دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 شهريور 1399 - 12:28
در میزگرد گفتگو با آنا مطرح شد؛

فرصت‌های شغلی گرایش‌های مختلف زبان انگلیسی کدامند؟/ تفاوت‌های یادگیری زبان در آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌ها

سؤالی که در ذهن بسیاری از علاقه‌مندان به رشته زبان انگلیسی وجود دارد اینکه این رشته چه فرصت‌های شغلی در اختیار فارغ‌التحصیلان دانشگاهی قرار خواهد داد و چرا باید زبان انگلیسی به‌صورت آکادمیک آموزش داده شود؟
کد خبر : 511985
635919934836828776.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا - مهدی جلالیان؛ به‌راستی دنیای امروز را بدون آشنایی با علوم مرتبط با حوزه کامپیوتر و زبان دومی مانند انگلیسی نمی‌توان تصور کرد. می‌توانیم با یادگیری زبان انگلیسی با تمام افراد جهان ارتباط برقرار کنیم و با این برقراری ارتباط جهان را به جای بهتری تبدیل کنیم، چراکه زبان انگلیسی زبان علم، هنر و فرهنگ عام دنیاست.


خبرنگار آنا در ادامه معرفی رشته‌های پرطرفدار دانشگاهی برای آشنایی علاقه‌مندان به ادامه تحصیل در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی گفتگویی را به‌صورت مجازی با استادان رشته‌های مترجمی و آموزش زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز انجام داده است.


در این میزگرد با امید قائدی، روح‌الله عادلیان و سیداحمد موسوی‌مقدم از استادان رشته‌های مترجمی و آموزش زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز  به گفتگو نشسته‌ایم.


مشروح این گفتگو را در زیر می‌خوانیم:


آنا: لطفاً برای آشنایی مخاطبان و خوانندگان مختصری از سوابق علمی خود بگویید.


قائدی: تحصیلات خود را در دانشگاه‌‌های بوشهر و تهران زیرنظر استادان مطرح زبان انگلیسی مانند پروفسور جلال سخنور که به نوعی پدر این رشته در ایران محسوب می‌شود، گذراندم. دکتر داوود خزایی، دیگر استاد مسلط به شاهنامه که اکنون مشغول همکاری با یک نشریه معتبر در آلمان بوده و دکتر غلامرضا شفیعی که مدرس دانشگاه در کاناداست.


علاوه بر حوزه‌هایی مانند ادبیات، سینما و حوزه نقد ادبی در ادبیات انگلیسی و جهان در حوزه ادبیات پست‌مدرن فعالیت کرده و مدت کوتاهی نیز به عنوان خبرنگار و مترجم در بخش کنفرانس‌های امور خارجه همکاری داشتم.


از سال 1386 با دانشگاه‌های مختلفی در سطح استان فارس از جمله شیراز در حوزه آموزش و پژوهش همکاری داشتم و همزمان به عنوان عضو هیئت علمی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز مشغول به فعالیت بودم. در دوران کاری خود صاحب چند مقاله و کتاب در سطح ملی و بین‌المللی هستم.


جایگاه رشته‌های زبان انگلیسی در دنیا چگونه است؟


عادلیان: من نیز دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی خود را در رشته آموزش زبان انگلیسی (TEFL) گذرانده‌ام و از همان بدو تدریس با موفقیت در آزمون آیلتس (International English Language Testing System) و درخشش در دوره مربیگری (TTC) زیرنظر دکتر شکوه، پدر زبان انگلیسی ایران (در تهران) تدریس خود را آغاز کردم.


تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز رشته مترجمی زبان انگلیسی، مدرس دوره‌های TTC ویژه تربیت مدرس برای مؤسسات زبان و مدرس دوره‌های ضمن خدمت محاوره زبان ویژه کارکنان ادارات و مدرسان دبیرستان‌های سطح شهر و اکنون مؤسس و مدرس مؤسسه زبان خارجه صدرا در شهرستان نی‌ریز هستم و چند کتاب را نیز در زمینه آموزش زبان نگاشته‌ام.


موسوی مقدم: این جانب عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز در رشته زبان و ادبیات فارسی با 30 سال سابقه تدریس در دانشگاه‌های کرمان و نی‌ریز و دارنده چند طرح پژوهشی و ارائه‌دهنده چند مقاله و سخنرانی در سمینارهای داخلی و بین‌المللی هستم و  دوره‌های تخصصی زبان‌شناسی را زیرنظر دو نفر از استادان برجسته کشور یعنی محمود طاووسی و جواد برومند سعید گذرانده‌ام.


پایان‌نامه کارشناسی ارشد خود را نیز با عنوان ریشه‌یابی واژگان فارسی از زبان پهلوی و فارسی میانه در حوزه زبان‌شناسی نگاشته‌ام و از افتخارات من چند سال تصدی  معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی و انتخاب به‌عنوان معاون پژوهشی برتر دانشگاه‌های آزاد اسلامی کشور در سال 1386 است.


آنا: جناب آقای قائدی جایگاه رشته‌های زبان انگلیسی را در دنیا چگونه ارزیابی می‌کنید؟


قائدی: نکته‌ای که جایگاه قابل اعتنایی به زبان انگلیسی می‌دهد، آن است که زبان انگلیسی، زبان رسمی 53 کشور دنیاست. امروزه در دنیا از هر پنج نفر یک یا دو نفر قادر به صحبت کردن به زبان انگلیسی است.


دلیل دیگر می‌تواند به علت وجود فرصت‌های شغلی در کشورهای خارجی باشد، به این علت که در بسیاری از کمپانی‌ها و شرکت‌های بزرگ جهانی، تسلط داشتن بر زبان انگلیسی برای کارکنان آن کمپانی الزامی است. دلیلش آن است که در آن کمپانی ممکن است از کشورهای مختلف برای کار حضور داشته باشند و برای اینکه همه کارکنان بتوانند باهم ارتباط برقرار کنند، این الزام به یکی از فاکتورهای استخدام تبدیل شده است.


آنا: آقای عادلیان یادگیری زبان انگلیسی چه اثرات مثبتی در زندگی افراد دارد؟


عادلیان: شما می‌توانید با یادگیری زبان انگلیسی بیشتر و بهتر به اینترنت و مطالب موجود در آن دسترسی داشته باشید؛ چراکه بیش از نیمی از مطالب در اینترنت به زبان انگلیسی موجود است و اگر این زبان را بلد باشید، می‌توانید به میلیاردها صفحه از اطلاعات موجود در اینترنت دسترسی پیدا کنید.


فرصت‌های شغلی مرتبط با گرایش‌های زبان انگلیسی


با دانستن زبان انگلیسی می‌توان به مکان‌های مختلف دنیا سفر و با افراد آن کشورها ارتباط برقرار کرد.


آنا: آقای موسوی‌مقدم نقش زبان انگلیسی را در دیگر علوم چگونه ارزیابی می‌کنید؟


موسوی‌مقدم: یادگیری زبان انگلیسی موجب می‌شود که شما زودتر از دیگران به علوم دنیا دسترسی پیدا کنید، به‌طوری‌که می‌توانید علوم مختلف را بدون واسطه یاد بگیرید؛ چراکه بخش بزرگی از کتب علمی و درسی، نخست به زبان انگلیسی نوشته شده و سپس به زبان‌های دیگر ترجمه می‌‌شود. در دانشگاه‌ها، مهندسان، پزشکان و داروسازان موظفند که زبان انگلیسی را فرابگیرند. 


آنا: فرصت‌های شغلی مرتبط با گرایش‌های زبان انگلیسی چه مواردی هستند؟


قائدی: بازار کار رشته  زبان انگلیسی در مقایسه با سایر زبان‌ها گسترده‌تر است؛ چراکه نیاز روزافزون سازمان‌ها و افراد به زبان انگلیسی است. با توجه به شرایط این بازار، اگر دانشجو نتواند در دوره تحصیلی خود قابلیت‌ها و مهارت‌های لازم را کسب کند در بازار کار رشته  زبان انگلیسی جایگاهی نخواهد داشت.


بدیهی است که هرچه تعداد فارغ‌التحصیلان رشته  زبان انگلیسی بیشتر باشد، رقابت برای یافتن کار افزایش خواهد یافت.


البته تکیه صرف به تحصیلات دانشگاهی مهارت‌های لازم را در اختیار فرد قرار نمی‌دهد. دانشجو باید خود تلاش مضاعف کرده و مهارت و تجربه کاری بیشتری کسب و بتواند در این بازار پرمتقاضی، جایگاه و موقعیت شغلی مناسبی برای خود فراهم کند.


البته آموزش زبان و گرایش دانشگاهی دبیری زبان یا آموزش زبان انگلیسی جایگاهی خاص و پرطرفدار و خوشبختانه بازار کار نسبتاً خوبی دارد.


