دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
طریق الحسین / 2 | حجت‌الاسلام علی‌پناه در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

تشنگی حاصل از محرومیت از عزاداری برکات بسیاری خواهد داشت / اقامه عزا و نذورات حسینی را با توجه به شرایط روز تغییر دهیم

کارشناس مذهبی گفت: تشنگی که امسال از محرومیت مردم از خیلی جلسات عزاداری و اربعین و زیارت کربلا ایجاد شده است، برکات بسیاری خواهد داشت و بیشتر از قبل قدردان نعمت سوگواری اباعبدالله خواهیم بود.
کد خبر : 513188
148473_507.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، ماه عزای سید و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین امسال با شیوع ویروس منحوس کرونا رنگ و بوی دیگری دارد. ویروسی که گریبان‌گیر این ماه نیز شد و غربتی مضاعف بر دل‌ها نشاند. جوشش عشق حسینی بر اعمال محدودیت‌ها برای برگزاری مراسم‌های سوگواری غلبه کرد و این مراسم‌ها با شکوه تمام در حال برگزاری است. خبرگزاری آنا در پرونده «طریق الحسین» به بررسی این ماه محرم متفاوت می‌پردازد.




هیئتی‌ها منظم‌ترین عناصر جامعه


حجت‌الاسلام میثم علی‌پناه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره برگزاری سوگواری‌های دهه اول ماه محرم با وجود محدودیت‌های ناشی از کرونا گفت: متأسفانه در گذشته هر وقت می‌خواستند مثال از بی‌نظمی بزنند، می‌گفتند کار هیئتی! اما الان با این محرم ماندگاری که به تعبیر حضرت آقا پشت سر گذاشتیم، مشخص شد اتفاقاً هیئتی منظم‌ترین عنصر جامعه است و کار هیئتی یعنی اساساً کار منظم و کار بسیار دقیق و بر طبق موازین عقلی و شرعی و بهداشتی. امسال بحمدلله هیئت‌ها خوش درخشیدند و نشان دادند که جان مردم برایشان خیلی مهم است و برای حفظ جان شریف مردم و دوستان امام حسین از هیچ تلاشی فروگذار نکردند.


وی اضافه کرد: من می‌دانم بسیاری از هیئت‌ها به خاطر اینکه امسال هم چراغ خیمه امام حسین (ع) خاموش نشود و هم اینکه جان مردم به خطر نیفتد، متحمل هزینه‌های سنگینی شدند، از قبیل خریداری موکت، خریداری لوازم بهداشتی، ضدعفونی، ماسک و چیزهای دیگر.


این کارشناس مذهبی عنوان کرد: من در بسیاری از جلسات حضور پیدا کردم. بحمدلله اکثر جلسات همه پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کردند. اکثر جلسات حتی در بحث طبخ غذا، در بحث پذیرایی از عزاداران امام حسین (ع) با دلسوزی، با جدیت و با وجدان خیلی خیلی بالا تلاش کردند تمام مسائل را رعایت کنند.


شیعه باید خودش را با شرایط مختلف وفق دهد 


علی‌پناه اظهار کرد: رفتار و عملکرد هیئات مذهبی در دهه اول محرم نشان می‌دهد که شیعه واقعی امام حسین (ع) آن کسی است که هیچ‌وقت صورت مسئله را پاک نمی‌کند؛ همیشه برای برون‌رفت از مشکلات چاره‌ای می‌اندیشید و سعی می‌کند خودش را با شرایط زمان تطبیق دهد. راحت‌ترین کار در این ایام که پشت سر گذاشتیم، تعطیلی جلسات بود. حالا یک وقت یک جلسه‌ای امکان برگزاری تحت هیچ شرایطی ندارد، در آنجا حرفی نیست اما وقتی می‌شود انسان با تحمل کمی سختی بیشتر و صرف هزینه‌ها یک‌قدری سنگین‌تر جلسه را برگزار کند، عقل اقتضا می‌کند که مجلس امام حسین (ع) تعطیل نشود.


وی ضمن بیان اینکه باید شیعیان در زمان‌هایی که روزگار به آنها سخت می‌گیرد، خودشان را با شرایط وفق دهند، گفت: ما همیشه حرف‌مان این است، می‌گوییم امام حسین (ع) به خاطر اسلام، زن و بچه و اهل بیتش را در به در کرد، ما حاضر نیستیم برای اسلام یک سر سوزن به خودمان زحمت بدهیم! حالا عیبی ندارد، زیر سقف هیئت‌ها نتوانستیم روضه بخوانیم، زیر سقف آسمان را که از ما نگرفته‌اند! حتی‌المقدور چراغ مجلس امام حسین (ع) نباید خاموش شود.


جایگاه عقل در شیعه ریشه رفتارهای درست هیئات مذهبی در مقابل کرونا


این کارشناس مذهبی درباره ریشه رفتار عاقلانه هیئتی‌ها در مواجهه با ویروس کرونا عنوان کرد: همیشه در حرکت‌هایی که حول محور ولایت اهل بیت (ع) صورت گرفته، عقل محوریت داشته و هیچ‌گاه شریعت اسلام و مکتب اهل بیت (ع) مُخِلّ مبانی عقلی نبوده، نیست و نخواهد هم بود. ما می‌گوییم حرم امام رضا (ع) دارالشفا است ولی بیمارستان نیست چه اینکه حتی اگر کسی وارد بیمارستان هم شود باز احتمال دارد بمیرد. لزوماً هر کسی وارد بیمارستان می‌شود که شفا پیدا نکرده و خوب نمی‌شود.


علی‌پناه افزود: حرم امام رضا(ع)، اماکن متبرکه، مشاهد مشرّفه و مجالس اهل بیت (ع) دارالشفاست. اما این به آن معنی نیست که ما مسائل عقلی را لحاظ نکنیم و موازین بهداشتی را رعایت نکنیم. اینهایی که اعتقادات ما را به چالش می‌کشند می‌گویند اگر حرم و هیئت دارالشفاست پس چرا درش را بستید؟! اولاً که ما معتقدیم دارالشفا هست ولی بیمارستان نیست. ثانیاً اجابت انواع و اقسامی دارد. خیلی وقت‌ها به واسطه این دعاهایی که در هیئت‌ها و مشاهد مشرفه می‌کنیم، بلاها دفع می‌شود. لزوماً حالا به این معنی نیست که عینِ آنی که می‌خواهیم را به ما بدهند. یا خیلی وقت‌ها اصلاً اجابت دنیایی ندارد و تبدیل به درجه‌ای در قیامت می‌شود که هر کس آن مقام را می‌بیند آه می‌کشد، می‌گوید ای کاش هیچ‌کدام از دعاهای من در دنیا اجابت نمی‌شد.


وی با بیان این نکته که دین ما دین عقلانیت است و تمام مسائل روی حساب و کتاب است، گفت: موازین عقلی در تمام نکات شریعت نیّر اسلام لحاظ شده و ما هم هر وقت بخواهیم ورود کنیم در عرصه ترویج معارف دین و تعظیم شعائر اهل بیت (ع) خصوصاً امام حسین (ع)، باید بدانیم که موازین عقلی، محوریت دارد و ما هم تمام آنها را مراعات می‌کنیم.


ضرورت تغییر در نذورات و هزینه‌های هیئات متناسب با شرایط امروز  


این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه رفتار عاقلانه مردم در برگزاری سوگواری‌ها و مراسم‌ها تا اربعین و پایان ماه صفر باید ادامه داشته باشد، تصریح کرد: اگر پیاده‌روی اربعین تعطیل شد، ما از سیاهی بستن نباید کم بگذاریم، از تعظیم شعائر و به اصطلاح خودمانی از شلوغ کردن برای امام حسین(ع) نباید کم بگذاریم. مضاف بر اینکه همان‌طور که گفتم، شیعه باید خودش را با شرایط تطبیق دهد. خب ما هر سال پخت داشتیم، مثلاً برای اربعین چند هزارتا غذا می‌دادیم، امسال نمی‌توانیم به هر دلیلی این کار را انجام دهیم، الان خیلی‌ها نیازمند هزینه‌های درمانی هستند، خیلی‌ها نیاز به ماسک دارند؛ بیاییم اینها را تقبل و تأمین کنیم.


علی‌پناه درباره ضرورت تغییر در نوع هزینه‌کرد هیئات مذهبی عنوان کرد: بیاییم دست بر سر کسانی بکشیم که خیلی وقت‌ها به خاطر مشکلات مالی شاید از امام حسین(ع) فاصله گرفتند، شاید جوانان‌شان با دین زاویه پیدا کرده‌اند، به اینها رسیدگی کنیم. امسال اقامه عزا و نذورات حسینی را با توجه به شرایط روز تغییر دهیم. نذرهایی کنیم که علاوه بر اینکه حالا دیگ غذای امام حسین(ع) باید برپا باشد و حتماً باید مردم اطعام شوند و نمکِ امام حسین(ع) توی زندگی‌های مردم برود، در کنار کارهایی که می‌کردیم، حالا اگر مثلاً در اربعین موکت به کربلا می‌بردیم، چند 10 میلیون هزینه می‌کردیم ولی امسال نمی‌توانیم برویم، تلاش کنیم همان هزینه‌ها را در کشور خودمان جوری ترتیب دهیم که به دست افراد نیازمند برسد.


وی در پایان خاطرنشان کرد: نعمت تا زمانی که در اختیار ما است قدرش را نمی‌دانیم. این تشنگی که امسال از محرومیت ما از خیلی جلسات و از اربعین و از زیارت کربلا ایجاد شد، إن‌شاءالله در آینده موجب می‌شود که ما بیشتر از قبل قدردان این نعمت‌ها باشیم.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب