گرانی کتاب و کرونا میتواند زحمات سی ساله در حوزه ادبیات کودک را از بین ببرد/ امروز بهترین زمان برای مطالعه و بدترین زمان برای خرید کتاب است
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، هجدهم تیرماه بهعنوان روز ملی ادبیات کودک و نوجوان نامگذاری شده است؛ روزی که به یاد مهدی آذریزدی نویسنده «قصههای خوب برای بچههای خوب» و «قصههای تازه از کتابهای کهن» ثبت شده است.
به مناسبت روز ملی ادبیات کودک و نوجوان به سراغ مصطفی خرامان، نویسنده حوزه ادبیات کودک و نوجوان رفتیم؛ وی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره وضعیت ادبیات این حوزه اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که حوزه ادب دارد این است که کتابها را باید پدر و مادرها برای بچهها بخرند و وقتی وضعیت مالی خراب میشود اولین چیزی که از سبد خانوار حذف میشود کتاب است و طبیعی است که این ماجرا به اصل مسئله کتاب و اهمیت کتابخوانی لطمه میزند.
تبعات وضعیت نامناسب امروز دو سال بعد مشخص میشود
وی ادامه داد: مشکل اساسی دیگر این است که جز معدودی از نویسندگان و ناشران که پشتوانه مالی خوبی دارند کار جدیدی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان تولید نمیشود.
خرامان عنوان کرد: با ادامه وضعیت گرانی کتاب و شرایط کرونا طبیعی است ناشر و نویسنده حوزه ادبیات کودک و نوجوان را ترک کنند و این باعث میشود فعالیت سالهای متمادی گذشته و زحماتی که برای پا گرفتن ادبیات کودک و نوجوان کشیده شده از بین برود و ظاهراً این مسئله برای وزارت فرهنگ و ارشاد هم مهم نیست.
این نویسنده حوزه کودک و نوجوان با اشاره به اینکه ناشران استخواندارتر در حال کار هستند اما تعداد اینها زیاد نیست، گفت: اصلاً خوب نیست کشوری که ۸۰ میلیون جمعیت دارد و بخش قابل توجهی از این جمعیت کودک و نوجوان هستند بسیاری از ناشرانش تعطیل باشند. تبعات این مسئله سالهای بعد مشخص میشود. دو سال بعد ارشاد باید بسیار تلاش کند تا حتی آمارهای خود را در حوزه ادبیات کودک و نوجوان قابل قبول جلوه دهد.
توجه وزارت ارشاد به مسائل بیاهمیت در ممیزی
وی شناخت و معرفی کتاب خوب برای کودک و نوجوان را سخت دانست و ابراز کرد: در همه جای دنیا به جای ممیزی سازمانها و ارگانهای قوی کتابهای خوب را معرفی میکنند. اما وزارت ارشاد در ممیزی و مجوز دادن به کتابهای کودک به مسائل بیاهمیت توجه میکند و به محتوای مناسب آن دقت نمیکند. نیاز به جایی داریم تا بدون وابستگی به جایی کتابهای خوب حوزه ادب را معرفی شود.
خرامان با اشاره به اینکه هزینه کردن مثلاً ۱۸ هزار تومان برای یک کتاب ۲۴ صفحهای خیلی برای خانوادهها سنگین است در شرایطی که باید ماسک و مواد بهداشتی هم تهیه کنند، افزود: ایام قرنطینه و تردد کم و غیرضروری که اوقات خانوادهها و بچهها در خانه میگذرد بهترین زمان برای کتاب خواندن کودکان و نوجوانان و بدترین زمان برای خرید کتاب است. بنابراین دولت باید امکانات و تسهیلاتی برای تامین محصولات فرهنگی خانوادهها در نظر بگیرد.
گرانی و کرونا تهدید جدی برای ادبیات کودک و نوجوان
این نویسنده بیان کرد: مسلم است که به هیچ وجه مخالف ترجمه و حضور آثار خارجی نیستیم ولی وظیفه مسئولین فرهنگی اشاعه و کمک به کتابهای تالیفی است تا کتابها و نویسندههای داخلی بتوانند با هجوم آثار خارجی رقابت کنند.
وی درباره تأثیر شیوع ویروس کرونا بر بازار کتاب گفت: مشکلی که الان بر اثر کرونا ایجاد شده کم شدن کتاب از سبد خرید خانوادهها و در نتیجه کم شدن تولید توسط ناشران است. این شرایط دوباره ما را به دوران دهه ۶۰ که نویسنده ادبیات کودک و نوجوان نداشتیم، برمیگرداند. گرانی کتاب و کرونا میتواند تمام تلاشهای سی سال گذشته در حوزه ادبیات کودک و نوجوان را از بین ببرد.
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/