تحول در خودروهای خودروان با فناوریهای اتاقک دیجیتال/ اتومبیلهای آینده بسیار متفاوت خواهند بود
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، صنعت خودروسازی در دو دهه اخیر دچار تحولات زیادی شده است و امروز نیز این روند با شتابی حتی بیشتر از گذشته ادامه دارد. اکنون خودروسازان بزرگ دنیا روی ویژگیهای هوشمند انواع اتومبیل تمرکز کردهاند و قصد دارند در آینده محصولاتی کاملاً مستقل را به مصرفکنندگان عرضه کنند.
بیشتر بخوانید:
اتومبیلهای خودران؛ فناوریای که انسان مدرن از آن استقبال نکرد
مجموع آمارهای منتشرشده از سوی خودروسازان بزرگ دنیا نشان میدهد بین سالهای 2020 تا 2030 میلادی بیش از 461 میلیون دستگاه اتومبیل با داشبورد دیجیتال و 115 میلیون دستگاه با اتومبیل با طراحی داخلی شبیه به اتاقک خلبان تولید خواهد شد.
اتومبیلهای آینده بسیار متفاوت خواهند بود
بدون شک خودروهایی که در آینده تولید میشوند و نمونههایی از آنها امروز نیز موجود است با اتومبیلهای ساده کنونی تفاوت زیادی خواهند داشت. مهمترین عامل این تغییرات استفاده از فناوری هوش مصنوعی است. نمایشگر بزرگ، امکان انجام بازیهای ویدئویی، رانندگی خودکار و طراحی مفهومی اتاقک از جمله ویژگیهای اتومبیلهای آینده است. فرایندهای ایجاد چنین تغییراتی در اتومبیلهای کنونی آغاز شده و اکنون مردم دنیا شاهد تولید وسایل نقلیهای هستند که امکانات بسیار بیشتری نسبت به گذشته دارند.
خودروهای نسل جدید بیش از اینکه شبیه به وسایل نقلیه معمولی باشند شبیه به رایانه هستند. در این اتومبیلها تمام ویژگیهای خودرو از طریق نمایشگرهایی بزرگ قابلکنترل است و صندلیها به شکل صندلیهای هواپیما است. درواقع اتاقک به شکلی مفهومی طراحی میشود و به گفته کارشناسان امکانات رفاهی و سرگرمی متنوعی در اختیار سرنشینان قرار میگیرد. خودروسازان برای طراحی و تولید اتومبیلهای خودران به پردازندههای هوشمند نیاز دارند.
شرکتهای «انویدیا» (NVIDIA) و «کوالکام» (Qualcomm) بهعنوان مدعیان تولید پردازندههای هوشمند در جهان شناخته میشوند و از همین رو خودروسازان تمایلی زیادی به همکاری با این دو شرکت دارند. پردازنده در هر سیستم رایانهای بهعنوان مغز سیستم و مرکز ارسال دستورات شناخته میشود. قطعاً خودروهای هوشمند برای ارائه بهترین عملکرد ممکن به تراشههایی قدرتمند و پیشرفته نیاز دارند.
طراحی داخلی به شکل اتاقک هواپیما
اگرچه خودروهای کنونی برای پرواز کردن از امکانات کافی برخوردار نیستند و شرکتهای تولید اتومبیل از لحاظ دانش علمی و فنی اکنون به مرحلهای رسیدهاند که خودروهایی با طراحی داخلی کاملاً مفهومی و بسیار شبیه به اتاقک خلبانها در هواپیما را در نظر میگیرند. درواقع خودروسازان میخواهند اتومبیلهایی را طراحی کنند که وقتی راننده سوار خودرو میشود حس حضور در اتاقک خلبان در هواپیما را پیدا کند. مشتریان باید منتظر باشند نسل بعد خودروهای هوشمند را با اتاقهایی به شکل اتاقک خلبان دیجیتال (digital cockpit) مشاهده کنند.
اکنون شرکتهای تیآی (TI)، ان.ایکس.پی (NXP)، کوالکام و انویدیا برای تولید پردازندههای هوشمند بهمنظور بهکارگیری در خودروهایی با طراحی داخلی به شکل اتاقک خلبان اعلام آمادگی کردهاند. شرکتهای شناختهشده خودروسازی در کشورهای مختلف ضمن امضای قرارداد با شرکتهای نامبرده شده در تلاش هستند تا وسایل نقلیهای کاملاً هوشمند را تولید کنند.
نمونههایی از اتاقک خلبان دیجیتال در حال حاضر در خودروهای مرسدس بنز کلاس A و «تاتا هرییر» (TATA Harrier) طراحی شده است. تولید این دسته از خودروها از سال 2025 بهطور رسمی شروعشده و پیشبینی میشود تا سال 2030 بیش از 39 میلیون دستگاه از آنها تولید و عرضه شوند.
نمایشگرهای بزرگ در خودروهای آینده
یکی از ویژگیهای قابلتوجه خودروهای دارای اتاق خلبان دیجیتال استفاده از نمایشگرهای بزرگ و کاربردی است. شرکتهای مختلف خودروسازی طرحهایی را از اتومبیلهای نسل آینده خود ارائه کردهاند که در آنها تمام فضای داشبورد به نمایشگر اختصاص داده شده و اطلاعات مختلف خودرو در آن قابلمشاهده است. زمانی که راننده و سایر سرنشینان نیز تمایل به داشته باشند میتوانند از این نمایشگر بزرگ برای تماشای فیلم یا کلیپهای تصویری استفاده کنند.
اینترنت نسل پنجم سرعت توسعه خودروهای هوشمند را افزایش میدهد
نسل پنجم اینترنت (5G) با نام اینترنت اشیا شناخته میشود. دلیل چنین نامگذاری امکانات پیشرفته این شبکه در برقراری ارتباط بین دستگاههای مختلف است. یعنی زمانی که اینترنت 5G بهطور کامل در یک منطقه راهاندازی شود دیگر نیازی نیست که انسانها اطلاعات را از یک دستگاه به ماشینی دیگر منتقل کنند و دادهها بهصورت کاملاً خودکار بین دستگاههای الکترونیکی تبادل میشود. بهعنوانمثال گوشی هوشمند زمان تقریبی کاربر خود به خانه را تشخیص داده و ضمن ارتباط با دستگاه آمادهسازی چای وسایل آرامش کاربر را پیش از رسیدن به خانه مهیا میکند.
فناوری 5G میتواند تأثیر بسیار زیادی روی صنعت خودروهای خودران گذاشته و تواناییهای این دسته از وسایل نقلیه را ارتقا دهد. خودروهای خودران ضمن ارتباط باهم ایمنی بیشتری را برای رانندگان فراهم کرده و خدمات متنوعتری را به کاربران ارائه میدهند. مثلاً زمانی که کاربر در خودرو آهنگی را گوش میکند میتواند همان موسیقی را از طریق سیستم ارتباطی اتومبیل برای سرنشینان خودرویی دیگر ارسال کنند.
یکی دیگر از قابلیتهایی که ضمن بهرهگیری از فناوری 5G در خودروهای آینده بهراحتی قابلدسترسی خواهد بود تصاویر واقعیت افزوده (VR) است. این فناوری تصاویری هیجانانگیزی را پیشروی کاربران قرار داده و تمام مدت حضور در خودرو را برای سرنشینان جذاب میکند.
اتومبیلهایی که در چند سال آینده تولید میشوند بسیار با وسایل نقلیه کنونی متفاوت هستند و از تمامی فناوریهای هوشمند در آنها استفاده میشود. کارشناسان صنعت خودرو معتقدند فناوری صنایع را متحول کرده و تولیدات شرکتهای اتومبیلسازی نیز تأثیر زیادی میگذارد.
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/