح باشند.


شهسواری افزود: احمد دهقان، قاسمعلی فراست، حبیب احمدزاده و فرهاد حسن‌زاده و ... نیز آثار بسیار خوبی در حوزه داستان نوشته‌اند و وقتش بود کاری براساس تجربیات قبلی نوشته شود و اگر این آثار نبود اصلا امکان نوشتن این چنین رمانی اصلا وجود نداشت.


وی با بیان اینکه قید بزرگترین دوست هنرمند است و به نویسنده چارچوب می‌دهد، اظهار کرد: اینکه ساختار چگونه باشد؟ شخصیت‌ها چطور باشند؟ و زمان‌مند و مکان‌مند بودن داستان خیلی به من کمک کرد و باعث شد بتوانم نوشتن را شروع کنم. بنده این پیشنهاد را به موسسه شهرستان ادب دادم و امیدوارم این همکاری به خاطر این خاک و مهم‌تر از خاک ارزش‌ها و انسان‌هایی که ایستادگی کردند، ادامه پیدا کند.


«ایران‌شهر» با جان دفاع مقدس آمیخته شده است


علی اصغر عزتی پاک، مدیر بخش داستان انتشارات شهرستان ادب در ادامه این مراسم گفت: این کتاب با جان دفاع مقدس آمیخته شده است. «ایران‌شهر» هر رمانی نیست و قرار نیست که یکبار خوانده شود و تمام شود چنان که ایده‌ای بزرگ است که در داستان معاصر ما جایگاه خودش را پیدا و تثبیت خواهد کرد. «ایران‌شهر» دینی بود که برعهده داستان و نویسندگان ایرانی بود و باید این دین سنگین ادا می‌شد. بسیاری این دین را احساس کردند و ایران شهر جوابی است به این دین.


وی افزود: نویسنده تلاش دارد واقعه شگرف دفاع مقدس را با انسان‌های شگرف مرور کند. شهسواری با تمام تجارب نویسندگی و در اوج پختگی به سراغ کاری رفته است که در کارنامه کاری ایشان و داستان امروز ما ماندگار خواهد شد‌. ما به عنوان شهرستان ادب آماده این کار بودیم تا آقای شهسواری ایده را دادند ما استقبال کردیم و بیشتر زحمت بر دوش نویسنده بود و به خاطر ایده و کار بزرگ، در کنار نویسنده هستیم.


رمانی برای همه ایرانیان


مدیر بخش داستان انتشارات شهرستان ادب بیان کرد: نکته برجسته این رمان خروج از کلیشه‌ها بود. کاری با نشاط در ارائه داستان دفاع مقدس است. نگاه نویسنده به انسانی که می‌جنگد و شهر و مفاهیمی که دارد برای آن می‌جنگند متفاوت است.


عزتی پاک ادامه داد: در جوانی برخی مواقع هیجان بر حقایق غلبه دارد، شهسواری در سنی و موقعیتی به سراغ این کار رفته است که به پختگی رسیده است و شعار را از ارزش‌های ماندگار و حقیقت‌های جنگ تشخیص می‌دهد. به شور و شعور همزمان رسیده و این موارد آگاهانه و کنترل شده در رمان به کار رفته است. با صداقت و صراحت به انسان‌های دفاع مقدس نزدیک شده با همه جنبه‌های مختلف انسانی و فداکاری‌ها و رشادت‌ها را نگاشته است.


وی در پایان خاطرنشان کرد: هر کس عشق ایران و ایرانی دارد این کتاب را خواهد خواند. چون کتاب رواداری و پذیرندگی بسیار بالای دارد و به هر کس که به هر طریقی برای ایران تلاش می‌کند سعی کرده باز بنمایاند.


در پایان مراسم از سه جلد ابتدایی رمان «ایران‌شهر» رونمایی شد.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب