دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 شهريور 1399 - 11:28

11 یافته جدید پژوهشی دنیا درباره کرونا

ماه‌ها از آغاز همه‌گیری ویروس کرونا در جهان می‌گذرد و هنوز محققان و دانشمندان کشورهای مختلف در داخل آزمایشگاه‌ها و مراکز درمانی به‌دنبال تحقیق و مطالعه روی ابعاد این ویروس هستند.
کد خبر : 514211
1399051110421956520869804.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، ماه‌ها از آغاز همه‌گیری ویروس کرونا در جهان می‌گذرد و هنوز محققان و دانشمندان کشورهای مختلف در داخل آزمایشگاه‌ها و مراکز درمانی به‌دنبال تحقیق و مطالعه روی ابعاد این ویروس هستند. نتیجه این تحقیقات، اطلاعات جدید و به‌روزشده‌ای است که هر روز شاهد آن هستیم و گاه، برخلاف آن چیزی را می‌شنویم که ماه‌ها پیش اعلام شده بود و این، ماحصل مطالعات دقیق‌تر به دنبال شناخت بیشتر ویروس است. برخی از جدیدترین تحقیقات علمی پیرامون ویروس کرونا هر روزه در nature، معتبرترین مجله دنیا منتشر می‌شود.


کشف جدیدترین پروتئین‌های ویروس کرونا


محققان تاکنون پروتئین‌های ناشناخته رمزگذاری شده توسط ویروس SARS-CoV-2 و نقش آنها در فرآیند بروز عفونت در بدن را شناسایی کرده‌اند. آنها دریافتند ژنوم RNA این ویروس دستورالعمل‌هایی را برای تولید 29 پروتئین مانند پروتئین سنبله در خود دارد؛ به‌عنوان مثال، این پروتئین به ذرات ویروس در آلوده کردن سلول‌ها کمک می‌کند. پروتئین‌های دیگر ویروسی هم در داخل سلول‌ها فعال می‌شوند. اما دانشمندان هنوز به‌طور قطع مطمئن نیستند که این ویروس دارای پروتئین‌های بیشتری هست یا نه. محققان برای شناسایی پروتئین‌های بیشتر، RNA ویروس SARS-CoV-2 را به دستگاه پروتئین‌ساز موسوم به ریبوزوم در داخل سلول‌های آلوده متصل کردند. اسکن تهیه شده، بیش از 23 پروتئین ناشناخته را نشان داد. برخی از این پروتئین‌های تازه کشف‌شده ممکن است تولید مولکول‌های ویروسی شناخته‌شده را کنترل کنند اما هنوز نقش بسیاری از این پروتئین‌های کشف‌شده ناشناخته باقی مانده است.


پیش‌بینی کووید- 19 با ویژگی‌های سلول ایمنی


طبق تجزیه و تحلیل‌های صورت گرفته روی بیش از 3300 نفر با استفاده از سیستم هوش مصنوعی یادگیری ماشینی، سلول‌های ایمنی موسوم به نوتروفیل در افرادی که به نوع شدید کووید- 19 مبتلا می‌شوند، در مقایسه با بیمارانی که به نوع خفیف آن دچار شده‌اند، فعالیت بیشتری دارند. اگر این نتایج به خوبی حاصل شود، می‌توان از آن به‌عنوان شاخصی برای شناسایی زودهنگام بیمارانی استفاده کرد که ممکن است دچار نوع شدید کرونا شوند. نوتروفیل‌ها بخش مهمی از واکنش سریع بدن نسبت به عفونت را تشکیل می‌دهند اما ممکن است به بافت‌های سالم هم آسیب وارد کنند.
محققان دانشگاه یال از دستگاه یادگیری ماشینی برای تجزیه و تحلیل پروتئین‌های موجود در پلاسمای خون افراد مبتلا به کووید- 19 بستری در بیمارستان استفاده کردند. نتایج به دست آمده نشان داد میزان پروتئین‌های ایمنی مختلفی که با نوتروفیل‌ها در ارتباطند، در پلاسمای خون بیمارانی که به نوع شدید این بیماری مبتلا شده‌اند، در مقایسه با افرادی که کرونای خفیف گرفته‌اند، بسیار بالاتر است. بررسی سوابق بیماری این افراد نشان می‌دهد تعداد بالای نوتروفیل‌ها با افزایش میزان مرگ‌ومیر ناشی از کووید-19 در ارتباط است. البته این مطالعات باید در سطح گسترده‌تری هم انجام شود.


ابتلای دوباره به کرونا شدیدتر یا خفیف‎تر؟


محققان معتقدند که شدت ابتلا به کرونا در هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است و حتی شدت آن در هر بار ابتلا نیز فرق می‌کند و با قطعیت نمی‌توان گفت کسی که بار اول به کرونای خفیف مبتلا شده، اگر دوباره مبتلا شود حتما به نوع خفیف دچار می‌شود. متغیر‌هایی چون میزان اولیه ویروس، تفاوت‌‌های احتمالی بین انواع ویروس SARS-CoV-2 و تغییراتی که در سلامتی فرد ایجاد شده، می‌توانند در شدت عفونت دوباره اثرگذار باشند. بررسی این مساله که حافظه سیستم ایمنی بدن می‌تواند روی شدت بروز علائم در ابتلای دوباره به کرونا نقش داشته باشد، به‏ویژه در تولید واکسن اهمیت زیادی دارد. اگر علائم در ابتلای دوم کاهش یافته باشند، مانند اتفاقی که درمورد مرد هنگ‏کنگی افتاد، بیانگر این مطلب است که سیستم ایمنی واکنش مناسب نشان داده و به‎دلیل حافظه سلول‌‌های ایمنی، علائم بیماری به‎شدت بار اول نخواهد بود. اما اگر علائم بیماری در دومین مرتبه ابتلا شدیدتر از بار اول باشد، مانند اتفاقی که برای بیمار نوادایی افتاد، سیستم ایمنی وظیفه خود را به‎درستی انجام نداده است. به‎طورکلی، برخی موارد شدید کووید-19 واکنش‌‌های شدیدی از سیستم ایمنی بروز می‌کند که ممکن است به بافت‌‌های سالم بدن آسیب وارد کند. سلول‌‌های ایمنی در افرادی که تجربه یک‎بار ابتلا به این عفونت را داشته‌اند، ممکن است واکنش خوبی نداشته باشند و فرد علائم شدیدی از خود نشان دهد. احتمال دیگر هم این است که آنتی‏بادی‌‌ها به‏جای مبارزه با عفونت، در واکنش به ویروس SARS-CoV-2 تولید شده‌اند.


کاهش مرگ‌ومیر با استفاده از استروئید


محققان در خلال مطالعات خود روی کشف درمان‌های موثر برای بیماری کرونا به این نتیجه رسیده‌اند که مصرف داروهای کورتیکواستروئید در بیمارانی که مبتلا به کووید- 19 شدید شده‌اند، مرگ‌ومیر کمتری را به دنبال دارد. یافته‌های جدید نشان می‌دهد آستروئید دگزامتازون آمار مرگ‌ومیر مبتلایان به کرونا را که به دستگاه ونتیلاتور وصل می‌شوند تا حد قابل‌ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. محققان دانشگاه بریستول انگلیس برای آزمایش اثربخشی استروئیدها، اطلاعات کلی به دست آمده از هفت آزمایش بالینی را روی بیش از 1700 نفر در 12 کشور بررسی کردند که هرکدام از آنها، مصرف استروئیدها را در بیماران حاد کرونایی مطالعه می‌کرد. این گروه تحقیقاتی دریافتند خطر مرگ در بیمارانی که از استروئیدها استفاده کرده بودند، 32 درصد بود درحالی که خطر مرگ در مبتلایانی که این داروها را استفاده نکرده بودند، به 40 درصد می‌رسید. درواقع، استروئیدها بخشی از درمان استاندارد برای بیماران حاد کرونایی به شمار می‌رود.


توقف آزمایش واکسن دانشگاه آکسفورد


دانشگاه آکسفورد یکی از مراکزی است که از چند وقت پیش تولید واکسن کرونا را آغاز کرده و به تازگی به مرحله آزمایش رسیده است. اما خبرها حکایت از آن دارد که به دلیل عوارض مشکوکی که واکسن روی یکی از داوطلبان انگلیسی ایجاد کرده، ادامه تست واکسن متوقف شده است. این واکسن تولید مشترکی از دانشگاه آکسفورد و شرکت داروسازی AstraZeneca است. معمولا در تست داروها و واکسن‌ها این اتفاق رخ می‌دهد که در صورت مشاهده عوارض جانبی در داوطلبان، ادامه تست تا برطرف شدن نواقص احتمالی به تأخیر می‌افتد. این دومین‌باری است که تست این واکسن متوقف می‌شود. در مورد اول هم، یکی از داوطلبان مبتلا به نوعی بیماری مرتبط با واکسن شده بود که محققان احتمال دادند رابطه مستقیمی با واکسن داشته باشد و به همین دلیل تست را متوقف کردند.


عفونت مجدد و چالش‌‌های تولید واکسن


به‎لحاظ تاریخی، تولید واکسن‌‌هایی مانند سرخک و سرخجه که ‌ایمنی طولانی‎مدت و مادام‎العمر در بدن ایجاد می‌کنند، بسیار راحت‌تر تولید می‌شوند. اما تولید واکسن‌‌هایی که ‌ایمنی موقت ایجاد می‌کنند، دشواری‌‌های خاص خود را دارد. به‎عنوان مثال، درمورد کرونا، ابتلای دوباره به این معنا نیست که واکسن تولیدشده اثربخشی لازم را ندارد. برخی واکسن‌‌ها به دوز‌های تقویت‌کننده نیاز دارند و باید در برهه‌‌هایی دوباره تزریق شوند تا ایمنی لازم را در بدن حفظ کنند و این نباید باعث نگرانی مردم شود. این مسائل مانعی برای تولید واکسن به شمار نمی‌رود و این معنا را نمی‌رساند که با تزریق آن، ایمنی طبیعی در برابر ویروس ایجاد نمی‌شود. به‎طور قطع، شناخت بیشتر محققان از وضعیت ابتلای دوباره بهبودیافتگان به کرونا و اینکه بدانند بعد از کاهش میزان آنتی‎بادی تا حد مشخصی، دوباره درمعرض ابتلا به ویروس قرار می‌گیرند، می‌تواند در تولید واکسن موثر باشد. با این شناخت، محققان می‌توانند استراتژی خاصی در واکسن تولید کنند که قادر به محاسبه میزان آنتی‎بادی‌‌ها باشد یا حتی از دوز‌های تقویت‌کننده برای بالا نگه‏داشتن میزان آنتی‏بادی‌‌ها استفاده کنند.
برخی محققان نگران این مطلب هستند که تزریق واکسن به‏جای جلوگیری از ابتلای مجدد به کرونا، شدت علائم بیماری را کاهش می‌دهد. این خود می‌تواند موثر باشد اما از طرف دیگر، خطرناک است، چراکه می‌تواند مبتلایان را به ناقلانی بدون علامت تبدیل کند که سلامت جامعه را به خطر می‌اندازند.


کودکان کرونایی، نمایه ایمنی خاصی دارند


بیشتر کودکان مبتلا به ویروس جدید کرونا علائم خفیفی از بیماری را نشان می‌دهند. اما در این میان هم هستند کودکانی که به نوع شدیدی از این ویروس مبتلا شده و شدت ویروس موجب نارسایی برخی اندام‌ها و حتی مرگ آنها می‌شود. دانشمندان به تازگی به بررسی بیولوژی شرایط این بیماری پرداخته‌اند که به سندروم التهاب چندسیستمی در کودکان معروف است. پزشکان تاکنون صدها مورد این سندروم را در کودکان تشخیص داده‌اند که شباهت‌های زیادی با بیماری کوازاکی در آنها دارد. آنها برای درک بهتر نمایه بیولوژیکی این بیماری، 13 کودک مبتلا به سندروم التهاب چند سیستمی، 28 کودک مبتلا به کوازاکی و 41 کودک مبتلا به کووید- 19 را مورد مطالعه قرار دادند و در انتها دریافتند کودکان مبتلا به سندروم التهاب چند سیستمی در مقایسه با کودکان مبتلا به کوازاکی، میزان بالاتری از ماده شیمیایی ایمنی موسوم به IL-17A را دارا هستند که در بروز اختلالات خودایمنی و التهابی نقش مهمی ایفا می‌کند. برخلاف تمام این کودکان بررسی شده، کودکان مبتلا به این سندروم هیچ آنتی‌بادی‌ای نسبت به دو ویروس کرونا نداشتند.


بدن سالمندان هم آنتی‌بادی لازم تولید می‌کند


بررسی روی افراد مسن یک خانه سالمندان در انگلیس که حدود 82 درصد آنها را افراد بالای 80 سال تشکیل می‌دهند، حاکی از آن است که در بدن بیش از 80 درصد سالمندان این مرکز آنتی‌بادی لازم برای مقابله با ویروس کرونا تولید می‌شود و مشکلی وجود ندارد. آنها شیوع ویروس را در 6 مرکز نگهداری از سالمندان مطالعه کردند و بیش از 500 سالمند و کارمند این مرکز را از نظر ابتلا به ویروس تست کردند و سپس بعد از پنج هفته، تست آنتی‌بادی را روی آنها انجام دادند. محققان دریافتند در حدود 90 درصد کارمندان و سالمندان این مرکز در مواجهه با ویروس، به یک اندازه آنتی‌بادی تولید کردند. جالب است بیش از 80 درصد از سالمندان این مرکز بالای 80 سال سن دارند.


ماندگاری چندماهه آنتی‌بادی‌ها


شواهد قبلی مبنی‌بر آن بود که آنتی‌بادی‌های تشکیل شده در بدن فرد مبتلا به کرونا به سرعت از بین می‌رود و مدت زمان زیادی دوام نمی‌آورد اما مطالعات پژوهشگران ایسلندی چیز دیگری نشان می‌دهد به‌طوری که طبق مدارک به دست آمده، آنتی‌بادی‌هایی که علیه ویروس کرونا تشکیل می‌شوند، تا حدود چهار ماه بعد از ابتلا به عفونت در بدن ماندگارند و می‌توانند از ابتلای دوباره به ویروس جلوگیری کنند. بعد از اینکه عامل بیماری‌زا از بین می‌رود، سیستم ایمنی پروتئین‌هایی موسوم به آنتی‌بادی برای مقابله به عامل مهاجم تولید می‌کند. دانشمندان هنوز به درستی نمی‌دانند که آیا افرادی که یک‌بار به کرونا مبتلا شده و بدن آنها آنتی‌بادی تولید کرده، تا آخر در برابر این ویروس ایمنی دارند یا اینکه احتمال ابتلای دوباره آنها به این ویروس وجود دارد. محققان، میزان آنتی‌بادی را در خون حدود 30هزار نفر مورد مطالعه قرار دادند که بیش از 1200 نفر از آنها یک‌بار دچار کرونا شده و بهبود یافته‌اند. حدود 90 درصد از افراد بهبودیافته، آنتی‌بادی لازم برای مقابله با این ویروس را در خون خود داشتند. میزان آنتی‌بادی طی دو ماه بعد از تشخیص بیماری، افزایش می‌یابد، سپس به وضعیت ثابت رسیده و در همان مقدار باقی می‌ماند.


ابتلای دوباره به کرونا چقدر شایع است؟


محققان تا مدتی پیش به‌طور قطع نمی‌دانستند که آیا احتمال ابتلای دوباره بهبودیافتگان به ویروس کرونا وجود دارد یا خیر. اما طی هفته‌‌های گذشته، مواردی از ابتلای دوباره به این ویروس در دنیا مشاهده شده است که احتمال آن را بالا می‌برد و حتی معتقدند که کرونای دوم، در ادامه کرونای اول رخ می‌دهد. اما محققانی از شهر‌های هنگ‎کنگ و نوادا، با جدا درنظر گرفتن این دو پدیده، توالی ژنوم‌‌های ویروس هرکدام از عفونت‌‌ها را بررسی کردند.
اما یافته‌‌ها نشان داد که در هر بار ابتلا، تنوع جداگانه‌ای از ویروس‌‌ها به چشم می‌خورند.
اما هنوز به‎درستی مشخص نیست که از چه زمانی بعد از بهبودی، احتمال ابتلای دوباره به ویروس وجود دارد اما با توجه به بیش از 28 میلیون نفری که در دنیا به کرونا مبتلا شده‌اند، تعداد بهبودیافتگانی که دوباره این بیماری را تجربه کرده‌اند، بسیار اندک بوده و جای نگرانی وجود ندارد.
محققان بر این باورند که در موج اول کرونا، به‎دلیل ازدحام بیماران و انجام تست‌‌های متعدد، امکان ردیابی بیماران و شناسایی افرادی که برای بار دوم به کرونا مبتلا شده‌اند، وجود نداشته و به همین دلیل شواهدی دال بر ابتلای دوباره در افراد وجود نداشته اما بعد از آن، محققان مجال بیشتری پیدا کردند تا با آرامش بیشتری به بررسی بهبودیافتگان و ردیابی احتمال ابتلای دوباره به ویروس بپردازند و همین باعث شد تا به‎تازگی این نکته را اثبات کنند.


تشخیص کودکان مبتلا به کرونا دشوار است


در ماه‌‌های نخست شیوع کرونا، محققان اعلام کرده بودند که کودکان کمتر درمعرض ابتلا به این بیماری هستند اما پس از گذشت مدتی، آمار کودکان مبتلا به کووید-19 خلاف گفته‌‌های محققان را به اثبات رساند. اما با همه این اوصاف، کودکان 6 تا 13 سال معمولا کمتر از جوانان و سالمندان علائم ابتلا به بیماری را از خود نشان می‌دهند. محققان دانشگاه دوک، کارولینای شمالی حدود 382 کودک و جوان را که در تماس نزدیک با مبتلایان به کرونا قرار داشتند، بررسی کردند. حدود سه‎چهارم این افراد بعد و حین مطالعه مبتلا به کرونا شدند. در این میان، تنها 61درصد از کودکان 6 تا 13 سال از خود علامت نشان دادند؛ این درحالی بود که 75درصد از کودکان زیر 6 سال و 76درصد از افراد بالای 13 سال مبتلا به کرونا از خود علائم نشان می‌دادند. درواقع این یافته‌‌ها حاکی از آن است که کودکان کوچک‌تر و بزرگ‌تر از این بازه سنی، درصورت ابتلا به کرونا بیشتر علامت‎دار هستند. حدود یک‎سوم کودکان مبتلا به کرونا که دارای خواهر یا برادر مبتلا هم بوده‌اند، با هیچ فرد بزرگسال آلوده به کرونا در تماس نبوده‌اند و این اثبات می‌کند که این کودکان ویروس را به هم منتقل کرده‌اند.


منبع: روزنامه فرهیختگان


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب