دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 تير 1399 - 08:00
ظرفیت‌های آزمایشگاهی؛ خدمات تحقیقاتی 12/ محمدعلی طهرانی:

خدمات آموزشی و پژوهشی در 16 هزار متر مربع فضای تحقیقاتی ارائه می‌شود/ رفع نیاز آزمایشگاهی 3 هزار واحد صنعتی

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری گفت: «این دانشگاه با 16 هزار متر مربع فضای تحقیقاتی و با پشتوانه تخصصی بخش آزمایشگاهی و کارگاهی در راستای رفع نیاز‌ 3 هزار واحد صنعتی گام برداشته است.»
کد خبر : 499550
0u.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی با حدود ۱۱ هزار آزمایشگاه و کارگاه و بیش از ۱۴۷ هزار تجهیزات تخصصی، ۱۲ پژوهشکده و ۱۲۵ مرکز تحقیقاتی در خدمت جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور است. مجموعه‌ای که در قالب سامانه‌های ساها، ساتا و آزمایشگاه همکار استاندارد آماده هرنوع خدمت آزمایشگاهی به دانشگاهیان و صنعتگران سراسر ایران است.


 آزمایشگاه ها و کارگاه های واحد یادگار امام


 


بر این اساس بر آن هستیم تا این ظرفیت بزرگ خدماتی کشور را در سلسله گزارش‌ها و گفتگوهایی به دانشگاهیان، پژوهشگران، صنعتگران و... معرفی و اطلاع‌رسانی کنیم. در این شماره(12) به ارائه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام(ره) شهرری  پرداخته می‌شود.


بیشتر بخوانید:


واحدهای فناور مرکز رشد صاحب آزمایشگاه می‌شوند


تولید و اشتغال علم‌محور با ظرفیت‌های علمی و آزمایشگاهی


هزار دستگاه و تجهیز آزمایشگاهی در خدمت جهش تولید و نوآوری علمی


گفتگوی خبرنگار آنا با رامین محمدعلی طهرانی معاون پژوهش و فناوری  دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری درباره ظرفیت‌های  آزمایشگاهی و کارگاهی این دانشگاه را پی‌می‌گیریم.


آنا: ظرفیت‌های آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه متبوع خود را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 


رامین محمدعلی طهرانی


 


محمدعلی طهرانی: با توجه به اينكه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد يادگار امام خمينی‌(ره) شهرری، دانشكده‌های فنی و مهندسی، مهندسی برق و كامپيوتر، علوم پايه، هنر و معماری فعال هستند، آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های این واحد دانشگاهی برای رفع نيازهای آموزشی و پژوهشی استادان و دانشجويان توسعه چشمگيری داشته است.


اکنون اين واحد دانشگاهی دارای 160 فضای آزمايشگاهی، کارگاه، ســایت کامپیوتــر و آتلیــه‌هــای نقشــه‌کشــی و معمــاری با مساحتــــی بالــغ بــر 16 هزار متــر مربــع (مجتمــع آزمایشگاهی ابوریحان بیرونی با 36 مکان آزمایشگاهی به مساحت 4‌هزار و 500 متر مربع، مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی با 22 مکان آزمایشگاهی به مساحت 3هزار مترمربع، مجتمع کارگاهی دانشکده فنی با هشت مکان کارگاهی به مساحت هزار و 800 مترمربع، دانشکده هنر و معماری با 38 مکان کارگاهی و آتلیه به مساحت 2هزار و 400 مترمربع، ساختمان شیخ صدوق با 22 مکان کارگاهی به مساحت 2هزار و 500 مترمربع، مرکز فناوری اطلاعات با 30 سایت کامپیوتری به مساحت هزار و 600 متر مربع و مجتمع کارگاهی نساجی و پوشاک به مساحت هزار و 500 مترمربع) و مزرعه آموزشــی تحقیقاتی بــا مساحتی بالــغ بــر 9 هکتار است و بــا بهــره‌گیری از جدیدترین و پیشرفته‌ترین امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی توان بالقــوه‌ای در ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی در ســطح استان و کشور دارد.


آنا: آیا به‌غیر از دانشگاهیان سایر مراکز می‌توانند از خدمات شما استفاده کنند؟


محمدعلی طهرانی: تجهيزات موجود در آزمايشگاه‌ها و كارگاه‌ها، علاوه بر تأمين نيازهای آموزشی- تحقيقاتی دانشجويان و استادان این واحد دانشگاهی، پاسخگوی نياز تحقيقاتی ساير مخاطبان داخل و خارج دانشگاه و ساير متقاضيان مانند اعضای باشگاه پژوهشگران جوان، مراكز رشد و شرکت‌های دانش‌بنيان و ... است.


در اين راستا خدمات آزمايشگاه‌ها و كارگاه‌های این واحد دانشگاهی در سال «جهش تولید» با تأثيری كه در رشد توليد علم كشور دارد به امكان‌سنجی توليد محصولات واحدهای فناور و دانش‌بنیان دانشگاه نيز كمک می‌کند. به‌عنوان نمونه، واحد فناور «باتیس نانوزیست» كه مطالعات ساخت و تولید «نانوپوشش خود تمیزشونده» را طی کرده و اکنون آماده ارائه محصولات خود به بازار بوده از حمايت آزمايشگاه‌ها و كارگاه‌‌‌های این واحد دانشگاهی برخوردار و در اين بخش مستقر است.


آنا: چه دستگاه‌ها و تجهیزات شاخص آزمایشگاهی در دانشگاه واحد یادگار دارید که می‌تواند برند محسوب شود؟


محمدعلی تهرانی: دستگاه‌های دارای فناوری پيشرفته بسياری در آزمايشگاه‌های تحقيقاتی رشته‌های شيمی، زيست‌شناسی، نساجی،  برق و مخابرات، كشاورزی و... اين واحد دانشگاهی مستقر است مانند دستگاه HPLC جذب اتمی AAS، FTIR، PLC، UV-VIS، طيف‌سنج مادون قرمز، رآکتور شیمیایی، آسیاب گلوله‌ای، اسپکتروفتومتری جذبی، دستگاه استحکام سنج‌نخ و پارچه، کجلدال، سوکسله، فتوسنتز‌متر، کوره الکتریکی، آون خلأ، آسیاب سیاره‌ای، روتاری، اولتراسونیک، پلاریمتر، ماکروویو، هدایت‌سنج، طیف‌سنج جذب، گالوانواستات، پتانسیواستات 6 کاناله، میکروسکوپ پروبی روبشی، انعکاسی، هموژنایزر، کرونا، ویسکومتر دیجیتالی، انکوباتورCO2 دار، میکروسکوپ اینورت، هودلامینار، اسپکتروفتومتر و ... بخشی از دستگاه‌های موجود در آزمایشگاه‌های این واحد دانشگاهی است.


آنا: کاربرد این دستگاه‌ها برای چه گروه‌های تحصیلی و پژوهشی است؟


آزمایشگاه ها و کارگاه های واحد یادگار امام


 


محمد‌علی تهرانی: همان‌طور كه گفته شد استادان و دانشجويان رشته‌‌های فنی و مهندسی (مكانيک، نساجی و...)، برق، مخابرات، كامپيوتر، رشته‌های علوم‌پايه، هنر و معماری، جغرافيا و كشاورزی و ... از خدمات آزمايشگاه‌ها و كارگاه بهره‌مند هستند.


آنا: آیا آزمایشگاه‌های شما به آزمایشگاه همکار استاندارد تبدیل شده است؟ 


محمدعلی طهرانی: آزمايشگاه نساجی این واحد دانشگاهی حدود يكسال گذشته گواهینامه تأييد صلاحيت همكار آزمايشگاه همكار را از سازمان ملی استاندارد كشور اخذ کرده و مطابق ضوابط این سازمان، آزمون‌های استاندارد را انجام می‌دهد.


این مرکز از ابتدای سال 1398 با انجام فعالیت‌های پژوهشی-کاربردی و تولید علم مبتنی بر توانمندی‌ها و امکانات موجود با تأمین منابع مالی و درآمدزایی و با نهادینه کردن پژوهش در راستای تحقق دانشگاه کارآفرین و رقابت‌پذیر گام برداشته است.


سال گذشته اين آزمايشگاه پاسخگوی درخواست‌های زيادی از جانب افراد، شركت‌ها و سازمان‌ها بوده است؛ البته اکنون امكان‌سنجی راه‌اندازی دو مركز همكار استاندارد ديگر در دستور كار قرار دارد و مطالعات آن در حال انجام است.


آنا: تاکنون چه اقداماتی برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاه‌تان داشته‌اید؟


محمد‌علی تهرانی: بعد از ارتقای دانش نيروی انسانی آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها و با هدف انتقال تجربه و گسترش خدمات در هر سال تحصيلی، تعدادی کارگاه آموزشی برای افزايش دانش فنی كاركنان برگزار می‌شود. به‌عنوان نمونه سال گذشته تعداد سه كارگاه تخصصی با موضوعات استاندارد و ايمنی با همكاری دفتر توانمندسازی نيروی انسانی برای كاركنان برگزار شده است.


از بعد اشتراک ظرفيت‌های موجود آزمايشگاه‌ها و كارگاه‌ها، اطلاعات همه دستگاه‌ها و آزمون‌هايی كه قابليت انجام دارد در سامانه ساها (سامانه آزمایشگاه‌های همکار آزاد) ثبت و از بعد خدمات‌رسانی بهينه به استادان و دانشجويان، همه فرم‌های خدماتی بازبينی شده و برخی روش‌های خدمات‌دهی برای كاهش بروكراسی و تسريع در فرآيندها اصلاح شده است.
 
آنا: با توجه به شعار سال (جهش تولید) در آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های واحد متبوعتان چه برنامه‌هایی برای کمک به رونق و جهش تولید در سال جاری دارید؟


محمدعلی تهرانی: با توجه به همكاری خوبی كه در زيربخش‌های حوزه معاونت پژوهشی این واحد دانشگاهی وجود دارد از  همه ظرفيت‌ها برای تحقق اين امر استفاده خواهد شد. ازجمله برنامه‌های اين حوزه اجرايی‌کردن تعدادی طرح‌نامه جديد است كه برای راه‌اندازی واحدهای فناور و توليد محصول به مركز رشد واحد ارائه شده و عمده اين فعاليت‌ها با همكاری مستقيم آزمايشگاه‌ها و كارگاه‌ها پيگيری خواهد شد.


از دیگر برنامه‌های متناسب با این سیاست، برگزاری استارت‌آپ‌های مختلف علمی و به چالش کشیدن دانشجویان مبتکر و مخترع است. این واحد دانشگاهی با پشتوانه علمی، فنی و تخصصی بخش آزمایشگاهی و کارگاهی در راستای رفع نیازمندی‌های صنایع منطقه به‌ویژه بیش از 3 هزار واحد صنعتی واقع در شهرک صنعتی شمس‌آباد از طریق راه‌اندازی نخستین دفتر خدمات فناوری و کسب و کار (کلینیک صنعت) در سال 1398 در این شهرک، گام برداشته است.


آنا: در زمینه سامانه‌های ساها و ساتا چه فعالیت‌هایی داشته‌اید؟


آزمایشگاه ها و کارگاه های واحد یادگار امام


 


محمد‌علی تهرانی: همان‌طور كه اشاره شد، اطلاعات همه دستگاه‌ها، آزمون‌ها و تعرفه‌های مرتبط در این سیستم‌ها تعیین و تعریف و در ساها (سامانه آزمایشگاه‌های همکار آزاد) ثبت و روش كار به‌صورتی تنظيم شده تا همه مخاطبان با حداقل مشكلات بتوانند از خدمات مورد نياز بهره‌مند شوند. گزارش کارکرد ساها در سال‌های 97 و 98 واحد یادگار امام به‌صورت دوره‌ای به سازمان مرکزی دانشگاه گزارش شده است.


درباره ساتا با توجه به اينكه همه آزمايشگاه‌ها و كارگاه‌ها خدمات مستقيم آموزشی و تحقيقاتی به دانشجويان و استادان می‌دهند (افراد در فضای آزمايشگاهی و كارگاهی تردد دارند) ايجاد شرايطی كه بتوان متناسب با بخشنامه خدمات آزمايشگاهی و كارگاهی دانشگاه  فضايی را واجد شرايط ساتا کرد، مشكل است؛ اما در صورت وجود پيشنهاد از جانب استادان دانشگاه برای اجرايی کردن اين موضوع از بخشنامه حتماً موضوع به‌صورت ويژه بررسی خواهد شد.


آنا: آیا در دوره مبارزه با کرونا موفق به تولید محصولات بهداشتی و درمانی شده‌اید؟


محمد‌علی تهرانی: همزمان با شیوع ویروس کرونا و عزم ملی مقابله با این ویروس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمينی‌(ره) شهرری نیز با عزمی جدی برای مبارزه با این بیماری گام‌های مؤثری برداشته است.


اداره امور آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها با همكاری مرکز تحقیقات اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی و دارویی و گروه شیمی نسبت به تهیه مواد اولیه و استفاده از ظرفیت علمی و تحقیقاتی اعضای هیئت‌علمی و امکانات و تجهیزات  آزمایشگاهی برای تولید محصولات مقابله با کرونا  پیگیری‌های لازم انجام داده و موفق به توليد سه محصول ضدعفونی دست، ضدعفونی سطوح و ژل ضدعفونی دست (بیش از 2 هزار لیتر ضد‌عفونی کننده) شده است.


لازم به ذكر است كه محلول‌های ضدعفونی كننده با تأمين نياز داخلی دانشگاه به‌صورت رایگان به کارکنان و استادان اهدا شده است.


از ديگر اقدامات برای مقابله با ویروس کرونا، راه‌اندازی کارگاه تولید ماسک تنفسی توسط مركز تحقيقات نساجی واحد یادگار شهرری است كه در اين مورد نيز با انتقال چرخ‌های خیاطی و ماشین‌آلات دوخت از کارگاه نساجی به فضای مناسبی در طبقه سوم ساختمان پژوهش و تأمین پارچه مخصوص و سایر مواد اولیه و ملزومات تولید ماسک، فرایند تولید از اواخر فروردین 1399 با حضور تعدادی از کارکنان آغاز شده است.


 آنا: آیا موفق به پیوستن به شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های معاونت علمی ریاست جمهوری شده‌اید؟ 


محمدعلی تهرانی: با توجه به تفاهم‌نامه همکاری که در پاییز سال گذشته بین دانشگاه آزاد اسلامی با شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های معاونت علمی ریاست جمهوری به امضا رسید، این واحد دانشگاهی نیز بر اساس سیاست‌های دانشگاه، اقدامات اولیه را در راستای پیوستن به این شبکه انجام داده است تا تعدادی از آزمایشگاه‌های تحقیقاتی که امکان ارائه خدمات به پژوهشگران دارند، در این شبکه عضو شوند. امید است با پیمودن مراحل مربوط و تسریع در انجام امور تا پایان سال جاری شاهد تحقق این موضوع باشیم. 


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
دانشجوی حال حاضر یادگار
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۲۲ تير ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۰
۰
الکی میگن بخدا٬ آخه چه تجهیزاتی؟؟؟
ی اتاق رو برا نمونه درست کردن برا خبرنگاری و عکاسی!!!
میریم آزمایشگاه میخواهیم مولتی متر برداریم همه خاموش و خراب٬ چرا؟؟؟ چون تحریمیم و باطری کم داریم یا هزینه مصرف بالاست
گوشتیران
قالیشویی ادیب