دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

وزیر نفت: اولویت ما صادرات نفت در مقابل گاز است/ تاکید بر لزوم اصلاح الگوی مصرف گاز

وزیر نفت اولویت این وزارتخانه را صادرات نفت در مقابل گاز دانست و گفت: سودی که از محل صادرات نفت کسب می‌کنیم قابل مقایسه با صادرات گاز نیست.
کد خبر : 51743

به گزارش گروه اقتصادی آنا به نقل از شانا، بیژن زنگنه دیشب (دوشنبه ٢ آذرماه) به منظور تشریح دستاوردهای برگزاری سومین اجلاس سران و هفدهمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری که از شبکه دو سیما پخش شد، اظهار کرد: در دو سالی که آقای حسین عادلی دبیرکل مجمع بوده‌اند، مجمع بسیار تقویت شده ودستاوردهای خوبی داشته است.


وی درباره فرمول قیمت‌گذاری صادرات گاز که دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز بر روی آن کار کرده است، عنوان کرد: دبیرخانه هنوز وارد بحث قیمت نشده و بیشتر اطلاعات را جمع آوری کرده است. چنین نبوده است که بخواهد فرمولی بدهد تا همه اعضا از آن پیروی کنند. از سوی دیگر مجمع صادرکنندگان گاز، به دلایل متعددی، هنوز در موضوع قیمت و اثرگذاری قیمت‌ها وارد نشده است.


وزیر نفت درباره دلایل وارد نشدن مجمع به بحث قیمت گاز صادراتی و اثرگذاری قیمت‌ها افزود: نخست این که گاز قیمت جهانی ندارد، بلکه قیمت منطقه‌ای دارد؛ زیرا هزینه حمل ونقل در خط لوله گاز بسیار بالاست و اگر خط لوله دو هزار یا چهار هزار کیلومتر باشد، کشور صادرکننده باید تمام هزینه‌های احداث خطوط لوله را تقبل کند.


وزیر نفت: بر اساس برنامه‌ریزی، تا دوسال آینده ظرفیت تولید گاز کشور از هزار میلیون مترمکعب در روز عبور می‌کند؛ اما با رشد مصرف انرژی فعلی نمی‌توانیم به این رویه ادامه دهیم

زنگنه گفت: نکته دوم در قیمت‌گذاری این است که هنوز هم عامل تعیین کننده قیمت‌ها قراردادهای بلندمدتی است که فرمول‌های تعیین‌شده قطعی دارند، به نحوی که طرف‌ها نمی‌توانند از آنها تخطی کنند و قیمت‌های صادرات گاز را دست‌کاری کرده و یا بگویند می‌خواهیم فرمول را تغییر دهیم.


وی ادامه داد: در گذشته، قیمت گذاری نفت ثابت و براساس قراردادهای بلندمدت بود، اما الان ما قرارداد درازمدت با کشوری در بخش نفت نداریم. درست است که قرارداد یک ساله می‌بندیم، اما قیمت آن در بورس تعیین می‌شود.


وزیر نفت گفت: گاز چنین خصوصیتی ندارد و فروش تک محموله گاز در بورس کم است، اما به این سمت حرکت می‌کند که در اجلاس اخیر چند کشور نگرانی خود را نسبت به این مساله در سخنرانی خود بیان کردند.


وی اظهار کرد: در مورد گاز نمی‌توان از ابزار قیمت استفاده کرد زیرا تعدادی قرارداد درازمدت با فرمول و مقدار کمی هم بازار تک محموله وجود دارد؛ با این حال بازار تک محموله به قدری بزرگ نیست که در بازار اصلی اثر بگذارد.


مصرف روزانه ٧٠٠ میلیون مترمکعب گاز در زمستان امسال


وی ادامه داد: باتوجه به این که در حال حاضر وارد دوران پساتحریم می‌شویم، به نظرم یکی از اولویت‌های ما در بخش مصرف و مدیریت مصرف است تا بتوانیم برای صادرات نفس بکشیم.


وزیر نفت با بیان اینکه مصرف گاز برای زمستان امسال روزانه ٧٠٠ میلیون مترمکعب خواهد بود، افزود: مصرف انرژی کشور ما خیلی زیاد است که با فاصله زیادی نسبت به فصل تابستان، فشار زیادی وارد می‌شود.


زنگنه افزود: با این حال بر اساس برنامه‌ریزی تا دوسال آینده ظرفیت تولید گاز کشور از هزار میلیون مترمکعب در روز عبور می‌کند؛ اما با رشد مصرف انرژی فعلی نمی‌توانیم به این رویه ادامه دهیم.


وی با اشاره به برنامه‌ریزی تولید گاز گفت: طی دو سال آینده به جز بخش حمل و نقل مصرف انرژی اصلی کشور به سمت گاز طبیعی می‌رود.


او با بیان این که در حال حاضر روزانه ٢٠ میلیون مترمکعب گاز صرف ناوگان حمل‌و‌نقل می‌شود، تصریح کرد: برآوردمان این است که تا ٦ سال آینده این ظرفیت تا ٣٥ میلیون مترمکعب هم افزایش می‌یابد.


سهم ٧٠ درصدی گاز در سبد انرژی کشور


وزیر نفت سهم گاز را در سبد انرژی بالای ٧٠ درصد اعلام کرد و گفت: این میزان سهم بالاتر می‌رود، اما باید انرژی را درست مصرف کنیم.


وی ادامه داد: اکنون شدت انرژی ( بر مبنای تن نفت خام) که مصرف آن معادل هزار دلار تولید می‌شود، برای ایران بسیار بالاست به نحوی که این شدت انرژی را نمی‌توان جبران کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب