مرکز تحقیقات «فناوریهای نوین غذای سالم» چه مأموریتهایی دارد؟/ آزمایشگاه همکار تحقیقاتی در آستانه اخذ مجوز
به گزارش گروه استانهای خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین بهعنوان واحد دانشگاهی پیشرو در زمینه کشاورزی و امنیت غذایی در کشور شناخته میشود به همین دلیل اواخر سال 1394 مجوز راهاندازی مرکز تحقیقات فناوریهای نوین تولید غذای سالم در این واحد دانشگاهی اخذ و فعالیت خود را آغاز کرد.
**بیشتر بخوانید:
«طرح طیب» غذای دانشگاههای استان تهران را تأمین میکند
هدف این مرکز استفاده از فناوریهای نوین در زمینه تولید غذای سالم است و رشتههای مرتبط با شیمی و کشاورزی را دربرمیگیرد که میتوان حوزههایی مانند دامپروری، گیاهپزشکی، صنایع غذایی، زراعت و مقوله آلودگیها در شیمی را نام برد.
بهدلیل ظرفیتهای از قبیل زمینهای زراعی، باغهای کشاورزی و همینطور صنایع غذایی در ورامین این مرکز در نخستین گام به چاپ کتابچه موضوعات اقدام و در سه بُعد بهصورت چشمگیر و گسترده فعالیتهای خود را آغاز کرد.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با علیرضا شهابلواسانی رئیس مرکز تحقیقات فناوریهای نوین غذای سالم دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا و قرچک گفتگو کرده است که در ادامه خواهیم خواند.
آنا: مرکز تحقیقات فناوریهای نوین تولید غذای سالم دانشگاه آزاد اسلامی ورامین چگونه و چرا ایجاد شد؟
شهابلواسانی: مأموریتی از طرف سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی به دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین بهعنوان واحد دانشگاهی پیشرو در زمینه کشاورزی و امنیت غذایی محول شد که در ذیل این مأموریت، فعالیتهایی در زمینه کشاورزی و امنیت غذایی شکل گرفت.
قبل از اینکه برنامه علمی با عنوان کشاورزی و امنیت غذایی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا پایهگذاری شود و کتابچه نظام موضوعات برنامه علمی هم نگاشته شود، با توجه به ظرفیتهای این منطقه از قبیل زمینهای زراعی، باغهای کشاورزی و صنایع غذایی شهرکهای صنعتی به این نتیجه رسیدیم مرکز تحقیقاتی را که بتواند مشکلات صنایع مختلف را حل کند در این واحد دانشگاهی ایجاد کنیم.
به همین دلیل شوراهای تخصصی در این زمینه شکل گرفت، جلسات متعددی برگزار شد و در نهایت پس از نامهنگاری با سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، مجوز راهاندازی مرکز تحقیقات فناوریهای نوین غذای سالم دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین اخذ و فعالیتهای این مرکز از حدود سال 94 بهطور جدی آغاز شد.
در ذیل این فعالیتها اقدامات بزرگی ازجمله تفاهمنامه با شرکتهای مختلف که بتوانند ارتباط خود را با دانشگاه نزدیکتر و محکمتر کنند، صورت گرفت. همینطور برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا در برنامه مراکز تحقیقاتی قرار گرفت و توانستیم در مدت زمان بسیار کوتاهی کتابچه نظام موضوعات را با تفاهمنامهای که با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی استان تهران منعقد کردیم به چاپ برسانیم.
آنا: چه مأموریت یا مأموریتهایی برای این مرکز تعریف شده و اکنون در انجام این مأموریتها فعال هستید؟
شهابلواسانی: مرکز تحقیقات فناوریهای نوین تولید غذای سالم دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین فعالیت خود را در سه بُعد بهصورت چشمگیر و گسترشیافته انجام میدهد. نخستین و مهمترین مسئله ایجاد لینک قوی با مراکز تحقیقاتی دیگر بوده که در زمینه کشاورزی و غذای سالم فعالیت دارند. طرحهای برون دانشگاهی را با مراکز و واحدهای تولیدکننده محصولات غذایی سالم بهصورت تفاهمنامه و قرارداد انجام میدهیم.
بُعد بعدی، تجهیز آزمایشگاههای تحقیقاتی است که در مدت زمان بسیار کوتاهی توانستیم کارهای زیرساختی و همینطور مدارک و مستندات آزمایشگاهی را تکمیل و تجهیز کنیم و تا مرحله اخذ مجوز آزمایشگاه پیش برویم. کمتر از دو ماه آینده مجوز آزمایشگاه همکار تحقیقاتی را اخذ میکنیم که زیر نظر مرکز تأیید صلاحیتهای ملی سازمان استاندارد ملی ایران است.
تعریف کارگاههای آموزشی و تخصصی در مدرسه عالی مهارت
کارگاههای آموزشی و تخصصی را در مدرسه عالی مهارت تعریف کردهایم و در سه سطح مبتدی، متوسط و پیشرفته در حال برگزاری این کارگاهها هستیم. تاکنون کارگاههای زیادی ازجمله کارگاه پرورش زنبورعسل، پرورش قارچ، آزمون بافت یا همان کشت بافت، تعمیر و نگهداری تراکتور، پنیر پروسس و پنیرهای فرآوری شده و پروپوزالنویسی برگزار کردهایم و کارگاهی برای کارکنان آزمایشگاه و دورههای تخصصی آزمایشگاههای شیمی، میکروبیولوژی شیر و فرآوردههای لبنی طبق برنامه بهصورت ماهبهماه برای مخاطبان برگزار میکنیم.
فعالیت بعدی ما بهغیراز مدرسه عالی مهارت و کارگاههای تخصصی، کارگاههایی است که در زمینه آزمایشگاهی میتوانند خیلی کمک کنند که با مربیان پیشرفتهای در زمینه دستگاههای هایتک و تجهیزات خاص آزمایشگاه تحقیقاتی ازجمله دستگاههای HPLC، GC، GC Head Space و HPLC PLC و اسپکتروفتومنت که نقش بسیار مهمی در زمینه آنالیز کمّی و کیفی مواد غذایی دارند در آینده نزدیک برگزار خواهیم کرد.
چاپ کتابچه نظام موضوعات با 567 زمینه پژوهشی برای رشته کشاورزی
مرحله بعد، برنامه علمی است که با توجه به توصیه دکتر طهرانچی برای دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا که برنامه کشاورزی و امنیت غذایی است، علاوه بر انجام تفاهمنامه قبلی با وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش، ترویج و جهاد کشاورزی که از مأموریتهای موفق بوده توانستیم کتابچه نظام موضوعات را با 567 زمینه پژوهشی برای رشته کشاورزی و در حوزه ضایعات مواد غذایی که شامل سه محور بستهبندی نامناسب مواد غذایی، انبارداری نامناسب و فرآوری نامناسب مواد غذایی میشد به چاپ رساندیم.
کتابچه نظام موضوعات برای هشت چالش از طرف سازمان تحقیقات، آموزش، ترویج و جهاد کشاورزی تعریف شده بود که بهطور ویژه سه مأموریت را به ما واگذار کردند که توانستیم برای این سه چالش، کتابچه نظام موضوعات را تعریف کنیم. بر همین اساس تمایل بر این است که پنج چالش دیگر را از سازمان تحقیقات، آموزش، ترویج و جهاد کشاورزی بگیریم و روی آنها کار کنیم و بتوانیم کتابچههای بعدی برنامههای علمی را هم چاپ کنیم.
جدیدترین اقدام مرکز تحقیقات فناوریهای نوین تولید غذای سالم دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین تفاهمنامه سه ساله با سازمان آبفای جنوب شرق استان تهران بود که توانستیم در ابعاد وسیع و با بندهای مختلف این تفاهمنامه را به امضا برسانیم.
حمایت از پایاننامههای دانشجویی کارشناسی ارشد و دکتری، بحث طرحهای بروندانشگاهی ارائه نیازسنجیهای آبفا که این نیازسنجیها را به ما ابلاغ کردند و تیمهای تحقیقاتی در رشتههای فنی و مهندسی و کشاورزی تشکیل شده و هر کدام از این تیمها روی این چالشها کار میکنند.
نوشتن کتابچه نظام موضوعات، فعالیتهای علمی، و برگزاری کارگاههای تخصصی ذیل توافقنامه با آبفا مکتوب و منعقد شده و با آنها در حال همکاری هستیم. آینده نزدیک با دو مرکز بسیار بزرگ در کشور تفاهمنامه را منعقد خواهیم کرد که به محض انعقاد رسانهای خواهد شد و این موضوع باعث شود مرکز تحقیقات ما ازنظر درآمدزایی و فعالیت جزء مراکز بسیار فعال در راستای طبقهبندی برنامههای علمی محسوب شده و مورد تأیید قرار گیرد.
آنا: جایگاه پایاننامه های دانشجویی و طرح های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات فناوریهای نوین تولید غذای سالم چگونه است؟
شهابلواسانی: در این مرکز همکاری دانشجویان بهویژه در رشته کشاورزی به دلیل اینکه در ذیل مرکز تحقیقات فناوریهای غذای سالم بوده، بسیار قابل توجه است. تقریباً درآمد قابل توجهی داریم و برای دانشجویانی که پایاننامه میگیرند، تقریباً 6 الی هفت کارگاه برگزار کردهایم.
در کارگاه پژوهشیار و پایش آزاد که در هفته پژوهش برگزار شد، اعضای هیئت علمی و دانشجویان را با نحوه ثبتنام و ورود به سامانه پایش و اخذ زمینههای پژوهشی آشنا کردیم و دانشجویان با مزیتهای احصای موضوعات پایاننامه در زمینههای پژوهشی آشنا شدند.
در اغلب رشتههای کشاورزی دانشجویان از امکانات تحقیقاتی و آزمایشگاهی بهرهمند میشوند و طبق تعرفهای هم که سامانه آزمایشگاههای همکار آزاد «ساها» تعریف کرده، تقریباً تا حدود 50 درصد تخفیف را برای دانشجویان خود در نظر گرفتهایم که این مسئله باعث میشود دانشگاه بتواند روی منابع غیرشهریهای حساب ویژهای باز کند.
تا این لحظه استقبال بسیار پررنگی داشتهایم بهویژه اعضای هیئت علمی گروه پایه، رشته کشاورزی و رشتههای فنی و مهندسی که از امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی برای طرحها استفاده میکنند و طرحهای بروندانشگاهی را هم خودشان آوردهاند که طبق مصوبه در مرکز تحقیقات، طرح را مطرح کرده، قرارداد بسته و اجرایی کردهاند.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/