پیگیری اخذ مجوز آزمایشگاه همکار صنایع غذایی و دارویی/ ۵ هزار بطری ژل و مایع ضدعفونی تولید شد
گروه استانهای خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی با حدود ۱۱ هزار آزمایشگاه و کارگاه و بیش از ۱۴۷ هزار تجهیزات تخصصی، ۱۲ پژوهشکده و ۱۲۵ مرکز تحقیقاتی در خدمت جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور است. مجموعهای که در قالب سامانههای «ساها»، «ساتا» و آزمایشگاه همکار استاندارد آماده هر نوع خدمت آزمایشگاهی به دانشگاهیان و صنعتگران سراسر ایران است.
با توجه به جایگاه مهم و اثربخش آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاهی در آموزش دانشجویان و آیندهساران، توسعه پایدار کشور، بخش تولید و بهویژه رونق و جهش آن، مهارتآموزی دانشجویان و ... در سلسله گزارشها و گفتگوهای خبرگزاری آنا و در شماره 25 به ارائه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد پرداخته میشود.
بیشتر بخوانید:
اولویت پژوهشی صنایع گردآوری میشود
آزمایشگاه «همکار استاندارد نفت» در مرحله اخذ مجوز است
4 مرکز تحقیقاتی جدید در استان زنجان راهاندازی میشود
دانشگاه آزاد اسلامی در یاسوج و گچساران با داشتن تجهیزات پیشرفته و منحصربهفرد، دارای ظرفیت بالایی در انجام امور پژوهشی در رشتههای مختلف مهندسی، بیولوژی، شیمی و کشاورزی است و تعداد قابل توجهی پایاننامه کارشناسی ارشد و دکتری با کیفیت بالا با استفاده از این تجهیزات و زیرساختها انجام شده است که امید است با اجرای سیاستهای هدفمندسازی پژوهش در دانشگاه آزاد، قدم بزرگی در سالهای آتی در ارتقای سطح علمی و تکنولوژی در صنعت و کشاورزی برداشته شود.
محسن رادی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به تشریح ظرفیتهای و توانمندیهای آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد پرداخته است که در ادامه میآید.
آنا: ظرفیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه و استان متبوع خود را چگونه ارزیابی میکنید؟
رادی: واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد دارای آزمایشگاههای فعال با امکانات آزمایشگاهی خوب و پیشرفته در زمینهها و رشتههای مختلف هستند. این دانشگاه در یاسوج دارای ۲۵ آزمایشگاه و کارگاه، گچساران ۳۰ و دهدشت ۲۵ آزمایشگاه و کارگاه است و بنا بر رسالتی که در امر آموزش و پژوهش دارد، این آزمایشگاهها همواره در حال ارائه خدمات آموزشی به دانشجویان هستند و امکانات پیشرفته آزمایشگاهها توسط دانشجویان تحصیلات تکمیلی در راستای انجام امور پژوهشی مورد استفاده قرار میگیرند.
آنا: چه دستگاهها و تجهیزات شاخص آزمایشگاهی در دانشگاه متبوعتان دارید؟
رادی: دانشگاه آزاد اسلامی استان کهگیلویه و بویراحمد در واحدهای یاسوج و گچساران دارای تجهیزات پیشرفته و شاخصی از برندهای معتبر و شناخته شده جهانی در آنالیزهای شیمیایی و بیولوژیک است، برای نمونه میتوان انواع دستگاههای پیشرفته کروماتوگرافی گازی (GC)، کروماتوگرافی گازی مجهز به طیفسنج جرمی (GC-MS)، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، انواع دستگاههای اسپکتروسکوپی نور مرئی-فرابنفش (اسپکتروفتومتر) و اسپکتروسکوپی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) را یادآور شد. انواع خشککن شامل خشککن پاششی، انجمادی و کابینتی، انواع «همگنساز» (هموژنایزر) با سرعت بالا و هموژنایزر اولتراسونیک و سایر تجهیزات پیشرفته عمومی آزمایشگاه را نام برد.
در بخش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج دارای دو اتاق رشد پیشرفته است که در کمتر دانشگاهی وجود دارد. در بخش بیولوژی، میتوان به تجهیزات مربوط به آزمون واکنش زنجیرهای پلیمر از (PCR) و انواع میکروسکوپ ذکر کرد.
در بخش عمران و هیدرولیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج، فلوم با قابلیت تنظیم شیب و عرض یک متر در کشور کمنظیر است، در این بخش انواع تجهیزات و دوربینهای نقشهبرداری، دستگاههای اندازهگیری مقاومت مصالح و سایر تجهیزات وجود دارند.
در بخش برق انواع تجهیزات از قبیل میز روباتیک، میز پی ال سی، میزهای الکترونیک پیشرفته، اسیلوسکوپهای پیشرفته و انواع موتورهای الکتریکی جریان مستقیم و متناوب پیشرفته و به روز مستقر هستند.
آنا: کاربرد این دستگاهها برای چه گروههای تحصیلی و پژوهشی است؟
رادی: برخی از دستگاههایی که ذکر شد مانند دستگاههای کروماتوگرافی در تمام رشتههایی که به نحوی با آنالیزهای شیمیایی سر و کار دارند، قابل استفاده و از اهمیت بسزایی برخوردار هستند. در این میان میتوان رشتههای شیمی، گیاهان دارویی، صنایع غذایی، انواع رشتههای بیولوژی، محیطزیست، کشاورزی، نفت، پتروشیمی و... را یادآور شد.
بعضی از تجهيزاتی که در بالا ذکر آنها رفت، مختص رشتههای کشاورزی هستند و دستگاه PCR در تشخيصهای ژنتیکی و رشتههای بیوتکنولوژی کاربرد دارند. دستگاه فلوم در رشته عمران کاربرد زیادی دارد و دستگاههای اشاره شده در رشته برق و الکترونیک، مورد استفاده دانشجویان این رشته هستند.
آنا: آیا آزمایشگاههای شما به آزمایشگاه همکار استاندارد تبدیل شده است؟
رادی: در رابطه با آزمایشگاه همکار استاندارد، اکنون آزمایشگاه ژئوتکنیک به عنوان همکار استاندارد مشغول به فعالیت است، با توجه به زیرساختها و تجهیزات پیشرفته موجود، اقداماتی برای اخذ مجوز آزمایشگاه همکار صنایع غذایی و دارویی انجام شده و امیدواریم که بهزودی اقدامات تکمیلی برای این امر انجام شود.
آنا: تاکنون چه اقداماتی برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاهتان داشتهاید؟
رادی: خرید انواع تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی در سالهای گذشته و شرکت کارشناسان آزمایشگاه در دورههای آموزشی مربوط به دستگاههای پیشرفته بهمنظور ارتقای سطح دانش از مواردی است که میتوان یادآور شد.
آنا: با توجه به شعار سال (جهش تولید) در آزمایشگاهها و کارگاههای واحد متبوعتان چه برنامههایی برای کمک به رونق و جهش تولید در سال جاری دارید؟
رادی: کمک به رونق تولید توسط دانشگاهها از چند جنبه قابل بررسی و انجام است، مورد نخست مراکز رشد هستند که مسئولیت جذب هستههای فناور دارای ایدههای با قابلیت تجاریسازی و کمک به پرورش و رشد آنها را دارند، انتظار میرود که هستههای فناور جذب شده در مراکز رشد بتوانند پس از مدتی وارد چرخه تولید و اقتصاد شده و از این طریق به ایجاد اشتغال ایدهمحور و دانشبنیان کمک مؤثری کنند.
مورد بعد، کمک به رونق تولید از طریق ارتباط صنعت و دانشگاه است که این ارتباط میتواند کمک مؤثری در ایجاد ایدههای جدید در صنعت، رفع مشکلات صنعت و افزایش توانمندی و بازدهی آنها و در نهایت رونق و جهش تولید شود. این امر با استفاده از انجام پایاننامهها و طرحهای پژوهشی مسئلهمحور و سایر موضوعات مورد نیاز صنعت امکان پذیر است. در این راستا چند تفاهمنامه و طرح پژوهشی با برخی صنایع و سازمانها منعقد شده است.
آنا: در زمینه سامانههای ساها و ساتا چه فعالیتهایی داشتهاید.؟
رادی: آزمایشگاههای دانشگاه آزاد استان کهگیلویه و بویراحمد بهویژه در واحدهای یاسوج و گچساران بهطور مستمر در طرح ساها (سامانه آزمایشگاههای همکار آزاد) فعالیت داشته و خدمات مورد نیاز دانشجویان را ارائه کردهاند، دستگاههای پیشرفته و تحقیقاتی نیز همواره آماده پاسخگویی بهنیاز استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی واحدهای استان و خارج از استان بوده است.
آنا: آیا در دوره مبارزه با کرونا موفق بهتولید محصولات بهداشتی و درمانی شدهاید؟
رادی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران اوایل شیوع بیماری کرونا موفق به تولید ژل ضدعفونی کننده دست و سطوح شد و تاکنون حدود ۵ هزار عدد بطری ژل و مایع ضدعفونی کننده با همکاری تعدادی از استادان و دانشجویان در آزمایشگاههای این واحد دانشگاهی تولید شده است.
انتهای پیام/4117/4062/پ
انتهای پیام/