دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 تير 1399 - 12:03
دیپلمات یمنی:

عربستان کلید حل بحران یمن نیست/ لزوم توافق جامع یمنی پیش از ارائه طرح از سوی گریفیتس

یک دیپلمات یمنی گفت: گفتگوی دامنه‌دار و فرسایشی میان انصارالله و سعودی‌ها به معنای تمایل به برقراری صلح و توقف جنگ نیست و بهتر است یمنی‌ها صلح را از درون خود آغاز کنند.
کد خبر : 500398

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، «علی احمد الديلمی» در گزارشی درباره روند صلح در یمن نوشت: «مارتین گریفیتس»، فرستاده سازمان ملل متحد به یمن در تلاش است بار دیگر اقدامات سیاسی و دیپلماتیک خود را در راستای برقراری صلح در این کشور از سر بگیرد، اما به نظر می‌آید فرستاده سازمان ملل متحد طبق سازوکاری که برایش از پیش تعریف‌ شده است، با موضوعات برخورد می‌کند و واقعیت‌ها و تحولاتی را منعکس می‌کند که بیانگر اوضاع کنونی نیست. این نشان‌دهنده آن است که او توانایی کافی برای نظارت بر امور یمن و تحولاتی که به‌سرعت و هر روز رخ می‌دهد، ندارد.




بیشتر بخوانید:


ایران طرح‌هایی برای برقراری آتش‌بس دارد




وی افزود: به دلیل پاسخگو نبودن وی در قبال کارهایش، انصارالله به‌طور غیرمنتظره‌ای پیشنهادهای جدید خود را که شامل توقف جنگ در همه عرصه‌ها، استقرار ناظران بین‌المللی و آغاز اقدامات اقتصادی علاوه بر گفتگوهای جامع سیاسی بود، از روی میز برداشت و این در حالی است که دولت (مستعفی) یمن پیش‌تر با این پیشنهادها موافقت و اعلام کرده بود حاضر است به پای میز مذاکره بازگردد. انصارالله اعلام کرد دلیل خودداری‌ از پذیرش نحوه عملکرد گریفیتس به نوع عملکرد وی در مسقط بازمی‌گردد که  راهکار خاص خود را برای حل موضوع یمن ارائه کرد و خواسته بود با آن موافقت شود.


گریفیتس


مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به یمن


این دیپلمات یمنی در گزارش خود آورده است: با وجود تلاش‌های گریفیتس، ملاقات‌هایی که وی با برخی مسئولان سعودی و دولت (مستعفی) انجام می‌دهد و اظهاراتی که وی آخرین‌بار در ریاض و نیز پس از دیدار سه‌جانبه با عبدربه منصور هادی، رئیس دولت (مستعفی) یمن، وزیر امور خارجه عربستان و وزیر امور خارجه عمان در مسقط مطرح کرده بود، باعث شد طرف‌های یمنی از اقدامات وی دلسرد شوند.


وی افزود: گریفیتس بارها بر لزوم راه‌حل سیاسی برای حل بحران یمن تأکید کرده و گفته بود که یمن بیش از هر زمان دیگری به صلح نیاز دارد و خواستار اقدام در راستای آتش‌بس و مشارکت همه طرف‌ها در مذاکرات جامع با هدف توقف جنگ شده بود. با وجود این، جبهه‌گیری در مقابل عملکرد فرستاده سازمان ملل متحد دلایلی دارد که برخی موارد آن در زیر مطرح می‌شود؛


نخست، فرستاده سازمان ملل متحد در یمن در ایجاد پل‌های اعتمادساز میان خود و دیگر طرف‌های درگیری ضعیف عمل کرد.


دوم، تلاش‌های وی برای گردهم‌آوردن طرف‌های درگیر همانند نشست سوئد، بی‌نتیجه مانده و این در حالی است که برای نخستین‌بار در گفتگوی میان همه طرف‌ها پیشرفت‌هایی به دست آمده بود.



بهتر است یمنی‌ها قبل از آنکه گزینه دیگری برای دستیابی به صلح یا احیای گفتگوهای یمنی - یمنی مطرح شود، خود به توافق جامعی دست یابند.



سوم، نماینده سازمان ملل متحد در انتقال واقعیت اختلافات و تناقض اطلاعات تبادل‌شده میان همه طرف‌ها با هدف یافتن راه‌حل و خروج از بحران ضعیف عمل کرد.


چهارم، همه طرف‌ها از این زاویه به فرستاده سازمان ملل متحد نگاه می‌کنند که وی واقعیت تحولات و توافقات را به شورای امنیت منتقل نمی‌کند و به همین دلیل اعتماد طرف‌ها از وی سلب شده است.


پنجم، پیشنهادهای نماینده سازمان ملل متحد و نقش نیروهای جدید همچون شورای انتقالی و نیروهای «طارق صالح» در ساحل غربی در روند راه‌حل جامع با شفافیت تبیین نشده است.


ششم، نماینده سازمان ملل متحد از نقش اتحادیه‌های صنفی، انجمن‌ها، مؤسسات مدنی، جوانان و تفکر آن‌ها غافل شد، در فضایی تکراری و نامطمئن گام برداشت و خود را درگیر ارتباط با افراد فاسدی کرد که در دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد مشغول به کار هستند. این افراد اطلاعات و توصیه‌هایی به وی منتقل می‌کنند که یا نادرست است یا جامع نیست و طبعاً باعث ایجاد فاصله میان گزارش‌ها با واقعیت‌ها می‌شود. این موضوع ضعف فرستاده سازمان ملل متحد را در بیان واقعیت‌ها نشان می‌دهد.


دیلمی نوشت: با توجه به موارد مطرح شده بهتر است یمنی‌ها قبل از آنکه گزینه دیگری برای پایان دادن به جنگ و دستیابی به صلح یا احیای گفتگوهای یمنی - یمنی مطرح شود، خود به توافق جامعی دست یابند که اجماع ملی را به‌دنبال داشته باشد.


وی در پایان گزارش خود تأکید کرد: گفتگوی دامنه‌دار و فرسایشی میان انصارالله و سعودی‌ها به معنای تمایل به برقراری صلح و توقف جنگ نیست و بهتر است یمنی‌ها صلح را از درون خود آغاز کنند و اعتماد به نفس خود را بازیابند تا بتوانند در مقابل عربستان که نقش فزاینده‌ای در تنش و جنگ در داخل کشور دارد، بایستند. عربستان کلید حل درگیری یمن نیست و باید قبل از توافق با سعودی‌ها و توقف جنگ، مذاکرات صلح و گفتگو میان یمنی‌ها امکان‌پذیر شود.


انتهای پیام/4106/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب