شیوهنامه رسانهای ستاد ملی کرونا درباره عزاداری امام حسین (ع) در ماه محرم
به گزراش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا در سیاُمین جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا که در تاریخ 4 مرداد 99 برگزار شد، ضوابط برگزاری مراسم عزاداری ابا عبدالله الحسین(ع) تصویب شد که این ضوابط بدین شرح است.
1.برگزاری مراسم بهصورت عمومی با رعایت اصول «کاهش زمان مراسم، تجمع حداقلی و رعایت فاصله اجتماعی و استفاده مستمر و همگانی از ماسک» انجام میشود.
2. هرگونه پذیرایی در جریان برگزاری مراسم عزاداری "ممنوع" است و اطعام و نذورات صرفاً مطابق دستورالعملهای بهداشتی در پخت و پز و بستهبندی بهصورت بیرونبر و در ظروف غیرمشترک توزیع میشود.
3. برگزاری مراسم عزاداری عمومی در فضاهای سربسته صرفاً در ایام مشخص شده و ساعات محدود و در مساجد، حسینیهها و تکایایی مجاز است که به تشخیص کارگروه استانی دارای شرایط مناسب بهداشتی و مدیریتیاند.
4.مسئول برگزاری مراسم عمومی باید نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، تعداد شرکتکنندگان، زمان برگزاری و نحوه پذیرایی متعهد شود.
5.صدا و سیما و نهادهای تبلیغی و مردمی نسبت به ارائه برنامههای ابتکاری مناسب وضعیت فعلی کشور و تقویت فضای معنوی و فرهنگ عاشورایی در فضای تبلیغاتی و مجازی اقدام کنند.
6.کمیته اطلاعرسانی و تبلیغات ستاد ملی مؤظف است با هماهنگی همه دستگاههای اجرایی و مردمی بهویژه رسانهها، صدا و سیما و هیئات مذهبی نسبت به آمادهسازی افکار عمومی و ارائه آموزشهای بهداشتی ویژه ایام عزاداری اقدام کند.
این شیوهنامه رسانهای برای اجرا برای معاونت سیاسی، معاونت سیما، معاونت استانها، معاونت صدا و برون مرزی در سازمان صداوسیما، شورای اطلاعرسانی استانها، تمامی خبرگزاریها، روزنامهها، نشریات و رسانههای برخط، فعالان شبکههای اجتماعی لازم الاجراست.
الف) آخرین توصیههای وزارت بهداشت برای پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا
1. با توجه به آخرین یافتههای علمی و گزارشهای جهانی از روند ابتلا و گسترش ویروس کرونا، تنها راه مقابله مؤثر با این ویروس همراهی و همکاری مردم با نهادهای درمان و بهداشت در رعایت کامل و دائمی دستورالعملهای بهداشتی و استفاده از ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی است.
2. تصویب و ابلاغ دستورالعملهای بهداشتی پیشگیری از کرونا، ترویج و تبلیغ دستورالعملهای نحوه برگزاری عزاداری در مکانهای مسقف و فضای باز- دستورالعملهای پخت و پز و بسته بندی غذای نذری بهصورت بیرونبر، زمانبندی محدود برگزاری مراسم در مساجد و تکایا منوط به تشخیص کارگروههای استانی و متناسب با شرایط بهداشتی و مدیریتی، ضوایط بهداشتی است
همچنین مشخص کردن منطقه برگزاری مراسم، تعیین زمان و نحوه برگزاری، تعداد شرکتکنندگان مصوب ستاد استانی برای تمام شهرهای استان صورت خواهد گرفت.
ب) محورهای رسانهای
1. رسانهها ضمن اطلاعرسانی مستمر در خصوص رعایت دستورالعملها و استفاده از ماسک، همچنان اخبار رسمی را از مراجع متولی، دریافت و منتشر کنند و در کنار آگاهی بخشی عمومی، تذکرات گسترده و مؤکد، التهاب در جامعه را با هدف افزایش ضریب خود مراقبتی، مدیریت کنند.
2. رسانهها و فعالان شبکههای اجتماعی با عدم پرداختن به دوگانه ساختگی "عزاداری و سلامت" و زدودن زمینههای فکری ایجاد تقابل بین مقدسات و چارچوبهای علمی، رعایت حداکثری دستورالعملهای بهداشتی را در صدر تولیدات خود قرار دهند.
3. رسانهها ضمن پرهیز از هرگونه رفتار هیجانی و احساسی برای افزایش التهابات جامعه بر ضرورت نظارت بیشتر مردم بر مردم و مردم بر هیئت مذهبی، ایجاد مطالبه ملی «استفاده از ماسک» و برگزاری مراسم عزای سیدالشهدا(ع) با شرایط ویژه را برجسته کنند.
4. از ایجاد دوقطبیهای کاذب سیاسی و یا بین دستگاهی بویژه میان قوای سه گانه و یا نیروهای مسلح و ترکیب این دو، به شدت پرهیز شود. بویژه که رسانههای دشمن و برخی فعالان شبکههای اجتماعی همانند سایر موضوعات درصدد سو استفاده و تخریباند.
5. رسانهها و فعالان شبکههای اجتماعی، مراقب خط القایی دشمن در خصوص ایجاد تجمعات ساختگی و سوء استفاده از فضای پرشور عزاداری باشند و از رفتار هیجانی و بازتاب تحرکات این چنین برای تحتالشعاع قرار دادن عزاداری مردم برای امام حسین(ع) را پرهیز کنند.
6. رسانهها و فعالان شبکههای اجتماعی برای توسعه و تقویت نهضت کمک مؤمنانه در ماه محرم، دستگاههای مختلف درگیر با این رزمایش ملی را کمک کنند و نسبت به ترویج این حرکت و شرح اقدامات انجام شده در سراسر کشور، اقدام مقتضی را انجام دهند. بدیهی است انتشار تصاویر و یا مطالبی که باعث وهن این طرح و یا تحقیر دریافتکنندگان این کمکها باشد، به شدت بر خلاف روح حاکم بر اجرای این رزمایش ملی به معنای تقویت همبستگی ملی و ایجاد وحدت است.
ج) پیشنهاد برای تولید محتوا در رسانهها
1. تولید محتوا و نشر حداکثری ابتکارات مردمی در برگزاری شیوههای جدید که در آنها ضمن برگزاری باشکوه عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) دستورالعملهای بهداشتی نیز رعایت میشود. (استفاده از تولیدات چند رسانهای، اینفوگرافی، موشن گرافی، فتوتیتر و...)
2. توجه به اهمیت ارائه ابتکارات جدید در پذیرایی از عزاداران نظیر استفاده از توزیع مواد غذایی خام به نیازمندان در طرح کمک مومنانه، نذر ماسک برای کمک به نیازمندان و ... به منظور نمایش جلوه های تعاون، دینداری و مسئولیت اجتماعی
3. -طراحی و ترویج الگوهای جدید عزاداری نظیر طرح "هر خانه یک حسینیه" و یا نصب پرچم سیاه در همه منازل و برگزاری جلسات سخنرانی آنلاین و سایر اقدامات و ابتکارات
4. تولید محتوی از سازوکارهای نظارتی در هیئتها که از دیرباز در رعایت نظم و انضباط، زبانزد خاص و عام بوده و هستند، مهمترین فعالیت رسانهای و مطالبه عمومی است. ضمن استفاده از دستورالعملهای وزارت بهداشت در برگزاری آیینهای محرم، ایجاد درگاههای مراقبت و آزمایشهای سرپایی)تست) در هیئات بهترین شیوه برای ایمن سازی و استفاده حداکثری و اعتمادآفرین مردم از مراسم این ایام است. در واقع هیئات مذهبی ضمن رعایت دقیق دستورالعملهای بهداشتی، ملاحظات حاشیهای برگزاری آیین های عزاداری امسال را مورد توجه قراردهند.
5. ترویج و تقویت کمپین «نذر ماسک» و «نذر ارزاق» به جای طبخ و توزیع غذای نذری
د)ایجاد قرائت واحد و اجماع سازی در موضوع برگزاری مراسم سالار شهیدان همزمان پیشگیری از کرونا
قرائتسازی از برگزاری مراسم عزاداری با رعایت دستورالعمل برای ایجاد اجماع در کشور؛ به همین منظور انتظار می رود مسئولان سازمان تبلیغات و مدیریت حوزههای علمیه اقدامات ذیل را انجام دهند:
- تهیه و نشر اظهار نظر مراجع معظم تقلید در توصیه به رعایت دستورالعملهای بهداشتی در آیین های عزاداری
- تهیه و نشر اظهار نظر ائمه جمعه در سراسر کشور و نمایندگان ولی فقیه در استانها در توصیه به رعایت دستورالعملهای بهداشتی در آیین های عزاداری
- انتشار بیانیه نهادهای دینی، تبلیغی و حوزوی مانند جامعه مدرسین حوزه، دفتر تبلیغات و... در موضوع مذکور
- اظهار نظر مداحان شاخص کشور در خصوص برگزاری مراسم عزاداری با رعایت دقیق و کامل دستورالعملهای بهداشتی
- الزام به نصب بنر اجرای دستورالعملهای بهداشتی برای عزاداری در ورودیه مساجد، هیئات و تکایای محل برگزاری مراسم
ه) ملاحظات رسانهای
1. تاکید رسانهها بر رعایت حداکثری دستورالعملها توسط مردم و مدیران هیئات و صاحبان تریبونها
2. جلوگیری از انتشار هرگونه خبر حاشیهای، عکس و فیلم که جلوههای منفی شکوه عزاداری سیدالشهدا(ع) – برگزاری مراسم و عدم رعایت دستورالعملها را برجسته سازد
3. عدم انتشار مواضع انحرافی و اختلافی، تقابلی و جناحی و رقابت دستگاههی در موضوع برگزاری مراسم ماه محرم و رعایت دستورالعملها
4. عدم بازنشر القائات جریانات معاند که بنای بر تخریب اجماع و همکاری بین مردم در موضوعات مختلف از جمله عزاداری ماه محرم را دارد
5. عدم انتشار هرگونه اطلاعات، خبر، عکس با هویت نامعلوم
6. عدم انتشار نظرات افراد غیر مرتبط و غیر مسئول، در موضوع رعایت دستورالعملها و عزاداری مردم
7. عدم انتشار هرگونه برنامه عزاداری از سوی مراجع غیر مسئول و غیر مرتبط – و بی شناسنامه
8- مراقبت از انتشار اخبار برگزاری عزاداری سالار شهیدان در برخی کشورها بدون رعایت دستورالعمل بهداشتی
انتهای پیام/
انتهای پیام/