آژانس بینالمللی انرژی اتمی خرابکاری در نطنز را محکوم کند
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، علیاکبر صالحی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان، با سخنرانی در شصت و چهارمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهطور مجازی، مواضع کشور را درخصوص موضوعات مختلف تشریح کرد.
متن این سخنان به شرح زیر است:
«آقای رئیس، مدیرکل، عالیجنابان، خانمها و آقایان،
جهان در حال تحمل شرایط کاملاً جدی و منحصربهفرد ناشی از بیماری همهگیر کرونا میباشد که عملاً بسیاری از مجامع و سازمانها از جمله آژانس را ملزم ساخته تا روش کار خود را تغییر دهند. با توجه به این موضوع، برای اینجانب مایه خرسندی است که از طریق آنلاین به شصت و چهارمین نشست کنفرانس عمومی آژانس پیوستهام.
در میان چنین محیط تاریک و دردناک منحصربهفرد که تقریباً تمامی اعضای آژانس به طریقی از کرونا رنج کشیدهاند، جامعه جهانی نمیتواند شاهد پاره شدن رشته دیگری از چندجانبهگرایی، یعنی معماری سازمان ملل باشد. پوشیده نیست که سازمانهای بینالمللی تحت فشارهای سیاسی از جانب برخی کشورها قرار دارند و آژانس نیز از این قاعده مستثنا نیست. از یک سو، در این برهه زمانی حساس برای چندجانبهگرایی، علت وجودی نظام سازمان ملل متحد تحت سؤال جدی قرار گرفته است و از طرف دیگر، آژانس بینالمللی انرژی اتمی از زمان تأسیس تاکنون، با چالشهای بسیار جدی در نوع خود روبرو است.
خرسندم که بگویم جامعه جهانی مرحله اول این مصیبت وخیم را با موفقیت پشت سر گذاشت. اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک بهدرستی نشان دادهاند که آنها مایل به مصالحه بر سر این دستاوردها، آن هم به دلیل اعمال رویکرد ارعاب از سوی یک کشور عضو خاص نیستند. ۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت نهتنها به اتفاق قطعنامه آمریکا درباره تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران را که در تناقض آشکار با قطعنامه ۲۲۳۱ بود، رد کردند، بلکه همچنین از به رسمیت شناختن ایالاتمتحده بهعنوان یک شرکتکننده در برجام برای استفاده از مکانیزمهای ویژه این توافق برای بازگرداندن تحریمهای خاتمه یافته شورای امنیت، خودداری کردند. این یک سرمایه واقعی است که باید کاملاً حفظ شود.
همچنین، اینجا در وین، آژانس و جمهوری اسلامی ایران حداکثر هوشیاری را در رابطه با منافع بلندمدت خود نشان دادند؛ با این نگاه که این منافع فقط از طریق همکاری متقابلی که از هرگونه نفوذ خارجی به دور باشد، محقق خواهد شد. ازاینرو، آژانس بایستی در چارچوب تعهدات پادمانی دولتها ذیل موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی، عزم خود را نشان دهد که بر سر بیطرفی، استقلال و حرفهای گری به خاطر برخی راحتطلبیهای کوتهبینانه مصالحه نمیکند.
شایان توجه است بدانید که ایران بهتنهایی ۲۲ درصد از کل بازرسیهای آژانس را در سطح جهانی دریافت میکند. در سال ۲۰۱۹، ۴۳۲ بازرسی و ۳۳ دسترسی تکمیلی در ایران انجام شده است. بعلاوه، آژانس همچنین قادر بوده است تا فعالیتهای راستی آزمایی خود در ایران را حتی در طول شرایط سخت ناشی از همهگیری کرونا ادامه دهد. با این همکاری شفاف و گسترده، ایران و آژانس توافق کردند که با حسن نیت برای حل سه سؤال مربوط به پادمان همکاری کنند؛ با این تفاهم که سؤال یا درخواست دیگری برای دسترسی، بر اساس تجزیهوتحلیل اطلاعات در دسترس آژانس، وجود ندارد.
چنین رویکردهایی که در نیویورک و وین اتخاذ شدهاند، روزنههای امیدی در این فضای تاریک سیاسی برای چندجانبهگرایی بوده و شایسته توجه واقعی هستند.
در رابطه با وضعیت کنونی برجام، مایلم بگویم درحالیکه هنوز یک توافق گسترده در میان جامعه جهانی وجود دارد که برجام باید بهعنوان یک نقطه عطف واقعی در تاریخ چندجانبهگرایی و بهعنوان یک دستاورد مهم دیپلماسی حفظ شود، این توافق به دلیل خروج غیرقانونی ایالاتمتحده از آن، در یک وضعیت شبه بنبست گرفتار شده است. بنابراین، حفظ برجام مسئولیت مشترک کلیه اعضای جامعه بینالمللی است. در این زمینه، مسئولیت اتحادیه اروپا بهویژه سه کشور اروپایی بهعنوان اعضای برجام از اهمیت بالایی برخوردار است، از جمله اینکه آنها باید تعهدات خود را به طور کامل و مؤثر اجرا کنند. بنابراین، این توافق فقط زمانی حفظ میشود که مفاد آن به طور متعادل توسط همه طرفین درگیر در آن، اجراء شود. در نتیجه، ایران چاره دیگری جز اتخاذ رویکرد گامبهگام در اجرای بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام برای بازگرداندن تعادل ازدسترفته توافق، نداشته و ندارد.
جمهوری اسلامی ایران اهمیت بالایی برای ایمنی هستهای قائل است. در همین راستا، پیشرفتهایی در ایجاد یک مرکز ایمنی هستهای پیشرفته (NSC) حاصل شده است. درحالیکه مسئولیت ایمنی و امنیت هستهای کاملاً برعهده کشورهای عضو است، ایران بهشدت معتقد است که این حوزهها باید از طریق همکاری بین کشورها تقویت شده و ارتقاء یابند.
اخیراً تهدیدهای جدیدی از سوی طرفهای بدخواه توسط ابزارهای سایبری و سایر ابزارهای فناوری، مشاهده شده است. در این رابطه، به انفجار اخیر در تأسیسات هستهای شهید احمدیروشن (نطنز) اشاره میکنم که همانطور که قبلاً هم اعلام شد، در اثر خرابکاری بود. این اقدامات خرابکارانه باید توسط آژانس و کشورهای عضو محکوم شود. ایران این حق را دارد تا هر اقدام لازمی را برای محافظت از تأسیسات خود انجام داده، و در برابر هرگونه تهدیدی، واکنش لازم را به طور مقتضی اتخاذ نماید.
در همین راستا، جمهوری اسلامی ایران مصرانه حرکت خود به سمت کاربرد صلحآمیز دانش و فناوری هستهای در زمینههای مختلف از جمله کشاورزی، بهداشت، صنعت، و همچنین تداوم تولید برق هستهای را ادامه میدهد. در همینجا، ما تأکید میکنیم که یکی از مأموریتهای اصلی آژانس "تقویت تبادل علوم و همکاری فنی در مورد استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی" و "تشویق تبادل و آموزش دانشمندان و کارشناسان در حوزه استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی" در بین دولتهای عضو میباشد.
ماهیت حرفهای، بیطرفانه و مستقل آژانس تنها در صورتی تضمین میشود که آژانس اطلاعات موجود در مورد فعالیتهای هستهای پادشاهی عربستان را نیز بیچونوچرا و بیطرفانه بررسی کند. اگر عربستان سعودی به دنبال یک برنامه هستهای صلحآمیز است، بنابراین باید شفاف عمل کند و به بازرسان آژانس اجازه دهد فعالیتهایش را راستیآزمایی کنند. در این زمینه، رژیم اسرائیل که به عضویت ان. پی. تی در نیامده و به طور مداوم و مصرانه از پایبندی به پادمانهای آژانس امتناع ورزیده است، نیازمند رویکرد بیطرفانه و حرفهای آژانس میباشد. این رژیم که منبع اصلی بیثباتی و ناامنی در منطقه و همچنین تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی است، باید برنامه سلاحهای کشتار جمعی خود را کنار بگذارد و بدون پیششرط و تأخیر بیشتر، به معاهده عدم اشاعه بپیوندد. نیازی به گفتن نیست که شفافسازی درخصوص این فعالیتها و برنامههای هستهای، مطمئناً اعتبار و حرفهای بودن آژانس را تقویت میکند.
در پایان، جمهوری اسلامی ایران آماده است تا به تلاشها و همکاری خود با دیگران در جامعه بینالمللی ادامه دهد تا چندجانبهگرایی و دیپلماسی را به مرکز روابط بینالملل بازگرداند. برای این منظور، راهی جز متحد شدن و پایان دادن به رفتارهای مخرب دولت فعلی ایالاتمتحده، به خاطر منافع همه ما در جامعه بینالمللی، وجود ندارد.»
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/