دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 مرداد 1399 - 00:07
رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی اهواز:

سراهای نوآوری تخصصی در استان خوزستان راه‌اندازی می‌شود/ تولید قطعه «استپ‌رینگ» در شرایط تحریم

رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز از راه‌اندازی سراهای نوآوری تخصصی کشاورزی و نفت و گاز در واحدهای دانشگاهی استان خوزستان خبر داد.
کد خبر : 501728
635638505721982548_lg.jpg

به گزارش گروه استان‌های خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ مراکز رشد با هدف کاهش مخاطرات مؤسسات نوپای فناور ازجمله هزینه‌های بالای راه‌اندازی به‌ویژه در زمینه‌های فناوری، فقدان تجربه، تضمین موفقیت این مؤسسات و تقویت نقش مثبت آنها در کارآفرینی در بسیاری از کشورهای جهان تجربه شده‌اند.


مرکز رشدِ واحدهای علم و فناوریْ مرکزی است با مجموعه‌ای از فعالیت‌ها که در آن کارآفرینان و مؤسسات کوچک و متوسط به اطلاعات و مشاوره‌های ضروری و نیز خدمات و تجهیزات با ارزش‌افزوده بالا دسترسی دارند. این مجموعه از خدمات زمینه شکل‌گیری رشد و توسعه مؤسسات نوپای فعال در زمینه‌های فناوری با جهت‌گیری اقتصادی را فراهم می‌کند.


مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز نیز در راستای همین اهداف سال 96 آغاز به کار کرد و اکنون با پنچ هسته و هفت واحد فناور محصولات متنوعی را تولید کرده است. خبرنگار آنا به همین مناسبت با جعفر ملک‌محمدی، رئیس این مرکز به گفتگو نشسته است که در ادامه خواهیم خواند.


آنا؛ خلاصه‌ای از تاریخچه مرکز رشد و چگونگی راه‌اندازی آن در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بفرمایید.


ملک‌محمدی: در راستای سیاست‌های جدید دانشگاه آزاد اسلامی مبنی بر اینکه باید از دانشگاه آموزش‌محور، رفته‌رفته به دانشگاه کارآفرین تبدیل شویم، راه‌اندازی مرکز رشد واحدهای فناور را از سال 95 پیگیری کردیم، بلافاصله موافقت اولیه گرفته شد و سال بعد با توجه به عملکرد مثبت و نتایج ارزیابی معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موافقت اصولی را دریافت کردیم.


 زمانی که موافقت اصولی را دریافت کردیم، بین همه  واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی کل کشور فقط پنج واحد دانشگاهی موافقت اصولی داشتند که یکی از آنها مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود و در کل استان خوزستان هم در میان همه دانشگاه‌ها یعنی هم واحدهای دانشگاهی آزاد اسلامی و هم دانشگاه‌های دولتی فقط یک مرکز رشد داشتیم که موافقت اصولی از وزارت علوم گرفته بود و مابقی زیر نظر پارک علم و فناوری فعالیت می‌کردند.


آنا: مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز اکنون میزبان چه تعداد هسته، واحد فناور و شرکت دانش‌بنیان است؟


ملک‌محمدی: اکنون پنج هسته و هفت واحد فناور فعال  داریم؛ البته باید توجه داشت که مراکز رشد، انکیباتور یا حمایتگر هستند که هسته‌های دانشجویی، هیئت‌های علمی یا حتی از بیرون که وارد می‌شوند، از آنها حمایت می‌کنند و وقتی که توانستند به محصول برسند و روی پای خود بایستند، از مراکز رشد خارج می‌شوند. در این چند سال بسیاری از شرکت‌ها آمدند، موفق شدند و بیرون رفتند یا ناموفق بودند؛ اما اکنون این تعدادی که ذکر شد در مرکز رشد واحد اهواز مستقر هستند.


تاکنون نتوانسته‌ایم شرکت دانش‌بنیان ثبت کنیم. علت آن هم زمانبری پروسه است و اینکه کارگزار و کارگروه ارزیابی برای دانش‌بنیان در استان خوزستان مستقر نیست. شرکت‌های ما ثبت‌نام کرده‌اند؛ اما هنوز گروه‌هایی از تهران برای ارزیابی آنها ارسال نشده در صورتی که بعضی از شرکت‌ها شرایط دانش‌بنیان شدن را دارا هستند.


آنا: چنانچه محصول دانش‌بنیان و یا دستاورد برجسته علمی در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز دارید، کارکرد آنها را تشریح کنید.


تولید قطعه «استپ‌رینگ»


ملک‌محمدی: شرکت ملی حفاری به‌دلیل تحریم‌ها نمی‌تواند قطعه‌ای به نام «استپ‌رینگ» که در صنعت حفاری بسیار کاربرد دارد را وارد کند به همین دلیل و با توجه به اینکه این قطعه در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ساخته شده و حتی در ارزیابی‌ها مشخص شد که مدت زمان عمر مفید این نمونه هشت ماه است در صورتی که نمونه‌های وارداتی بیش از 6 ماه عمر مفید نداشتند؛ بنابراین قراردادی با رضایت کامل به انجام رسید و محصول تحویل داده شد و اکنون در حال انجام سفارش‌های بعدی هستیم.


ساخت آب‌بندهای مکانیکی به نام «مکانیکال سیل»


برای عسلویه یک سری آب‌بندهای مکانیکی یا واشرهایی به نام «مکانیکال سیل» ساخته‌ایم که در مقایسه با نمونه‌های آلمانی رضایت‌‌بخش بوده به‌طوری که واحد فناور این مرکز در «وندور-لیست» شرکت نفت  قرار گرفت (یعنی خرید از این شرکت مجاز است.) به دلیل اینکه شرکت نفت علاوه بر ارزیابی‌هایی مانند استاندارد، کارگروه‌های ارزیابی دیگری دارند که قبل از اینکه مناقصه‌ای برگزار شود، ارزیابی می‌کنند که شرکت‌ها توان شرکت در مناقصه‌های آنها را دارند یا خیر.


تولید دریچه‌های هوشمند هیدرولیک


برای نخستین بار در کشور و کلاً در دنیا دو یا سه شرکت در زمینه ساخت دریچه‌های هوشمند هیدرولیک فعال هستند که یکی از آنها همین واحد فناور مستقر در مرکز رشد  دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بوده که قراردادی  با سازمان آب و برق استان خوزستان منعقد شده است. دبی‌سنج‌های آب کاربرد زیادی در سازمان آب و برق دارند که در این باره هم قراردادی با وزارت نیرو بسته شده به مبلغ 280 میلیون تومان که درخواست ساخت 25 عدد از این دستگاه را به ما داده‌اند.


ساخت نانوذراتی برای شستشوی گرد و غبار مقره‌های برق


با توجه به اینکه روی مقره‌های برق  با گذشت زمان با گرد و غبار پوشیده می‌شود و پاک کردن آنها مشکل است و باعث قطعی برق و افت می‌شود، واحد فناور مستقر در این مرکز به ساخت نانوموادی اقدام کرد که با استفاده از پوشش این نانوذرات به جای اینکه فصلی یک‌بار شستشوی مقره‌ها انجام شود - که البته بستگی به‌شدت گردوخاک دارد - مقره‌های برق با استفاده از این محصول تا سه یا چهار سال نیازی به شستشو نخواهند داشت.


آنا: از برنامه‌های در حال اجرا و اهداف و برنامه‌های پیش روی مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بگویید.


ملک‌محمدی: به دنبال این هستیم زمانی که دانشجویی وارد دانشگاه می‌شود، در کنار درس خواندن دنبال اجرایی کردن ایده‌های ذهن خود باشد. دانشجویی که در رشته فنی و مهندسی وارد دانشگاه می‌شود، بیش از اینکه دنبال فرمول‌های ریاضی باشد، دنبال خلاقیت و ابتکار باشد و در واقع به‌عنوان کارآفرین فارغ‌التحصیل شود.


می‌خواهیم فرهنگ خلاقیت، ابتکار، کارآفرینی و کارایی را تبدیل به فرهنگ عمومی برای دانشجویان کنیم به این صورت که دانشجو به همان اندازه که به آزمایشگاه می‌رود با رغبت به مرکز رشد بیاید.


راه‌اندازی سرای نوآوری تخصصی نفت و گاز


برنامه دیگر راه‌اندازی سرای نوآوری به‌صورت تخصصی است که در حوزه نفت و گاز فعالیت کند. با توجه به اینکه در استان نفت‌خیز ایران قرار داریم و شرکت‌های نفتی در خوزستان فعال هستند و نیازهای صنعت نفت از هر جایی که تأمین می‌شود باید به این استان بیاید؛ بنابراین در قلب بازار مصرف قرار داریم و می‌توانیم منبع تولید را در استان ایجاد و سرای نوآوری را در همین راستا تقویت کنیم.


خوزستان علاوه بر نفت و گاز در زمینه کشاورزی هم جزء سه استان برتر کشور است. بیشترین آب‌های جاری کشور در این استان بوده و در زمینه سطح زیر کشت گندم، سال‌های گذشته جزء دو استان برتر کشور بوده‌ایم و در زمینه کشت نیشکر هم خوزستان رتبه نخست را دارد.


با توجه به اینکه مدیریت مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، مدیریتی استانی است و مراکز رشد واحدهای دانشگاهی دیگر را هم باید حمایت کند و با توجه به همه ظرفیت‌های موجود در زمینه کشاورزی در برخی از واحدهای دانشگاهی مانند شوشتر و دزفول در نظر داریم سرای نوآوری تخصصی کشاورزی راه‌اندازی کنیم؛ اما در چشم‌انداز کلی همه اهداف ما این است که پنج یا 10 سال آینده به جایی برسیم که ما را به‌عنوان دانشگاهی کارآفرین بشناسند و دغدغه خانواده‌ها این باشد که فرزندشان در دانشگاه آزاد اسلامی تحصیل کند و به اولویت نخست آنان تبدیل شویم.


آنا: و سخن آخر....


ملک‌محمدی: خبرگزاری آنا و دیگر رسانه‌ها می‌توانند کمک خیلی بزرگی به مجموعه دانشگاه کنند به این صورت که روی موضوعات مختلف ازجمله کارآفرینی، خلاقیت و ابتکار  آن‌قدر کار کنند که تبدیل به گفتمان عمومی شود بیش از آنکه شعار باشد؛ چراکه تنها راه نجات مملکت این است که این موضوعات عملیاتی شوند.


برخی از مدیران با وجود اینکه صحبتی را مطرح می‌کنند، خیلی معتقد نیستند. به‌عنوان نمونه وزیری عملاً اعلام می‌کند که می‌ترسیم با شرکت‌های داخلی ایرانی قرارداد ببندیم و بعد با شرکت چینی قرارداد می‌بندند. صرف اینکه اسم آن شرکت چین یا کشور دیگری است دلیل بر بهتر بودن محصول آن کشور نیست و در نهایت هزینه چند برابر پرداخت می‌شود بدون کارایی و حتی آسیب‌های جدی هم دارد؛ اما حاضر نیستیم این ریسک را برای جوانان کشور انجام دهیم.


مسئولان باید به‌صورت جدی وارد این موضوعات شوند و خودباوری ایجاد کنند و این فرهنگ که هزینه کردن برای مراکز رشد و خلاقیت و ابتکار، هزینه نیست و در واقع نوعی سرمایه‌گذاری است را نهادینه کنند.


خلاقیت به‌عنوان موتور محرکه صنعت است و اگر درست سازوکار، آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های صنعت در نظر گرفته نشود، درست به آن پرداخته و جدی گرفته نشود و مشکلات مورد بررسی و موشکافی قرار نگیرد، قطعاً پیشرفت نخواهد کرد. در این زمینه، نقش رسانه‌ها انکارناپذیر بوده و نقشی پیش‌برنده دارند.


انتهای پیام/4121/4062/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب