تشریح فعالیتهای دانشگاه آزاد اسلامی استاد فرشچیان/ نحوه ثبتنام در دانشگاه تخصصی هنرهای سنتی اسلامی-ایرانی
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان بهعنوان یک دانشگاه تازه تأسیس اقدامات بسیار خوبی برای احیای هنرهای سنتی و شیوه استاد شاگردی انجام داده است و با ظرفیت بالایی که دارد میتواند یکی از دانشگاههای پیشرو در علم و هنر باشد.
این واحد دانشگاهی به پیشنهاد شورای عالی انقلاب فرهنگی، با حمایت و همکاری فرهنگستان هنر، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین وزارت علوم تحقیقات و فناوری در ساختار سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان واحد ویژه و تخصصی هنر در مهرماه سال ۹۷ راهاندازی شده است.
پس از مهیا کردن زیرساختهای سازمانی، تجهیزات و امکانات، شوراها و کارگروههای تخصصی با بررسی رویههای آموزش هنرهای سنتی در ایران (مدرسه صنایع مستظرفه، هنرستان هنرهای سنتی، هنرستانهای هنرهای زیبای اصفهان و تهران و کارگاههای هنرهای سنتی) و شیوههای امروزی آکادمیک در سطح بینالملل (همچون کشورهای همسایه خصوصاً ترکیه، کشورهای صاحب سنت و سبک شرقی همچون هند، چین و ژاپن و کشورهای غربی همچون انگلستان، آلمان، فرانسه، اسپانیا و پرتغال) با بهرهگیری از باتجربهترین اساتید دانشگاههای مطرح کشور بسترهای پذیرش دانشجو را فراهم کرده است.
بیشتر بخوانید:
تشکیل کمیته بازنگری و روزآمدی رشتههای هنرهای سنتی با تکیه بر دانش و تجربه اساتید دارای نشان درجه یک هنری و یا اساتید دانشگاهی، گام بعدی مهیا کردن پذیرش دانشجو در واحد استاد فرشچیان بوده است. بر این اساس میتوان اعلام کرد که این واحد دانشگاهی تخصصیترین مرکز در حوزه آموزش، پژوهش و خلق آثار هنرهای سنتی اسلامی- ایرانی با تکیه بر شیوه استاد شاگردی آکادمیک است.
از وجوه بارز و ویژه واحد استاد فرشچیان میتوان به نظارت و راهبریِ مستقیمِ نگارگر شهیر، جناب استاد محمود فرشچیان اشاره کرد. چشمانداز این نهاد دانشگاهی بر این امر استوار است تا با بهرهگیری از محضر اساتید و چهرههای مطرح هنری و حکمی در سطح ملی و بینالمللی، پیشرو آموزش هنرهای ایرانی و اسلامی باشد.
رویکرد آموزشی واحد استاد فرشچیان پرورش هنرمند و استاد حرفهای است. متأسفانه بسیاری از واحدهای دانشگاهی صرفاً هنرشناس تربیت میکنند، در حالی که رویکرد استاد شاگردی در سطح ایران و جهان ثابت کرده که هدف از آموزش آکادمیک هنر، پرورش هنرمندانی است که بتوانند وارد بازار کار تخصصی شده و از سرمایه آموزش کسب شده در زندگی بهره بگیرند؛ از این رو همگام با دانشگاههای نسل سوم جهان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فرشچیان با رویکرد پرورش کارآفرینان هنرمند دانشجو پذیرفته و تربیت خواهد کرد.
در حوزه پژوهش واحد فرشچیان مفتخر است که برگزارکننده کرسیهای نظریهپردازی و ترویجی در حوزه هنر و معماری اسلامی بوده و همچنین کسب مجوز نشر «مجله علمی هنرهای سنتی» از دیگر برنامههای پژوهشی این واحد دانشگاهی است.
دبیرخانه تاریخ شفاهی دانشگاه آزاد اسلامی در حوزههای فرهنگ و هنر، خصوصاً هنرهای سنتی در واحد فرشچیان مستقر است و تاکنون ثبت و نشر مصاحبههای تخصصی با اساتیدی همچون امیرخانی، جمالپور، تجویدی، انوشفر و چندین چهره ماندگار هنرهای سنتی ایران را به سرانجام رسانده است.
راهاندازی کتابخانه تخصصی هنرهای سنتی «گلستان هنر» و همکاری با کتابخانههای فرهنگستان هنر، مجلس شورای اسلامی، خانه کتاب و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، کتابخانه و موزه ملی ملک نیز از دیگر فعالیتهای زیرساختی واحد فرشچیان جهت آمادهسازی بسترهای لازم آموزشی و پژوهشی برای پذیرش دانشجو بوده است.
برگزاری دورههای کوتاه مدت پژوهشمحور در قالب دانشگاه تابستانی، کارگاه و نشستهای تخصصی در حوزههای نگارگری، خوشنویسی، هنرهای صناعی و سنتی در سال گذشته در واحد فرشچیان برگزار شد.
برنامههای پژوهشی واحد استاد فرشچیان
از مهمترین برنامههای پژوهشی واحد استاد فرشچیان میتوان به رویدادهای زیر اشاره کرد:
* نخستین هماندیشی آموزش عالی هنرهای سنتی
* دانشگاه تابستانی اسطوره در نگارگری
* هماندیشی برگرفتگیهای نو از نگارگری
*هم اندیشی هنرهای مردمی
* کارگاه مدل مفهومی در هنر
* نشستهای تخصصی اصطلاحشناسی هنرهای سنتی و صناعی
* کرسی ترویجی هنر پیرا اسلامی
* کرسی ترویجی نقد نظریه هو در خوشنگاری
* همایش ملی خمسهنگاری
* رویداد روز جهانی صنایع دستی
* دیدار با اساتید و مفاخر هنرهای سنتی ایران
* برنامهریزی همکاریهای مشترک آموزشی، پژوهشی و نمایشگاهی با موزه استاد فرشچیان
معاونت علمی و هنری واحد فرشچیان همچنین چندین رویداد هنری را در سال گذشته و سال جاری برنامهریزی، مشارکت و اجرا کرده است که مهمترین رویداد، کارگاه و نمایشگاه «سرو بلند انقلاب» در بزرگداشت سردار رشید اسلام شهید قاسم سلیمانی در چهلمین روز شهادت وی در واحد فرشچیان و موزه فلسطین بوده است. همچنین نمایشگاه آثار هنرمندان کلپورگان، نمایشگاه آسمان نگارهها (نگارگری با مضامین انقلاب اسلامی)، نمایشگاه و کارگاههای زنده آفرینشهای هنری اساتید واحد فرشچیان (همچون آقامیری، کاوه و پزشکی) در روز باز دانشگاه و نمایشگاه مجازی اساتید واحد فرشچیان به مناسبت روز جهانی صنایع دستی از دیگر رویدادهای هنری واحد استاد فرشچیان بوده است.
چهرههای شاخص، اساتید و مسئولان واحد هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان
از اساتید و برنامهریزان آموزشی و پژوهشی واحد استاد فرشچیان میتوان به اساتید و چهرههای بهنام دانشگاهی همچون حسن بلخاری (استاد تمام دانشگاه تهران، مدیر گروه هنرهای سنتی فرهنگستان هنر و رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران)، محمدحسین ایمانی خوشخو (دبیر هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی و سرپرست پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی)، محمدعلی رجبی (نگارگر صاحب نام، استاد دانشگاه و از شاگردان برجسته استاد فرشچیان)، حبیباله صادقی (عضو پیوسته فرهنگستان هنر و عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد) و عبدالمجید شریفزاده (مدیر پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور) یاد کرد.
از اساتید دارای نشان درجه یک هنری فعال در این واحد دانشگاهی میتوان به محمدباقر آقامیری، محمدعلی رجبی (در رشته نگارگری)، بهمن آزموده، مهدی طوسی، محسن کاوه (هنر و صنایع چوب)، محمدمهدی انوشفر، عشرت سیروس (سفال)، ژیلا رسام عربزاده، جعفرقلی دادخواه و مرتضی فرهادیه (فرش) اشاره کرد.
شایان ذکر است که ریاست دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنرهای اسلامی-ایرانی استاد فرشچیان برعهده بهمن نامورمطلق و معاون علمی و هنری این واحد دانشگاهی، میثم یزدی است.
رشته و گرایشهای واحد استاد فرشچیان در مقطع کارشناسی
واحد ویژه هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان (در دفترچه انتخاب رشته، با کد ۸۸۰) با بهرهگیری از روش استاد شاگردی و با تمرکز بر هنر اسلامی و ایرانی در رشتههای صنایع دستی «کد: ۶۰۱۰۶» ، نقاشی «کد: ۶۰۱۱۱» با رویکرد نقاشی ایرانی، فرش «کد: ۶۰۱۲۴» و معماری داخلی «کد: ۶۰۲۲۰» در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ دانشجو میپذیرد.
کارگاههای آموزشی سفال و چوب با مدرنترین امکانات و ابزارِ روز تجهیز شده و آماده بهرهبرداری دانشجویان عزیز است. موقعیت مکانی واحد استاد فرشچیان در قلب منطقه فرهنگی پایتخت در نزدیکی مراکز فرهنگی و هنری مهم همچون فرهنگستان هنر، موزهها و مراکز هنری، مراکز نشر و عرضه کتاب، دانشگاههای مرجع و مادر و تئاتر شهر به نشانی میدان انقلاب اسلامی، خیابان ۱۲ فروردین، خیابان شهید وحید نظری، پلاک ۹۷ واقع شده است.
مراحل پذیرش دانشجو
با توجه به اینکه ظرفیت پذیرش در هر یک از رشتهها محدود است، لذا مراحل پذیرش دانشجو به روشهای ذیل مورد ارزیابی قرار میگیرد:
الف) گذراندن دوره تمهیدی در واحد فرشچیان
ب) پذیرفته شدن در آزمون عملی و تخصصی
ج) پذیرفته شدن در مصاحبه و بررسی آثار هنری هنرپژوه توسط اساتید
شایان ذکر است تمهیدات ویژهای برای پذیرش دانشآموختگان و هنرجویان هنرستانها در نظر گرفته شده است.
مراحل ثبتنام اولیه
علاقمندان میتوانند جهت ثبتنام به نشانی اینترنتی https://reg.azmoon.iau.ac.ir مراجعه و پس از دریافت و مطالعه دفترچه راهنما، اقدام به خرید کارت اعتباری از سامانه (در مقطع کارشناسی پیوسته) ثبتنام کنند. در ادامه با ورود اطلاعات کارت اعتباری در سامانه و مشخصات کد رشته محلهای مورد نظر شروع به بارگذاری تصاویر و مدارک مورد نیاز کرده و پس از دریافت رسید ثبتنام یک نسخه از آن را همراه خود نگه دارند.
۱) ورود به نشانی اینترنتی azmoon.iau.ac.ir
۲) دریافت و مطالعه دفترچه راهنما
۳) خرید کارت اعتباری از سامانه
۴) دریافت رمز و شناسه عبور
۵) ورود اطلاعات کارت اعتباری در سامانه
۶) ورود اطلاعات و مشخصات کد رشته محلها(صنایع دستی «۶۰۱۰۶»، نقاشی «۶۰۱۱۱»، فرش «۶۰۱۲۴» و معماری داخلی «۶۰۲۲۰»)
۷) بارگذاری تصاویر و مدارک مورد نیاز
۸) دریافت رسید ثبتنام
۹) پذیرش اولیه و دعوت به مصاحبه و بررسی سوابق تحصیلی
۱۰) پذیرفته شدن و آغاز به تحصیل در واحد هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان
دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان در حال تبدیل شدن به دانشگاه فناور، کارآفرین و حل مسئله است و در حوزه هنر با ظرفیت بالای واحد فرشچیان میخواهد بهعنوان دانشگاهی تخصصی برای احیای هنرهای سنتی اسلامی-ایرانی باشد و در تشکیل تمدن نوین اسلامی گامی مهم بردارد.
* گزارش از علیرضا محمدی
انتهای پیام/۴۱۱۸/
انتهای پیام/