تولید گوجه در جنوب کرمان دو برابر نیاز کشور/ ادغام پژوهشکده آبخیزداری تصمیم دولت بود
ساسان والیزاده، سرپرست مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا درباره برنامههای مختلف این وزارت خانه درباره در سال جهش تولید گفت: تحقق جهش تولید در وزارت جهاد کشاورزی به رغم وجود انگارههایی مانند کرونا و تحریم که بر کشور تحمیل شده، اصلیترین هدفی است که در تمام برنامهریزیها اعمال شده است.
وی افزود: به طور مشخص پیشبینی شده که تولیدات وزارت جهاد کشاورزی را از 124 میلیون تن تولیدات زراعی و باغی به 128 میلیون تن افزایش دهیم. برای تحقق این هدف چند راهبرد مشخص از جمله اصلاح الگوی کشت با هدف تولید محصولات استراتژیک و محصولات مورد نیاز داخل با مزیتهای منطقهای اجرا خواهد شد. این راهبرد مشخصا نیازمند اقناع کشاورزان برای اصلاح فرهنگ عمومی زراعی است.
سرپرست روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی در ادامه بیان کرد: همچنین نیازمند اعمال سیاستهایی مانند خرید تضمینی و کشاورزی قراردادی خواهیم بود. علاوه بر این نیازمند تسهیل دسترسی به نهادههایی مانند سم و کود هستیم تا بهآسانی در اختیار کشاورزان قرار گیرد. در کنار اجرای سیاستها و راهبردها نیاز است تا بستههای تشویقی را نیز در نظر بگیریم تا در نهایت علاوه بر تحقق جهش تولید، محصولاتی متناسب با نیاز کشور تولید شده باشد.
وی ادامه داد: در کنار سیاستهای بهبود تولید برای تحقق هدف سال، ابر پروژههای آبی و خاکی مانند پروژه 46 هزار هکتاری سیستان، پروژه انتقال آب شمال و شمال غربی و پروژههای ۵۵۰ هزار هکتاری دشتهای خوزستان و ایلام است. این سه پروژه، بهرهوری و بهرهبرداری از زمینهای زراعی را 2 تا 3 برابر افزایش خواهد داد. مشاورههای فنی برای مصرف بهینه سم و کود یکی دیگر از برنامههایی است که برای تحقق اهداف جهش تولید در نظر گرفتهایم و انشاءالله شاهد تحقق هدف سال در برنامههای جهاد کشاورزی خواهیم بود.
بخش کشاورزی میتواند مزیت اول اقتصادی کشور شود
والیزاده نقش بخش کشاورزی را در تحقق جهش تولید و افزایش رشد اقتصادی را تعیینکننده دانست و اشاره کرد: در سال گذشته رشد بخش کشاورزی مثبت 8/8 بوده درحالیکه رشد سایر بخشهای اقتصادی کشور منفی بود و کشاورزی باعث این شد تا در مجموع رشد اقتصادی مثبت 1/1 شود. این موضوع نشان میدهد که کشاورزی ظرفیت بالایی دارد تا مزیت اول اقتصادی کشور شود.
وی درباره درباره عملکرد وزارت جهاد در خودکفایی گندم گفت: یکی از دستاوردهای مهم وزارت جهاد کشاورزی، خودکفایی کشور در تولید گندم برای چندمین سال متوالی بوده است. در سالهای دهه 80 فقط در یک مقطع کوتاه کشور به خودکفایی در تولید گندم رسید اما در حال حاضر، کشور در پنجمین سال متوالی است که به خودکفایی در تولید گندم میرسد که نشاندهنده پایداری کشور در خودکفایی این محصول استراتژیک است. درحال حاضر مطالبات کشاورزان به صورت منظم پرداخت میشود . راهکارهای جایگزین برای تعدیل قیمت گندم به سود کشاورز وجود دارد به عنوان مثال گندم دوروم را کارخانههای ماکارونی تا 20 درصد بیش از قیمت خرید تضمینی گندم خریداری میکنند که به کشاورزان کمک میکند.
خرید 5 میلیون و 850 هزار تن گندم از کشاورزان
والیزاده درباره میزان گندم خریداری شده در سال زراعی جدید گفت: تاکنون میزان گندم خریداری شده 5 میلیون و 850 هزار و 994 تن و به ارزش 147694332 میلیون ریال است که نسبت تحقق خرید گندم بیش از 75 درصد سال گذشته است و پیشبینی میشود که بیش از سال گذشته گندم خریداری شود. در بخش پرداخت مطالبات نیز با بانک مرکزی توافق کردیم تا پرداختیها بهموقع انجام شود که آنها هم منابع خوبی را تخصیص دادند.
سرپرست روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به سوالی مبنی بر اثر پایین بودن قیمت خرید تضمینی گندم بر قاچاق این محصول اظهار داشت: درباره قاچاق در همین هفته میزبان سردار مویدی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همکارانشان بودیم. طبق آمارهایی که در همان جلسه اعلام کردند، آمار قاچاق گندم بسیار ناچیز است و قاچاق گندم موضوعیت عمومی ندارد.
وی افزود: از زمان حضور آقای دکتر خاوازی، وزیر جدید کشاورزی سیستم یکپارچه اطلاعات را بهعنوان یکی از برنامههای خودشان در پیش گرفتند و سیاستهای اجرایی را آغاز کردند به همین دلیل یک شورای راهبری برای این موضوع تشکیل شده است تا دادههای مربوط به سطح زیر کشت، سطح برداشت و میزان نیاز به نهادهها و تحلیل شرایط زراعت درحال یکپارچهسازی شدن است که مزایایی از جمله جلوگیری از چندپارگی اطلاعات را به دنبال دارد و همچنین تصمیمگیری را بهبود خواهد داد البته به شفافیت نیز این موضوع کمک زیادی خواهد کرد.
قیمتگذاری محصولات کشاورزی برعهده وزارت صمت است
این مسئول وزارت جهاد کشاورزی درباره مشکلات قیمتی به وجود آمده در بازار محصولات دامی و کشاورزی گفت: وقتی درباره قیمتگذاری صحبت میشود باید دید که آیا در حیطه مسئولیت وزارت جهاد کشاورزی هست یا خیر. در گذشته قیمتگذاری محصولات کشاورزی بر عهده وزارت جهاد بود درحال حاضر قیمتگذاری به وزارت صمت سپرده شده و ستاد تنظیم بازار مسئولیت قیمتگذاری و واردات را برعهده دارد.
والیزاده ادامه داد: برخی اوقات شده که به دلیل قیمت مناسب یک محصول بیش از نیاز کشور تولید شده است به عنوان مثال در جنوب کرمان 2 برابر نیاز کشور گوجه کشت شده بود. برای حل این مشکل، دولت باید با ارائه طرحهای جایگزین کشت به سمت تغییر الگوی کشت برود همچنین دولت لازم است تا با ارائه سیاستهای حمایتی و تشویقی و ایجاد یک فرهنگ رفتاری کشاورز را راضی به استفاده از کشتهای جایگزین کند.
آسیب نبود زنجیره تولید در بخش کشاورزی
سرپرست روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: یکی دیگر از عواملی که به مشکلات حوزه تولیدات کشاورزی دامن زده، محدودیت و نبود زنجیره تولید در برخی از مناطق است. مثلاً در جنوب کرمان صنایع تبدیلی و سردخانهها با محدودیت ظرفیت مواجه هستند و هنگامی که دو برابر گذشته، تولید میشود و بازار نیز اشباع شده روی دست کشاورز باقی میماند. سیاستهای حمایتی مانند خرید تضمینی برای محصولات مختلف نیز انجام شده؛ به عنوان مثال، اجرای این سیاست برای زعفران موجب شد تا قیمت زعفران در بازار از 6 میلیون تومان به 9 میلیون تومان افزایش یابد تا بازار مقداری تعدیل شود.
ادغام پژوهشکده آبخیزداری توسط دولت انجام شد
والیزاده همچنین درباره حاشیههای به وجود آمده برای ادغام دو پژوهشکده آبخیزداری و خاک گفت: طبیعتاً هر چه ظرفیت پژوهشی وزارت کشاورزی بالا باشد ما هم استقبال میکنیم اما درباره ادغام پژوهشکده آبخیزداری در پژوهشکده خاک، دولت تصمیم گرفته که این ادغام انجام شود. ادغام پژوهشکده آبخیزداری به معنای حذف مأموریت و ساختارهای آن نیست بلکه همان ساختارها و ماموریتها پابرجاست و فقط به لحاظ ساختاری در پژوهشکده خاک ادغام شده است.
انتهای پیام/4141/پ
انتهای پیام/