دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

قوانین جدید کربلا و نجف برای ورود زائران در سال 99

با شیوع کرونا و انتشار آن در کشورهای مختلف، سفر حج امسال لغو شده است و حالا علاقه‌مندان زیارت کربلا و نجف در ایام اربعین نگران قوانین جدید کربلا و نجف برای ورود زائران در سال 99 و احتمال لغو گردهمایی بزرگ مسلمانان در این مراسم شده‌اند.
کد خبر : 503357
11-6552.JPG

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، با شیوع کرونا و انتشار آن در کشورهای مختلف سفر حج امسال مانند سال‌های قبل برگزار نشده و تقریباً لغو شده است و حالا علاقه‌مندان زیارت کربلا و نجف در ایام اربعین نگران لغو گردهمایی بزرگ مسلمانان در این مراسم شده‌اند.


نگرانی عاشقان حسینی از لغو حماسه اربعین


امسال با توجه به شیوع کرونا و تعطیلی و اعمال محدودیت در بسیاری از اماکن مقدس، عاشقان حسینی نگران برپایی حماسه اربعین هستند که مبادا این ویروس موجب برپا نشدن پیاده‌روی اربعین شود و حسرت زیارت اربعین بر دل میلیون‌ها عاشق بماند؛ تا جایی که جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت نیز در هفته‌های گذشته در برنامه تلویزیونی گفت: سخت‌ترین تصویر از کرونا عدم برپایی حماسه اربعین است.


بر همین اساس، ستاد مرکزی اربعین و سایر مسئولان برپایی این حماسه عظیم در کشورمان، در حال برنامه‌ریزی برای برگزاری پیاده‌روی اربعین هستند تا با مذاکرات مختلف با طرف عراقی بتوانند مسیر زائران اربعین را باز کنند.


مرزهای عراق اواخر سال گذشته بسته شد/ تلاش ایرانیان برای برقراری سفرها


البته از اواخر سال گذشته مرزهای عراق بسته‌شده است و باوجود باز بودن حرم‌ها، شهروندان کربلا و نجف نیز به‌نوعی در قرنطینه هستند؛ به‌طوری‌که زائران شهرهای دیگر عراق هم امکان تشرف به حرم‌ها را ندارند.


علاوه بر این، اوایل سال جاری که ایران خواستار باز شدن مرزها و ازسرگیری سفر به عتبات شده بود، استاندار نجف و کربلا در واکنشی از عدم پذیرش زائران پس از اپیدمی کرونا خبر دادند.


نگرانی استاندار کربلا از افزایش تعداد مبتلایان به کرونا


در روزهای گذشته نیز استاندار کربلا با اشاره به افزایش تعداد مبتلایان به کرونا در روزهای اخیر، گفته است که تعطیلی و بازگشایی حرم‌ها دست ما نیست؛ وگرنه این اماکن مقدس را تعطیل یا محدودیتی اعمال می‌کردیم.


با این روند به نظر می‌رسد درصورتی‌که وضعیت شهرهای زیارتی عراق ازنظر مبتلایان به کرونا چنین روندی داشته باشد، احتمال حضور زائران در این شهرها وجود نخواهد داشت.


بااین‌وجود، مسئولان کشورمان همچنان پیگیر برقراری سفر به عتبات هستند؛ تا جایی که در جلسات مختلف سازمان حج و زیارت و بعثه مقام‌ معظم رهبری به مذاکرات برای برقراری سفر به عتبات اشاره شده است.


ستاد مرکزی اربعین نیز به‌عنوان متولی اصلی برنامه‌های اربعین در کشور، در حال برنامه‌ریزی و مذاکرات مختلف با عراق است، اما با توجه به فراگیر شدن کرونا در عراق، متولیان این کشور پاسخ قاطعی در زمینهٔ برقراری سفر اربعین ‌نداده‌اند.


شیوع کرونا پیاده‌روی اربعین را تحت تأثیر قرار داده است/ غیبت هیئت عراقی برای مذاکرات اربعین


احمدی محمدی‌فر، دبیر ستاد مرکزی اربعین با اشاره به اینکه شیوع کرونا برنامه‌های برپایی پیاده‌روی اربعین را تحت تأثیر قرار داده است، گفت: با توجه به بسته بودن مرزهای عراق و عدم برقراری سفر به عتبات، وضعیت پیاده‌روی اربعین هم مشخص نیست. بااین‌وجود در حال بررسی وضعیت هستیم تا دراین‌باره در زمان مناسب اطلاع‌رسانی کنیم.


در سال‌های گذشته حدود چهار ماه قبل از پیاده‌روی اربعین، هیئت عراقی برای انجام مذاکرات به ایران می‌آمدند تا پس از موافقت اولیه، تفاهم‌نامه اربعین در فرصتی مناسب به امضای مسئولان دو کشور برسد.


پیش‌بینی احتمالات مختلف درباره وضعیت پیاده‌روی اربعین/ منتظر تصمیم عراقی‌ها هستیم


اما به گفته دبیر ستاد مرکزی اربعین هنوز هیئت عراقی برای برنامه‌ریزی اربعین به ایران سفر نکرده‌اند و زمان مشخصی نیز برای حضور این هیئت اعلام‌نشده است.


باوجود نامشخص بودن وضعیت برپایی پیاده‌روی اربعین به دلیل نامعلوم بودن زمان مهار کرونا و البته آسیب‌های احتمالی به دلیل زیرساخت‌های عراق، مسئولان ستاد مرکزی اربعین سناریوهای مختلفی برای این حماسه عظیم تعریف کرده‌اند تا در صورت برپایی حماسه اربعین با آمادگی بتوانند مسیر اعزام زائران را هموار سازند. به‌طوری‌که اعمال محدودیت سنی و عدم اجازه خروج از کشور برای بیماران و افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند، ازجمله برنامه‌های پیشنهادی است.


در صورت ادامه روند کرونا در عراق لغو حماسه اربعین دور از انتظار نیست


حجت‌الاسلام حمید احمدی، معاون فرهنگی و آموزشی ستاد اربعین در گفت‌وگو با فارس با اشاره به شیوع کرونا و تأثیر آن در منطقه گفت: شیوع کرونا برپایی اربعین حسینی را با احتمالاتی روبرو کرده است که برای جلوگیری از تعطیلی این حماسه عظیم باید برنامه‌ریزی دقیقی صورت گیرد. البته تا زمانی که وضعیت شهرهای نجف و کربلا سفید یا زرد نشود، احتمال عدم برپایی پیاده‌روی اربعین نیز دور از انتظار نیست.


محمدمهدی شریفی تبار، معاون هماهنگی و امور استان‌های کمیته فرهنگی آموزشی اربعین نیز در گفت‌وگو ‌با فارس بابیان اینکه گمانه‌زنی‌هایی درباره وضعیت پیاده‌روی اربعین شده است، خاطرنشان کرد: وضعیت سیاسی عراق به‌تازگی به ثبات رسیده است و روند پیاده‌روی اربعین نیز مشخص نیست و ما منتظر تصمیم عراقی‌ها هستیم.


وی ‌بابیان اینکه برپایی حماسه اربعین تابع شرایط عراق و روابط دو کشور است، افزود: مباحثی مطرح‌شده است، اما نمی‌توان تصمیم قاطعی در این زمینه اتخاذ کرد؛ چراکه عراق، میزبان است و آن‌ها فعلاً تصمیمی نگرفته‌اند.


سفر به عراق برای پیگیری روند پیاده‌روی اربعین


حسن پلارک، دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد اربعین نیز در گفت‌وگویی با بیان اینکه ما هماهنگی‌های لازم برای اعزام زائران به پیاده‌روی اربعین و همچنین پذیرایی از زائران را همچون سال‌های گذشته انجام خواهیم داد، گفت: برای بررسی اقدامات و فعالیت‌ها هفته‌های آینده به عراق سفر می‌کنیم تا حضوری با مسئولان عراقی دراین‌باره مذاکراتی داشته باشیم.


پذیرش زائران در کربلا تا پایان کرونا ممنوع شد


28 فروردین امسال هم البته پس از مخالفت استاندار نجف برای برقراری سفر به عتبات در دوران کرونا، استاندار کربلا نیز در بیانیه‌ای از عدم پذیرش زائران داخلی و خارجی تا پایان این بیماری به کربلا خبر داد.


علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج‌و‌زیارت چند روز گذشته از آماده‌سازی پروتکل بهداشتی برای ازسرگیری اعزام زائران به عتبات و ارسال آن به‌طرف عراقی خبر داد تا در دوران فروکش کردن کرونا اعزام زائران به عتبات برقرار شود.


پس‌ازآن در اولین واکنش مسئولان عراقی، استاندار نجف پذیرش زائران به این شهر را در دوران کرونا ممنوع دانست و در بیانیه‌ای اعلام کرد که برقراری سفر به عتبات نه‌تنها برای زائران سایر کشورها بلکه برای عراقی‌ها هم تا پایان کرونا امکان‌پذیر نیست.


همچنین استاندار کربلا نیز پس‌ازاین ادعا، در بیانیه‌ای عنوان کرد که از پذیرش زائران داخلی و خارجی به کربلا برای ‌زیارت امام حسین (ع) معذور است و قوانین سازمان جهانی بهداشت در این شهر اعمال می‌شود و تا پایان کرونا امکان تشرف به کربلا وجود ندارد.


استفتائات درباره زیارت اربعین در ایام کرونا


در رابطه با آیین‌های شیعی در زمان شیوع کرونا آیت‌الله‌العظمی بشیر نجفی از مراجع عظام چهارگانه نجف اشرف، فتوای مهمی صادر کرد.


حضرت آیت‌الله‌العظمی بشیر نجفی طی فتوایی رعایت پروتکل‌ها و ضوابط بهداشتی در هنگام برگزاری مناسک حسینی را واجب اعلام کرد.


آیت‌الله نجفی در این فتوا عنوان کرده‌اند که بر هر فرد مسلمان واجب است همانند پیامبر (ص)، ائمه علیهم‌السلام و مؤمنان مخلص با تمام توان نسبت به حفظ دین خدا و دین پیامبرش(ص) تلاش کند.


وی در این فتوا با تأکید بر لزوم پایبندی به مناسک دینی همراه با لزوم حفظ جان و پایبندی به توصیه‌های متخصصین آورده است: بر همین اساس همگی در هرکجای زمین از شرق و غرب که باشیم باید با تمام توان به مناسک حسینی اهتمام بورزیم.


آیت‌الله نجفی افزود: همراه با رعایت ضوابط پزشکی مورد اتفاق متخصصان می‌توان مناسک حسینی را نیز برگزار کرد.
متن استفتا و پاسخ این مرجع تقلید شیعیان به شرح زیر است:


«حضرت آیت‌الله‌العظمی شیخ بشیر حسین نجفی دام‌ظله


سلام‌علیکم و رحمه‌الله و برکاته


در سایه همه‌گیری کرونا در سخنان پزشکان متخصص تعارض و تناقضات زیادی را دیده‌ایم؛ برخی می‌گویند که این بیماری از طریق لمس کردن منتقل می‌شود و باید از دستکش استفاده کرد و برخی دیگر می‌گویند که این بیماری از طریق قطرات تنفسی و ترشحات دهان بیمار منتقل می‌شود و نیازی به استفاده از دستکش نیست بلکه باید از ماسک استفاده کرد درحالی‌که عده‌ای دیگر نیز می‌گویند که زیان استفاده طولانی‌مدت از دستکش و ماسک بیشتر از نفع آن است؛ برخی نیز در این میان می‌گویند که رعایت فاصله اجتماعی بین مردم کفایت می‌کند و سخنان زیادی ازاین‌دست که در این رابطه مطرح می‌شود.علاوه بر این بسیاری از کشورها به سمت بازگشایی فرودگاه‌ها و برداشتن محدودیت‌ها در روزهای آتی همراه با عمل بر اساس اهتمام هر فرد به محافظت از خود گام برمی‌دارند همچنین می بنیم که بسیاری از بازارها و اماکن رفاهی در این اواخر همراه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی بازگشایی‌شده‌اند اما علی‌رغم این موضوع، مساجد و حسینیه‌ها همچنان بسته هستند و حتی برخی ادعا می‌کنند که توصیه مراجع عظام مبنی بر لزوم پایبندی به توصیه‌های پزشکی به معنای نرفتن به زیارت اماکن مقدس و عدم اقامه مجالس امام حسین(ع) است.. بر این اساس، تکلیف ما علی‌الخصوص اینکه در آستانه ماه محرم‌الحرام قرار داریم و درحالی‌که بسیاری از صاحبان حسینیه‌ها از آمادگی برای این موسم عظیم منصرف شده‌اند، چیست؟ از حضرت‌عالی تقاضا داریم که وظیفه مؤمنان را تشریح فرمایید تا از کسانی نباشیم که در برگزاری مناسک امام حسین(ع) کوتاهی کرده‌اند، همواره مایه ذخر و شرف و هدایت‌کننده مؤمنان باشید.


پاسخ


بسمه سبحانه: بر هر فرد مسلمان واجب است همانند پیامبر(ص)، ائمه علیهم‌السلام، مخلصان و ذریه آن حضرت، باوجود هرگونه سختی و مشقت نسبت به حفظ دین خدا و دین پیامبرش (صلی‌الله علیه و آله) تلاش کنند. پیش‌ازاین لزوم پایبندی به شعایر دینی همراه با لزوم حفظ جان و پابندی به توصیه‌های پزشکی متخصصان را گفته‌ایم و بر همین اساس باید در همه مناسک دینی اعم از معاملات و عبادات به‌ویژه مناسک حسینی تدبیر کنیم زیرا ریشه‌های اسلام را آبیاری می‌کند و بنابراین مناسک حسینی همواره مهم‌ترین موضوع در زندگی مسلمانان مخلص اسلام به‌خصوص پیروان اهل‌بیت(علیهم‌السلام) بوده و هست و مؤمنان در طول تاریخ در راه آن فداکاری کرده‌اند و این فداکاری‌ها با تائید معصومین (علیهم‌السلام) بوده است و هیچ‌گاه انصار دین از عزم خود بر روشن نگه‌داشتن شعله‌های مناسک حسینی که مؤمنان مخلص را گرد درخت اسلام جمع، و بلایای روزگان را از آن دفع می‌کند، متزلزل نشده‌اند. بنابراین بر همه ما در هرکجای زمین اعم از شرق و غرب آن واجب است که با تمام توان به شعایر حسینی اهتمام بورزیم چراکه این موضوع امانتی است که همان‌طور که تحویل گرفتیم باید به دست اهلش بسپاریم که بقای اسلام به‌واسطه بقای آن است.


همراه با رعایت پروتکل‌ها و ضوابط پزشکی مورد اتفاق متخصصان می‌توان شعایر و مناسک شریف حسینی را اعم از مجالس، موکب‌ها و دیگر مناسک مربوطه که پیروان امام حسین(ع) به برگزاری آن عادت دارند، برگزار کرد.


ولا حول و لا قوه إلا بالله .


۱۲ ذی‌القعده ۱۴۴۱ - دفتر مرکزی حضرت آیت‌الله‌العظمی شیخ بشیر حسین النجفی دام‌ظله در نجف اشرف


با توجه به شرایط فعلی و مدت زمان کمی که تا رسیدن به ایام اربعین حسینی مانده است مسئولان امر در دو کشور باید هرچه سریعتر نسبت به تعیین وضعیت برگزاری و نحوه و جزئیات آن ، اقدام نمایند تا بلاتکلیفی شیعیان علاقه مند رفع شده و امسال نیز شاهد برگزاری هرچه باشکوه این مراسم ارزشمند باشیم.


انتهای پیام/4145


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب