دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 شهريور 1399 - 14:47
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی قم به آنا خبر داد؛

مرکز الکتروفیزیولوژی در دانشگاه آزاد اسلامی قم راه‌اندازی می‌شود/ آشنایی با رشته فیزیولوژی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم علاوه‌بر معرفی رشته فیزیولوژی برای آشناشدن متقاضیان ادامه تحصیل با این رشته از راه‌اندازی مرکز الکتروفیزیولوژی در این واحد دانشگاهی خبر داد.
کد خبر : 513486
IMG_8868.JPG

نسرین حیدریه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در قم، علاوه‌بر معرفی رشته فیزیولوژی برای آشناشدن متقاضیان ادامه تحصیل با این رشته از راه‌اندازی مرکز الکتروفیزیولوژی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم خبر داد و اظهار کرد: بیش از 300 دانشجوی کارشناسی ارشددر رشته فیزیولوژی از این واحد دانشگاهی فارغ‌التحصیل و در مراکز، پژوهشکده‌ها و مؤسسات مختلف مانند رویان، بوعلی و ... مشغول به کار و تعداد زیادی از آنان نیز در مقطع دکتری مشغول به تحصیل هستند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم با بیان اینکه رشته فیزیولوژی فقط در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می‌شود، افزود: با تجهیز آزمایشگاه فیزیولوژی، حیوانخانه و اتاق پرورش حیوانات، امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فیزیولوژی در این واحد دانشگاهی وجود دارد.


استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم عنوان کرد: دانشجویان رشته‌های متعدد تحصیلی می‌توانند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی قم تحصیل کنند؛ بنابراین از لحاظ تدریس دروسی مانند نوروفیزیولوژی، نوروآناتومی، نوروفیزیولوژی مقایسه‌ای، الکتروفیزیولوژی، نوروآندوکرین، گیرنده‌های سلولی و ... دانش‌آموختگان می‌توانند موضوع پایان‌نامه خود را  در ارتباط با علوم اعصاب، علوم شناختی و اعتیاد ارائه کنند.


وی با اشاره به اینکه دانشجویان ارشد روانشناسی و پزشکی می‌توانند در مقطع دکتری فیزیولوژی ادامه تحصیل دهند تا در زمینه علوم اعصاب و علوم شناختی تخصص کسب کنند، تأکید کرد: فیزیولوژی یکی از واحدهای درسی است که در تمام رشته‌هایی که با بدن انسان سروکار دارند، گذرانده می‌شود؛ بنابراین رشته‌هایی مانند علوم زیستی اعم از زیست‌شناسی جانوری و گیاهی، بیوتکنولوژی، بیوشیمی، میکروبیولوژی، مهندسی پزشکی، پرتوپزشکی، روانشناسی، پزشکی و پیراپزشکی (مامایی، پرستاری، گفتاردرمانی و علوم آزمایشگاهی با علم فیزیولوژی در ارتباط هستند.


حیدریه به اهمیت علم فیزیولوژی اشاره و بیان کرد: در علم فیزیولوژی اصولاً تحقیقات روی موجود زنده (موش) انجام می‌شود که نتایج آن قابل تعمیم روی انسان است؛ زیرا موش از نظر ژنتیکی شباهت زیادی به انسان دارد و با داروها و روش‌های مختلف می‌توان مدل حیوانی بیماری را ایجاد کرد. به‌عنوان مثال با تزریق استرپتوزوتوسین به داخل بطن مغزی موش، آلزایمر ایجاد می‌شود و می‌توان از این مدل حیوانی برای بررسی اثر داروهای مختلف بر آلزایمر استفاده کرد.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم امکانات آزمایشگاه‌های فیزیولوژی این دانشگاه را برشمرد و به آنا گفت: آزمایشگاه‌های فیزیولوژی واحد قم  مجهز به دستگاه استریوتاکس، ست کامل مطالعه بافت‌شناسی شامل دستگاه‌های برش‌گیری و رنگ‌آمیزی بافتی، میکروسکوپ، ست کامل عصاره‌گیری، شاتل باکس، جعبه فرمالین، دستگاه ترجیح مکان شرطی(CPP)، استوانه اعتیاد، پلاس میز، جعبه متابولیک و تردمیل است.


راه‌اندازی مرکز الکتروفیزیولوژی 


استادیار دانشگاه آزاد اسلامی قم با بیان اینکه آزمایشگاه فیزیولوژی این دانشگاه به دستگاه elab تجهیز شده است، توضیح داد: این دستگاه با قابلیت بالا قادر به ثبت الکتریکی از مغز، قلب و پوست موش است که می‌توان فشار خون موش را اندازه‌گیری کرد و با گذاشتن الکترود در مغز موش می‌توان با استیمولاتور یک قسمت را تحریک و در قسمت دیگری از مغز ثبت الکتریکی انجام داد.


به گفته این مسئول با توجه به اینکه مکانسیم سلولی یادگیری و حافظه LTP (long erm potentiation) است؛ بنابراین با گذاشتن الکترود در مغز به‌راحتی می‌توان این ظرفیت الکتریکی را ثبت و اثر داروهای مختلف را روی یادگیری و حافظه بررسی کرد.


حیدریه با اشاره به اینکه دستگاه elab فقط درچند مرکزمحدود درکل ایران وجود دارد، افزود: یکی ازاین مراکز آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی استان قم است که با وجود دستگاه elab  واستریوتاکس، استادان این رشته درتلاش هستند تا مرکز الکتروفیزیولوژی را راه‌اندازی کنند؛ چراکه می‌تواند قطبی برای جذب دانشجو  و پژوهش‌های علمی باشد.


به گزارش آنا، فیزیولوژی یکی از قدیمی‌ترین رشته‌های علوم است و با توجه به اینکه پایه علم پزشکی است، دانشمندان به این رشته توجه ویژه‌ای داشته‌اند. در ادواری که دانشمندان ایرانی تلاش می‌‌کردند در همه حوزه‌های علمی بشری صاحب‌نظر شوند، همواره علم فیزیولوژی و نحوه عملکرد طبیعی اندام‌های موجودات زنده یکی از زمینه‌های تحقیق، نگارش و تألیف کتب آموزشی و پژوهشی بوده است به‌طوری که ابوعلی‌سینا دانشمند شهیر ایرانی به شاخصه‌های فیزیولوژی مانند نبض، حرکات تنفسی و دمای بدن برای تشخیص و شناسایی بیماری‌ها استناد علمی می‌کرد و از طرفی اهمیت این رشته در دنیا نیز تا حدی است که یکی از جوایز نوبل به یافته‌های شاخص پزشکی با عنوان جایزه نوبل «فیزیولوژی - پزشکی» اختصاص یافته است.


فیزیولوژی شاخه‌ای از علوم زیستی است که چگونگی اعمال سلول، بافت، اندام و دستگاه‌های بدن را مورد مطالعه قرار می‌دهد. در فیزیولوژی نقش تغییرات محیطی اعم از تغییرات محیط داخلی و یا محیط خارجی بر فرآیندهای زیستی مورد مطالعه قرار می‌گیرد. تأثیر متقابل فرایندهای زیستی بر یکدیگر و روابط بین آنها نیز مورد تحقیق واقع می‌شود.


فیزیولوژی دانشی است که به بررسی نحوه کارکرد اندام‌های مختلف بدن مانند عملکرد قلب، کلیه و اندام‌­های دیگر در بدن و درک دقیق عملکرد این اندام‌­ها و سیستم‌­ها با کمک روابط و اصول ریاضی، فیزیک وشیمی می‌پردازد. به‌عنوان مثال در فیزیولوژی تنفس با کمک قوانین فیزیکی مربوط به فشار و ... به محاسبه حجم هوای مورد نیاز ریه‌­ها و بیماری‌­های مربوط به آن پرداخته می‌شود.


با توجه ویژه به رشته فیزیولوژی در علم پزشکی، شناخت صحیح عملکرد طبیعی اندام‌ها در شرایط سلامت (فیزیولوژیک) به‌عنوان مقدمه‌ای برای درک صحیح شرایط بیماری (پاتولوژیک) الزامی است؛ بنابراین فهم فیزیولوژی به‌منظور درک پاتولوژی بیماری‌ها بسیار مهم و کلیدی است.


گفتگو: حسین غمخوار سرایدشتی


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب