24سالگی یادداشت رهبر معظم انقلاب در آرامگاه فردوسی/ «آنچه تاکنون شده» همچنان «بسی کمتر از اندازه بایسته است»!
بهگزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنرخبرگزاری آنا، 24سال پیش در چنین روزی (19تیرماه 1375) رهبر معظم انقلاب در حاشیه سفر به مشهد و زیارت حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) از آرامگاه فردوسی و شهر تاریخی توس بازدید کردند. ایشان در جریان این بازدید در دفتر یادبود مقبره حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر نامدار ایرانی یادداشتی مرقوم فرمودند.
حضرت آیتالله خامنهای در یادداشت خود با اشاره به شخصیت والای حکیم ابوالقاسم فردوسی بر لزوم آبادانی منطقه توس نیز تأکید فرمودند.
لوح یادداشت مقام معظم رهبری که در محل مقبره حکیم ابوالقاسم فردوسی نصب شده است
متن این یادداشت به شرح زیر است:
بسماللهالرحمنالرحیم
خدا را شکر که در حاشیه زیارت تابستانی مشهد مقدس رضوی (علیهآلافالتحیه) توفیق بازدید از مقبره فردوسی بزرگ و نامدار در شهر تاریخی و پرقصه توس نیز دست داد.
اگرچه در گذشته آن مقبره و برخی یادگارهای تاریخی دیگر موجود در آنجا را دیده بودم، امّا این بار هم به خاطر اهتمام به جانب مهمّ فرهنگی و تاریخی آن، و هم بهخاطر کارهای خوب آبادانی و زیباسازی که در آن انجام شده است، و هم نیز به خاطر خبرهای اسفانگیزی که از غارت ذخیره کمنظیر موجود در این منطقه به من رسیده بود، آن را با دقّتی بیشتر و با انگیزه و میل و شوری مضاعف نگاه کردم، و اکنون احساس من آن است که دولت موظف است با همّت به کار در این بخش بپردازد و آن چه تاکنون شده بسی کمتر از اندازه بایسته است.
به امید دنبالگیری و با سپاس از مسئولان و پژوهشگران
سید علی خامنهای
1375/4/19
جایگاه حکیم توس از نگاه رهبر فرزانه
مقام معظم رهبری پیش و پس از این تاریخ هم بارها بر اهمیت جایگاه فردوسی در فرهنگ و ادبیات فارسی تأکید فرموده بودند. از جمله در سال 1370 و در دیدار اعضای گروه ادب و هنر صدای جمهوری اسلامی ایران به خاطرهای از اوایل انقلاب اشاره کرده و فرمودند: اول انقلاب عدهای از مردمِ بااخلاصِ بیاطلاع رفته بودند قبر فردوسی را در توس خراب کنند! وقتی من مطلع شدم، چیزی نوشتم و فوراً به مشهد فرستادم که آن را بردند و بالای قبر فردوسی نصب کردند؛ نمیدانم الان هم هست یا نه. بچههای حادی که به آنجا میرفتند، چشمشان که به شهادت بنده میافتد، لطف میکردند و میپذیرفتند و دیگر کاری به کار فردوسی نداشتند!
ایشان در ادامه با تمجید از فردوسی میفرمایند: حقیقت قضیه این است که فردوسی یک حکیم است؛ تعارف که نکردیم به فردوسی، حکیم گفتیم. الان چند صد سال است که دارند به فردوسی، حکیم میگویند. حکمت فردوسی چیست؟ حکمت الهیِ اسلامی.
نامهای که مانع از تخریب آرامگاه فردوسی شد
همچنین صفحه اینستاگرام «تاریخ ایران و جهان» از صفحات وابسته به دفتر حفظ و آثار رهبر معظم انقلاب، شهریورماه سال گذشته با انتشار پستی به نقش آیتاللّه خامنهای در جلوگیری از تخریب آرامگاه فردوسی اشاره کرد.
در این مطلب آمده بود:
«جلوگیری از تخریب مقبره فردوسی/ مقبره فردوسی نباید تخریب شود...
هر چه بوی شاهان میداد، مشام مردم را میگزید.
پهلوی، پنجاه سال ملیت را رو در روی اسلامیت قرار داده بود و همین بس بود که بعضی مذهبیها فکر کنند، فردوسی هم آریامهری است.
وقتی که مقبره ضحاکِ اول پهلوی ویران شد، عدهای به سرشان زد که آرامگاه سراینده «شاه» نامه را هم باید خراب کرد اما یکی هم بود که از حکمت شیعی آمیخته با فعولن فعولنِ شاهنامه خبر داشت.
وقتی خبر رسید به آقای خامنهای، که با پتک و کلنگ عازم توس شدهاند، خطی نوشت که مقبره فردوسی نباید تخریب شود. حرف او را سند کردند و غائله خوابید.
تا مدتها، دستنوشتهاش در منظر عموم بود تا هم آرامگاه را حفظ کند، و هم توهم تضاد ملیت و اسلامیت را بزداید».
کارهایی که همچنان کمتر از اندازه بایسته است
در طول این 24 سال که از بازدید رهبر انقلاب گذشته است، اقدامات عمرانی، فرهنگی و رفاهی فراوانی برای آبادانی، تجهیز و احیای آرامگاه فردوسی، منطقه توس و به ویژه محوطه تاریخی روستای پاژ (زادگاه فردوسی) انجام شده است. با این حال به نظر میرسد موارد مورد تأکید رهبر انقلاب در این یادداشت همچنان پابرجا باشد.
از همین رو، یادآوری بخش پایانی یادداشت رهبر انقلاب در بازدید 24 سال پیش ایشان از آرامگاه فردوسی مبنی بر اینکه «آنچه تاکنون شده بسی کمتر از اندازه بایسته است» برای سیاستگذاران و مدیران کشوری و استان خراسان رضوی ضروری به نظر میرسد.
انتهای پیام/4104/پ
انتهای پیام/