عادلیان: یک دانش‌آموخته مسلط به زبان انگلیسی می‌تواند در زمینه‌های شغلی ازجمله در مراکز آموزشی دولتی و خصوصی به عنوان مترجم، وزارت امور خارجه که یکی از اصلی‌ترین مراکز جذب دانشجو در این رشته است، مراکزی که ارتباط مستقیمی با کشورهای خارجی دارند، فعالیت داشته باشد.


موسوی‌مقدم: فضای مجازی یکی دیگر از زمینه‌های شغلی رشته زبان انگلیسی است؛ به عنوان مثال دانشجویانی که به حوزه فناوری علاقه‌مند هستند با راه‌اندازی یک سایت ترجمه می‌توانند در این زمینه فعالیت کنند. مترجمی جزء مشاغل خانگی نیز محسوب می‌شود. علاقه‌مندان به این رشته به‌خصوص خانم‌های مترجم می‌توانند در خانه کسب و کار خود را در این راستا راه‌اندازی کنند.


آنا: دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز چه گام‌هایی در راستای گرایش داوطلبان به رشته زبان انگلیسی برداشته است؟


قائدی: خوشبختانه با پیگیری مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نی‌ریز این رشته دائر شده و آماده ثبت‌نام از داوطلبان است و با استقبال خوب دانشجویان گام نخست را به‌طور شایسته‌ای برداشته است.


تفاوت‌های یادگیری زبان انگلیسی در آموزشگاه‌ها با دانشگاه‌ها


عادلیان: گروه زبان انگلیسی واحد نی‌ریز از کادر مجربی برخوردار است و در این مدت کوتاه توانسته فضای آموزشی و فرهنگی خوبی در این رشته ایجاد کند، به‌گونه‌ای‌ که برای دانش‌آموختگان سایر رشته‌ها نیز در زمینه‌های دیگری مانند ادامه تحصیل و اخذ بورسیه‌های تحصیلی مفید بوده است.


موسوی‌مقدم: اگرچه شرایط بیماری کرونا شکل آموزش را دچار تغییراتی کرده است؛ اما دانشگاه آزاد اسلامی همراه با مراکز علمی دنیا این تهدید را به فرصت تبدیل کرده و دریچه جدیدی در آموزش گشوده و به‌ویژه در رشته‌های زبان انگلیسی که پل ارتباطی بسیار کارآمدی با مردم جهان است، باید از ظرفیت دانشگاه‌ها استفاده شود و دانشگاه آزاد اسلامی نی‌ریز نیز با توجه به نیاز شهرستان به رشته‌های زبان انگلیسی توانسته در جذب دانشجو و گرایش داوطلبان به این رشته گام‌های موثری بردارد.


آنا: یکی از دغدغه‌هایی که افراد هنگام انتخاب رشته هریک از گرایش‌های زبان انگلیسی به عنوان رشته دانشگاهی با آن مواجه می‌شوند، این است که عنوان می‌کنند «می‌توانیم زبان انگلیسی را به‌راحتی در آموزشگاه‌های خصوصی یاد بگیریم و نیازی به تحصیلات دانشگاهی نداریم»، تفاوت‌های یادگیری زبان انگلیسی در آموزشگاه‌ها با دانشگاه‌ها چیست؟


قائدی: تحصیلات دانشگاهی تحصیلاتی آکادمیک است و عنوان‌هایی مانند نگارش، زبان‌شناسی، نقد ادبی و روش تدریس بسیار گسترده‌تر آموزش داده می‌شوند. هدف از رشته آموزش زبان انگلیسی، تربیت معلمانی است که بتوانند حضور پررنگ و مؤثری در امر آموزش داشته باشند.


عادلیان: دانشجویان در این رشته به بررسی مسائل مرتبط با یادگیری و آموزش زبان انگلیسی می‌پردازند. آنان با گذراندن دروسی با عنوان زبان‌شناسی و روش تدریس سعی دارند مشکلات و موانع یادگیری زبان را مورد مطالعه قرار دهند و راه‌حل‌هایی را نیز ارائه کنند.


موسوی‌مقدم: آموزش زبان انگلیسی رشته‌ای است که در آن مسائلی مانند روانشناسی و جامعه‌شناسی در امر آموزش و یادگیری نیز عنوان می‌شوند و دانشجویان می‌توانند با فراگیری آنها حضور موفقی در زمینه تدریس داشته باشند.


فراگیران باید توجه داشته باشند که مانند گرایش‌های دیگر زبان در این گرایش نیز دروس پایه و اصلی زبان انگلیسی مربوط با مهارت‌های چهارگانه زبان مانند صحبت کردن، خواندن و درک مطلب، دستور زبان، نگارش و مقاله‌نویسی نیز آموزش داده می‌شود.


انتهای پیام/4078/4062/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب