دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 شهريور 1399 - 12:10
آنا بررسی می‌کند؛

نجات کره زمین با استفاده از فناوری‌های هوشمند/ انتشار آلاینده‌ها در سراسر جهان ردیابی می‌شود

فناوری‌های هوشمند با ردیابی منابع تولیدکننده گازهای آلاینده مبارزه با آلودگی‌های زیست محیطی را آسان‌تر می‌کند.
کد خبر : 510847
کربن 1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، گازهای گلخانه‌ای مهم‌ترین منابع آلوده‌کننده محیط‌زیست هستند و تولید فزاینده این گازها در سراسر جهان تاکنون آسیب‌های زیادی به آب، خاک و هوا زده است.




بیشتر بخوانید:


آینده آب و هوا در کره زمین چگونه خواهد بود؟/ مهاجرت میلیاردها نفر به دلیل گرمای طاقت فرسا




با توجه به اینکه  سالانه حجم عظیمی از گازهای گلخانه‌ای در کشورهای مختلف دنیا تولید می‌شود و شرایط زندگی همه موجودات زنده را سخت‌تر می‌کند، باید به‌سرعت برای جلوگیری از گسترش آلودگی در جهان فعالیتی را آغاز کرد و در این مسیر از فناوری‌های پیشرفته کمک گرفت.


یکی از فناوری‌هایی که می‌تواند کمک زیادی به کنترل و ردیابی گازهای گلخانه‌ای کند، هوش مصنوعی است. تنها در سال گذشته میلادی شرکت آمازون بیش از 51.17 میلیون تن گاز گلخانه‌ای وارد هوا کرده است که این مقدار برابر با آلودگی تولید شده در 13 نیروگاه تولید زغال سنگ است.



تبعات ناشی از افزایش گازهای گلخانه‌ای در کره زمین


افزایش حجم گازهای گلخانه‌ای در اتمسفر موجب بالا رفتن دمای کره زمین و بروز حوادثی ناگوار می‌شود. بالا رفتن دما سبب تشدید سرعت ذوب یخ‌های قطبی و یخچال‌های طبیعی شده و سطح آب دریا‌ها در سراسر کره زمین را افزایش می‌دهد. بالا آمدن سطح آب دریاها و اقیانوس‌ها تنها یکی از تبعات افزایش دماست. بررسی‌های دانشمندان نشان می‌دهد گرم شدن کره زمین در دهه‌های اخیر سبب بروز آتش‌سوزی‌های گسترده در مناطق جنگلی شده و زندگی میلیون‌ها موجود زنده را در خطر قرار داده است.


در آتش‌سوزی سال گذشته که در استرالیا رخ داد، هزاران هکتار از جنگل‌های این کشور به طور کلی سوخت، بیش از 9 هزار خانه تخریب شد، 400 انسان جان خود را از دست دادند و تعداد نامعلومی از گونه‌های جانوری نیز دچار آسیب‌های شدید جسمی شدند. هرچند برخی شواهد حاکی از دخالت‌های انسانی در شروع آتش‌سوزی گسترده است و کارشناسان مهم‌ترین علت آن را گرمای بیش‌ از اندازه هوا می‌دانند. قطعاً عامل اصلی بروز چنین گرمایی تولید روز افزون گازهای گلخانه‌ای در کشورهای مختلف است.



ردیابی گازهای گلخانه‌ای با استفاده از هوش مصنوعی


گروهی از محققان دانشگاه لندن با بهره‌گیری از ظرفیت‌های هوش مصنوعی دستگاه‌هایی را تولید کردند که قادر است تا 50 درصد گازهای گلخانه‌ای را شناسایی کرده و کمک زیادی به کنترل حجم این آلاینده‌ها بکند. در واقع این فناوری به محققان نشان می‌دهد دقیقاً چه صنایعی بیشترین میزان آلایندگی را داشته و برای کاهش آن چه سیاست‌هایی را باید اجرا کرد.


سازمان ملل متحد در سال‌های اخیر به منظور مبارزه با تولید گازهای گلخانه‌ای قوانینی را تصویب و به کشورهای عضو ابلاغ کرده است. این نهاد بین‌المللی در هنگام طراحی مفاد این قوانین معیارهای مختلفی از قبیل تغییرات آب‌وهوا، اقتصادهای محلی و وضعیت حمل‌ونقل در مناطق گوناگون را در نظر گرفته است. مسئولان سازمان ملل متحد معتقدند جهان از نظر میزان تولید دی‌اکسیدکربن در وضعیت خطرناکی قرار دارد و ادامه چنین روندی قطعاً در آینده‌ای نزدیک موجب بروز فجایع زیست‌محیطی می‌شود. از همین رو دولت‌ها باید علاوه بر تغییر در ساختار صنایع آلاینده برنامه‌های طولانی مدتی را برای از بین بردن آلودگی‌های ناشی از گازهای گلخانه‌ای در پیش بگیرند.


اکنون شرکت‌ها و صنایع مختلف می‌توانند با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته اندازه دقیق تولید آلودگی ناشی از فعالیت خود در طول شبانه‌روز را بسنجند و برای کاهش یا کنترل این گازهای آلاینده برنامه‌ریزی کنند. حامیان محیط زیست معتقدند اجرای طراح‌هایی مانند ردیابی و کنترل گازهای گلخانه‌ای با هوش مصنوعی به صنایع بزرگ کمک می‌کند تا آلوده‌ترین قسمت‌های اماکن تولیدی خود را شناسایی کرده و برای کنترل آلودگی گام بردارند. بدون شک در این حالت بازدهی فرایندهای صنعتی نیز بالاتر رفته و سود بیشتری نصیب مدیران و فعالان در هر مجموعه می‌شود.



جلوگیری از تغییرات اقلیمی با اقدام به موقع


اگرچه دستگاه‌های رسانه‌ای کشورهای ثروتمند دنیا همواره علت اصلی تولید گازهای گلخانه‌ای را فعالیت‌های صنعتی کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته معرفی می‌کنند ولی گزارش‌های معتبر بین‌المللی نشان می‌دهد کشورهای توسعه یافته صنعتی همانند آمریکا نقش بسیار پررنگی در تولید آلودگی‌های زیست محیطی و به ویژه گازهای گلخانه‌ای دارند و این کشورها نباید از مسئولیت خود در قبال کره زمین و زندگی میلیاردها انسان شانه خالی کنند.


یکی از مقامات صندوق بین‌المللی پول در خصوص مبارزه با گازهای گلخانه‌ای گفت: سیاست‌گذاران باید برنامه‌های زیست‌محیطی خود را روی صنایع پتروشیمی و شرکت‌هایی که بیشترین میزان تولید گازهای گلخانه‌ای را دارند متمرکز کرده تا به جای هزینه برای مبارزه با از بین بردن و کاهش اثرات مخرب این گازها در طبیعت شرایط لازم برای ایجاد صنایعی با ساختارهای سبز و دوست‌دار محیط زیست را به وجود بیاورند.


فناوری‌های هوشمند پس از شیوع بیماری کرونا در سراسر دنیا نقش با اهمیت خود در حفظ سلامتی انسان‌ها را نشان دادند و همین موضوع سبب شد تا مردم بسیار بیشتر از گذشته به سمت استفاده از دستگاه‌های مجهز به هوش مصنوعی بروند. ماشین‌‌های هوشمند به طور کلی زندگی را برای بشر آسان‌تر کرده و فعالیت‌هایی را که هر انسان باید ساعت‌ها روی آن وقت بگذارد در مدت چند دقیقه انجام می‌دهند. اکنون این امیدواری وجود دارد که هوش مصنوعی با قابلیت‌های نامحدود خود محیط زیست را از آلودگی نجات داده و زمین را برای زندگی آیندگان حفظ کند.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب