تشکیل ستاد اصلاحطلبان حامی دمکراتها در تهران/ رویای 1400 جریان اصلاحات از انتخابات آبان آمریکا میگذرد؟
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در 13 آبان سال جاری برگزار میشود.
رقابت اصلی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بین دونالد ترامپ، جمهوریخواه و جو بایدن، دمکرات است. بایدن، معاون باراک اوباما، رئیسجمهور سابق آمریکا است که با دولت حسن روحانی به توافق هستهای دست یافت.
البته رقابتهای ریاستجمهوری آمریکا در ایران هم طرفدارانی دارد. از جمله اینکه اصلاحطلبان به این موضوع چشم دوختهاند. دولت حسن روحانی هم نیمگاهی به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا دارد؛ البته بارها شخص روحانی و سخنگوی دولت اعلام کرده است که نتایج انتخابات آمریکا برای آنها تفاوتی ندارد.
در همین چارچوب بود که چندی پیش روزنامه سازندگی، ارگان رسمی حزب کارگزاران سازندگی در چند نسخه خود به موضوع انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پرداخت که بسیار مورد نقد قرار گرفت. تیترهای این روزنامه در حمایت از بایدن و اوباما بسیار تملقجویانه بود.
جریان سیاسی اصلاحطلب در داخل ایران بهگونهای به انتخابات آمریکا نگاه میکند که انگار با آمدن بایدن به کاخسفید تمام تحریمها به یکباره برداشته میشود. یکی از روزنامههای اصلاحطلب تیتری با عنوان «رویای ایرانی آبان» این موضوع را واضح نشان داد که اصلاحطلبان حامی جدی بایدن در ایران هستند.این موارد نشان میدهد چه میزان تاکتیک پیشرفت کشور توسط برخی به انتخابات آمریکا گره زده شده است.
روزنامه سازندگی در تیترهای مختلف خود از اوباما، بایدن و همسر رئیسجمهور سابق آمریکا بهعنوان فرشتههای نجات یاد میکند که اینگونه در ذهنها متبادر میشود با آمدن معاون سابق اوباما تمام مشکلات کشور حل خواهد شد.
این خط خبری البته بدون طرفدار هم نیست. صادق زیباکلام از طرفداران پروپاقرص و تند برجام و مذاکره با آمریکا در گفتگوی با روزنامه اصلاحطلب شرق گفته که به انتخابات آمریکا امید دارد و حتی اصلاحطلبان هم این رقابتها را شدید دنبال میکنند.
وی در توجیه حرفهایش گفته: «اگر ترامپ انتخاب شود و نتوانیم با آمریکا به توافق برسیم، وارد یک دوره پرتنش میشویم و به تبع آن شرایط در داخل کشور نیز سختتر میشود و همین دلیل دیگری است که باعث نگرانی اصلاحطلبان میشود و بالطبع ترجیح میدهند بایدن رئیسجمهور شود».
این فعال سیاسی نزدیک به دولت روحانی در پاسخ به این سؤال که چه فرقی برای ایران میکند که بایدن یا ترامپ انتخاب شود، گفته است: «همه حرف من این است که این تفکر که در 100 سال گذشته و البته میراث مارکسیستها در ایران است، که میگویید هیچ فرقی نمیکند در آمریکا یک جمهوریخواه یا یک دموکرات رئیسجمهور باشد، اشتباه است. مارکسیستها به ما یاد دادهاند در آمریکا کارتلها، صاحبان صنایع، تراستها و صهیونیستها هستند که قدرت را در دست دارند و رئیسجمهور سمبل است و کارهای نیست. چه فرقی میکند رئیسجمهور دموکرات در آمریکا بر سر کار باشد یا جمهوریخواه. مارکسیستها به ما یاد دادند اینها همه نمایش است. با این نگاه مشکل دارم».
زیباکلام درصورتی خوشبین به روی کار آمدن بایدن در کاخسفید است که «آنتونی بلینکن»، مشاور ارشد جو بایدن در جمع یهودیان آمریکا گفته بود که حتی اگر جو بایدن به ریاست جمهوری آمریکا برسد هیچ تغییری در نوع نگرش آمریکا نسبت به ایران رخ نخواهد داد و تمامی تحریمهای دولت ترامپ علیه کشورمان ادامه مییابد.
اصلاحطلبان منتظر انتخابات آمریکا هستند؟
برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که جریان اصلاحطلب برای حضور در انتخابات سال آینده ریاستجمهوری ایران منتظر نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکاست. اگر دمکراتها پیروز شوند، دوباره اصلاحطلبان وارد عرصه میشوند و به مردم وعده مذاکره و رفع تحریمها میدهند، ولی اگر ترامپ رأی بیاورد حضور آنها احتمالاً کمرنگ خواهد شد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره نگاه برخی از جریانهای سیاسی که نگاهشان معطوف به انتخابات آمریکاست، گفتند: «نباید برنامهریزی اقتصادی برای کشور، معطل لغو تحریمها یا نتیجه انتخابات فلان کشور شود. باید بنا را بر این گذاشت که تحریمها بهعنوانمثال تا ده سال دیگر ادامه دارد، بنابراین باید بر ظرفیتها و امکانات داخلی تمرکز کرد، البته ممکن است آنها تصمیمات خوب بگیرند که در آن صورت از آن استفاده میکنیم اما مسائل اقتصادی کشور نباید موکول به تحولات خارجی شوند».
نمایندگان مجلس هم به این موضوع ورود کردند. عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره امید جریان اصلاحطلب برای ورود بایدن به کاخسفید گفت: «اگر ما بخواهیم منتظر انتخابات آمریکا باشیم تا پس از انتخابات امید به درست شدن وضعیت اقتصادی کشورمان داشته باشیم کار بی نتیجهای است چرا که بسیاری از مشکلات اقتصادی ریشه در داخل کشور دارد».
وی اضافه کرد: «ستاد انتخاباتی زدن برای «جو بایدن» در تهران ایده درستی نیست. مبتنی بر دادههای کارشناسی نیست و ایده خامی است، این کار دست طرف ایرانی در سیاست خارجی را میبندد».
نکته پایانی این است که اصلاحطلبان و طیف حامی دولت سخت به روی کارآمدن بایدن در آمریکا چشم دوختهاند و برخی کارشناسان هم اعتقاد دارند، شرط ورود اصلاحطلبان به انتخابات ریاستجمهوری 1400 ورود بایدن به کاخسفید است.
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/