دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 مرداد 1399 - 10:09
کرونا و تغییر شیوه حاکمیت‌ها-2/مهدی مطهرنیا:

کرونا اهمیت حکمرانی بر اساس گزاره‌های علمی را برجسته کرد/پساکرونا، دوران صف‌آرایی دانایی ملت‌ها در مقابل قدرت دولت‌ها

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل و آینده‌پژوه سیاسی معتقد است در دوران پساکرونا، جهان اهمیت حکمرانی مطلوب بر اساس گزاره‌های علمی و با تکیه به دانشگاه‌های اجتماع آفرین و دولت‌ساز را بیشتر مدنظر قرار خواهد داد.
کد خبر : 504021
2.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، مهدی مطهرنیا در پاسخ به این سؤال که بحران کرونا چه تأثیری بر کیفیت حکمرانی دولت‌ها در کشورهای مختلف خواهد گذاشت گفت: «بحران فعلی زیست جهان‌های بشر - به تعبیر ادموند هوسرل، جهان تجربه روزمره یا جهان انضمامی به جهان واقعی – را دچار تکانه‌های شدید کرده است. این تکانه‌های شدید، ذهن بشر را در ابعاد گوناگون مورد هجوم قرار داده است. باید گفت زیست جهان‌های آینده از هم‌اکنون تحت تأثیر بحران کرونا قرار گرفته‌اند.»


مطهرنیا ادامه داد: «بحران کرونا محصول تلاش شعور کیهانی برای پر کردن حفره تعادل است. چه کرونا را دست‌ساز بشر بدانیم و چه یک پدیده طبیعی، در عمل شاهد پر شدن حفره ناشی از بی‌تعادلی‌های موجود نظام بین‌الملل به‌واسطه بی‌نظمی رفتار بشر در سامانه کیهانی هستیم. درعین‌حال که کووید-19 انسان‌هایی را از بین می‌برد، توانسته است طبیعت را بازتعریف کند و زندگی دیگر اجزای طبیعت غیر از انسان را در جهت مثبت سوق دهد.»


این استاد دانشگاه افزود: «اکنون سؤال مهم این است که جهان پساکرونا در پس این تحول عظیم و در مرحله ثبات چه ویژگی‌هایی خواهد داشت. باید گفت بشر از قبل وارد رودخانه تغییرات پرشتاب شده بود. سرعت تغییرات در جهان بسیار بالاست و دیگر، واژه سرعت جوابگوی تغییرات نیست و باید شتاب و فراشتاب را به کار برد. کرونا سرعت تحولات را بیشتر خواهد کرد و نظام اندیشه‌ای بشر را تحت تأثیر خود قرار خواهد داد.»




بیشتر بخوانید:


نحوه اعمال حاکمیت کشورها پس از شیوع کرونا برای همه جهان مهم شده است/ضرورت تغییر استراتژی تبلیغاتی حکومت‌ها




مطهرنیا گفت: «در دوران کرونا جهان به آزمایشگاه‌ها و دانشمندان چشم دوخته است. این نوید را می‌دهد که در دوران پساکرونا جهان بیشتر اهمیت حکمرانی مطلوب بر اساس گزاره‌های علمی و با تکیه‌ بر دانشگاه‌های اجتماع آفرین و دولت ساز را مدنظر قرار بدهد.»


به اعتقاد این تحلیلگر روابط بین‌الملل در این فضا می‌بینیم کسانی مانند بیل گیتس که گرچه دانشگاه را رها کرده‌اند؛ اما منطق علم در حوزه فعالیت اقتصادی و سیاسی را پذیرفته‌اند، در جهان، فراتر از دولت‌ها در افکار عمومی موردتوجه قرار می‌گیرند.


کرونا جهان


وی گفت: «امروز جف بیزوس، مالک آمازون ظرف یک روز 13 میلیارد دلار به اندوخته خود اضافه می‌کند. او به‌عنوان یک قدرت بزرگ اقتصادی تنه به تنه قدرت‌های اقتصادی فربه می‌زند و باید منتظر باشیم تا در داووس و کنفرانس امنیتی مونیخ و دیگر مجامع بین‌المللی تأثیر این افراد و تراست‌های حاصل از همگرایی آن‌ها بیشتر و بیشتر شود.»


مطهرنیا گفت: «دوران پساکرونا دورانی خواهد بود که در آن چالش‌های جدی برای اندیشه‌های کلاسیک دوران پیشاکرونا به وجود خواهد آمد و ما شاهد تسریع صف‌آرایی دانایی ملت‌ها در مقابل قدرت دولت‌ها خواهیم بود. دنیای پساکرونا دوران به چالش کشیده شدن جهان زیست بشری در وجوه گوناگون زندگی اجتماعی، سیاسی و... خواهد بود.»


عصر پساکرونا، عصر جریان آزاد اطلاعات


مطهرنیا در پاسخ به این سؤال که آیا در دوران پساکرونا شاهد اهمیت دادن بیشتر حکومت‌ها به جریان آزاد اطلاعات خواهیم بود یا خیر گفت که بدون تردید در جهان آینده حکومت‌ها نخواهند توانست حتی با برخوردهای امنیتی سطح نظارت فعلی بر رسانه‌ها را حفظ کنند و شاهد جهانی شفاف‌تر خواهیم بود.


وی در این خصوص گفت: «جریان آزاد اطلاعات، امری ناگزیر در فرآیند جهانی‌شدن به شمار می‌آید. تحول زندگی بشر در پرتو ظهور فناوری‌های ارتباطی جدید موجب شده که در آینده نزدیک، ما از شبکه‌های اجتماعی به شبکه‌های فرااجتماعی وارد شویم. اکنون شبکه‌های اجتماعی تبادل آزاد اطلاعات را چنان سریع انجام می‌دهند که حتی بزرگ‌ترین خبرگزاری‌های جهان در برابر آن سر تعظیم فرومی‌آورند. فلذا بسیاری از رسانه‌هایی که اکنون در برابر ریزرسانه‌ها و کلان‌رسانه‌های محصول چسبندگی این ریزرسانه‌ها قافیه را باخته‌اند، در آینده با چالش بیشتری روبه‌رو خواهند بود.»


نیویورک؛ مرکز شیوع ویروس کرونا در آمریکا


به اعتقاد این آینده‌پژوه، در جهان آینده شاهد از میان رفتن فاصله‌های ارتباطی مانند انسان‌ها خواهیم بود و بشر دیگر برای ارتباط به استفاده از وسایل خاص و پیچیده نیاز نخواهد داشت.


وی گفت: «در آینده نزدیک بشر با سهولت بیشتری خواهد توانست به انتقال آزاد اطلاعات بپردازد و شفافیت آن‌قدر بالا می‌رود که انگار گوی بلورینی در دست جهانیان قرار دارد که با آن می‌توان جزءجزء زندگی حکمرانان را دید.»


مطهرنیا در خاتمه گفت: «حکومت‌ها تحت‌فشار بیشتری برای کنار گذاشتن نظارت رسانه‌ای خواهند بود و نخواهند توانست مانند امروز با برخوردهای امنیتی و اطلاعاتی جلوی جریان آزاد اطلاعات را بگیرند. جهان آینده جهان شفافیت خواهد بود.»


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب