دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 شهريور 1399 - 00:06
در گفتگوی تفصیلی با آنا مطرح شد؛

ارتباط صنعت و دانشگاه با واسطه‌گری دانشجو/ سرای نوآوری کشاورزی و زیست‌فناوری در انتظار تأیید است

مدیر خدمات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول گفت: پروژه‌های دانشجویان شاغل در ارگان‌های صنعتی را طبق نیاز صنعت تعریف می‌کنیم تا به این ترتیب مشکلات حوزه صنعت نیز برطرف ‌شود.
کد خبر : 511537
0u.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول به‌دلیل موقعیت استراتژیک جغرافیایی، ظرفیت‌های بالقوه‌ بسیاری برای طرح‌های پژوهشی و تحقیقاتی دارد و اکنون با سه مرکز تحقیقاتی در حال انجام پروژه‌های مختلف پژوهشی است.


خبرنگار خبرگزاری آنا به‌منظور بررسی و تشریح تازه‌ترین فعالیت‌های تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول با علی حیدری‌مقدم مدیر خدمات پژوهشی این دانشگاه گفتگو کرده است که مشروح این گفتگو را می‌خوانید.


آنا: تازه‌ترین فعالیت‌ها و دستاوردهای پژوهشی و برنامه‌های واحد دزفول را در این حوزه تشریح کنید.


حیدری‌مقدم: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول سه مرکز تحقیقاتی داریم که شامل مرکز تحقیقات مواد و انرژی، مرکز تحقیقات باستان‌شناسی و گردشگری و مرکز تحقیقات کشاورزی و محصولات سالم و ارگانیک است.


در این مرکز چند تیم‌ تحقیقاتی فعالیت می‌کنند، تیمی در حوزه سنسورها، تیمی دیگر با مواد آرایشی و بهداشتی و چند تیم نیز روی دارو (که بیشتر آنان در رشته مهندسی شیمی دارویی تحصیل کرده‌اند) و اتصال فلزات کار می‌کنند.


سال گذشته 20 مقاله در مرکز تحقیقات مواد و انرژی که محصول کار تیم‌های تحقیقاتی بود به چاپ رساندیم.


تولید محصول ضدکرونایی با کیفیت بالا و قیمت پایین


برخی از این پژوهش‌ها و تحقیقات به مرور به سمت تجاری‌سازی رفته و درآمدهایی ایجاد می‌کنند، به‌ عنوان مثال با شیوع کرونا، توانستیم محلول ضدعفونی‌کننده تولید کنیم. با توجه به اینکه تلاش کردیم محصولی با کیفیت بالا و قیمت ارزان به بازار ارائه کنیم، سود خالص آن تقریباً 50 تا 60 میلیون تومان شد.


روزانه 4 هزار عدد ماسک تولید می‌کنیم که شخص خیّری در این امر مشارکت داشت و ماسک‌ها را به‌صورت رایگان توزیع کردیم، از سوی دیگر ژل دستکش نامرئی طراحی کردیم که طرح آن به سازمان مرکزی رفته و اگر تأیید شود، می‌توانیم در این زمینه فعالیت داشته باشیم.


محصول دیگری که در راستای تحقق شعار جهش تولید در دزفول تولید می‌شود، نانواکسید روی بوده که برای حذف آلاینده‌های آلی و رنگدانه‌ها از آب استفاده خواهد شد و فیلم آن نیز موجود است.


دستگاه کودپاش کوله‌ای نیز تولید کرده‌ایم که در زمینه تجهیزات پزشکی کاربرد دارد. در زمینه برق و کامپیوتر نیز طرح برون‌دانشگاهی با بودجه 60 تا 70 میلیون تومانی داریم.


تلاش برای پیوند دانشجویان با صنایع


از سوی دیگر تلاش کرده‌ایم دانشجویان را با صنایع مرتبط کنیم، به عنوان مثال با معرفی دو دانشجو به پتروشیمی مارون دو پروژه 8 میلیون تومانی را آغاز کرده‌ایم تا بتوانیم توان و ظرفیت خودمان را به آنها ثابت کنیم.


در حال فعال‌سازی کاتالیست‌ها نیز هستیم تا بتوانیم آنها را دوباره فعال کنیم. کاتالیست‌ها در صنایع پس از یک دوره مسموم و سپس فعال می‌شوند.


پروژه‌هایی هم در دست اجرا داریم؛ ازجمله در زمینه تعمیر و جوان‌سازی پره‌های توربین با شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب که در این راستا هفت پروژه تعریف کرده‌ایم. در زمینه‌های مختلف پژوهشی امکانات و ظرفیت‌های دانشگاه فعال خواهد شد و دانشجویان دکتری کامپیوتر و برق در حال فعالیت‌ هستند.


آنا: جدیدترین محصول علمی و دانش‌بنیان و یا اختراع واحد دزفول چیست و در چه مرحله‌ای قرار دارد؟


حیدری‌مقدم: محصولات متنوعی تولید و طراحی کرده‌ایم؛ ازجمله ساخت برانکارد هوشمند. در زمینه تولید آرماتور کامپوزیتی نیز فعالیت‌هایی داشته‌ایم.


آرماتور کامپوزیتی محصولی است که به‌صورت نیمه‌صنعتی فعالیت می‌کند و به‌دنبال ایجاد یک خط صنعتی برای تولید آن نیز هستیم. چند مرتبه برای تصویب طرح اقدام کرده‌ایم و اگر بودجه‌ آن تأمین شود، این کار را انجام می‌دهیم.


یکی از همکاران محقق و پژوهشگرمان در پیچ و خم کارهای اداری گرفتار شد و نتوانست کار را پیش ببرد و اعلام کرد که کاملاً از مجموعه جدا می‌شود و به‌صورت مستقل کار می‌کند و اکنون برای نخستین‌بار کارخانه آرماتور کامپوزیتی را راه‌اندازی کرده است. آنچنان بوروکراسی در کشورمان افراد را دچار دردسر می‌کند که اکثراً ناامید می‌شوند.


آنا: در حوزه مجلات پژوهشی و تحقیقات علمی چه فعالیتی داشته‌اید؟


حیدری‌مقدم: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول دو مجله داریم. نخست مجله «تحقیقات نوین در مهندسی برق» و دوم مجله «مکانیک تبدیل انرژی». با توجه به اینکه توانسته‌ایم برای این مجلات امتیازات بالاتری اخذ کنیم، به‌زودی به رتبه A خواهند پیوست.


پروپوزال سرای نوآوری در زمینه کشاورزی و زیست‌فناوری در انتظار تأیید


این دو مجله را در ISI نمایه کرده‌ایم و دنبال آن هستیم که آنها را به مجله علمی تبدیل کنیم.


در تقسیم‌بندی قبلی، این مجلات به‌صورت علمی-تخصصی، علمی-ترویجی یا علمی-پژوهشی بودند، اما وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کرده که فقط یک مدل مجله داریم و آن هم «مجله علمی» است.


آنا: آیا در راه‌اندازی مدارس مهارتی و سراهای نوآوری فعالیتی داشته‌اید؟


حیدری‌مقدم: توسط یک نماینده مجلس، نماینده پژوهشگاه مواد و انرژی و نماینده معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی از واحد دزفول بازدیدی انجام و پروپوزال سرای نوآوری درباره کشاورزی و زیست‌فناوری به آنها ارائه شد که احتمالاً مورد تأیید قرار می‌گیرد.


در حقیقت این مقامات مسئول به استان خوزستان آمده بودند تا به‌عنوان پایلوت به عنوان نخستین مرکز، سرای نوآوری نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی را به سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی اختصاص دهند.


فعالیت مدارس را به سمای دزفول سپرده‌ایم که یکی از معاونت‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول و اکنون در حال کار روی مدارس مهارتی بوده و در این راستا فعالیت‌های خوبی داشته‌ است.


آنا: در طرح پایش و نظام موضوعات علمی چه موضوعاتی برای حل مشکلات منطقه‌ای احصا و در سامانه مربوط بارگذاری شده است؟


حیدری‌مقدم: در این راستا سامانه‌ای به نام «پایش آزاد» و «سامانه پژوهشیار» تعریف شده که اکنون باهم ادغام شده‌اند. هر دانشجویی پروپوزال خود را تصویب کند در داخل نظام موضوعات موضوع خود را مشخص می‌کند.


خوزستان یک استان بسیار صنعتی و با اینکه زندگی در این استان دشوار است، اما از لحاظ برق، نفت و گاز و پتروشیمی اصطلاحاً یک استان غنی است.


دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد به دانشگاه‌های خوزستان مراجعه می‌کنند، کارمندان شرکت‌های صنعتی استان هستند، به‌‌عنوان مثال دانشجوی ما مدیر تعمیرات پتروشیمی مارون یا اروند است و در تلاش هستیم پروژه‌های این افراد را با توجه به نیاز شرکت‌شان تعریف کنیم.


این کار برای ما چند مزیت دارد. نخست اینکه پای دانشگاه به آن کارخانه بازمی‌شود، به‌طوری‌که با مراجعه به کارخانه یا شرکت مشکلات پروژه را درمی‌یابیم.


دوم اینکه بسیاری از دانشجویان کارشناسی ارشد در کارخانه‌ها مشغول به کار هستند، برخلاف برخی استان‌ها که ممکن است این اتفاق نیفتاده باشد.


فرض کنید دانشجویی در نیروگاه، سد، پتروشیمی، پالایشگاه، شرکت مناطق نفت‌خیز یا در شرکت ملی حفاری مشغول به فعالیت است. از این دانشجویان پروژه صنعتی اخذ و آنان را راهنمایی می‌کنیم تا پروژه‌‌هایشان نهایی شود.


انتهای پیام/4078/4103/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب