دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
صدرالحسینی در گفتگوی تفصیلی با آنا:

استراتژی «منطقه خاکستری» بین ایران و آمریکا وجود ندارد/ هر اقدامی را پاسخ می‌دهیم

کارشناس مسائل استراتژیک گفت: در اصل چیزی به نام منطقه خاکستری میان ایران و آمریکا وجود ندارد؛ چون آمریکا هر اقدامی علیه ما انجام دهد، بلافاصله دفاع و تلافی خواهیم کرد.
کد خبر : 499541
1870306.jpg

گروه سیاسی خبرگزاری آنا، سعید امینی؛ «منطقه خاکستری»، یکی از اصطلاحات رایج در حوزه مسائل امنیتی و دفاعی و روابط بین‌الملل است. براساس این اصطلاح حالت «نه جنگ و نه صلح» در روابط میان دو یا بیش از دو بازیگر متعارض حاکم است. در منطقه خاکستری طرف‌های فعال با انجام بررسی‌های دقیق تلاش می‌کنند اقداماتی را مشخص کنند یا انجام دهند که عواقب سختی برایشان در پی نداشته باشد.


عده‌ای از کارشناسان روابط بین‌الملل و مسائل امنیتی و نیز اغلب اندیشکده‌های جهانی بر این باورند که میان روابط ایران، رژیم صهیونیستی و آمریکا، همین استراتژی منطقه خاکستری حاکم است؛ یعنی رژیم صهیونیستی و آمریکا روابطشان را به‌گونه‌ای در قبال ایران تنظیم کرده‌اند که مابین «جنگ و صلح» باشد و این کارشناسان معتقدند که ایران هم، چنین استراتژی در پیش گرفته است.


براساس استراتژی «منطقه خاکستری» اگر حمله نظامی رخ دهد، بسیار محدود و قابل کنترل خواهد بود و نیز این حملات هم می‌تواند سایبری باشد و هم نظامی؛ یعنی اگر آمریکا یا رژیم صهیونیستی احیاناً جرئت اقدام نظامی علیه ایران را داشته باشند، این اقدام نظامی بسیار محدود است و فقط در حد قدرت‌نمایی و بازدارندگی است و ایران هم در پاسخ به این اقدامات، همانند این دو، واکنش محدود و کنترل‌شده نشان خواهد داد.


خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، برای بررسی ادعای حاکم بودن استراتژی منطقه خاکستری میان ایران و آمریکا و رژیم صهیونیستی به سراغ سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل استراتژیک رفته و با او در این رابطه به گفتگو پرداخته است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.


آنا: تحلیلگران و کارشناسان وابسته به اندیشکده‌های آمریکایی می‌گویند در روابط میان ایران با آمریکا و رژیم اشغالگر قدس استراتژی «منطقه خاکستری» حاکم است و این روابط را بر این اساس تبیین می‌کنند. آیا چنین موضوعی صحت دارد؟ و اینکه چرا این تحلیلگران چنین باوری دارند؟


صدرالحسینی: قطعاً چنین موضوعی صحت ندارد. آن کسانی که منطقه خاکستری را مطرح می‌کنند، کسانی هستند که نگاهشان به روابط بین‌الملل و غرب آسیا با نگاه جمهوری اسلامی ایران متفاوت است. متأسفانه بسیاری از تحلیل‌ها و برداشت‌های نخبگان داخلی براساس ترجمه اندیشکده‌های خارجی است؛ لذا اندیشکده‌های خارجی درصدد القای برخی مباحث مانند همین منطقه خاکستری به نخبگان ما هستند؛ یعنی تلاش می‌کنند به نخبگان ایرانی القا کنند که یک نوع صلح نانوشته‌ای میان ایران و آمریکا به وجود آمده و هرچند هرازگاهی قدرت‌نمایی می‌کنند، اما دوباره به شرایط صلح باز می‌گردند و به هم‌زیستی خود ادامه می‌دهند؛ بنابراین این تحلیلگران در راستای همین القائات مدام در تلاش هستند تا نگاه نخبگان سیاسی کشور را از توانمندی‌های داخلی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران به سوی دولت‌ کنونی یا دولت‌های آینده آمریکا منحرف سازند و اگر نخبگان سیاسی این استراتژی را باور کنند، بیش از اینکه به توانمندی‌های داخلی ایمان داشته باشند، به تصمیم دولت‌های آمریکا در قبال ایران امید خواهند بست.


آنا: شما به تلاش دولت آمریکا و اندیشکده‌های وابسته به آن برای تلقین نوعی ترس میان نخبگان سیاسی اشاره کردید، آیا ایالات متحده آمریکا و اندیشکده‌های وابسته به آن درصدد هستند از طریق استراتژی منطقه خاکستری و ایجاد ترس مانع روی کارآمدن یک دولت انقلابی در ایران شوند؟


صدرالحسینی: آمریکایی‌ها می‌خواهند با فضاسازی علیه ایران، اجازه ندهند یک دولت انقلابی در کشورمان روی کار بیاید و از طریق مهندسی افکار عمومی به دنبال تحقق این هدف است؛ چون آنها فکر می‌کنند اگر یک دولت انقلابی در ایران روی کار بیاید، سطح تنش‌ها افزایش خواهد یافت؛ لذا می‌خواهند که منطقه خاکستری پررنگ‌تر شود تا نه ایران به منافع آمریکا ضربه بزند کند و نه آمریکا منافع ایران را مورد تعرض قرار دهد.


آنا: آیا این احتمال وجود دارد که اندیشکده‌های وابسته به آمریکا از طریق برجسته‌سازی منطقه خاکستری درصدد کم‌رنگ جلوه دادن مؤلفه‌های قدرت جمهوری اسلامی ایران باشند؟


صدرالحسینی: بله دقیقاً به دنبال این هدف هستند. آنها تضعیف ایران را در دستورکار دارند و هم جلوگیری از نفوذ منطقه‌ای کشورمان.


آنا: اشاره شما این بود که آمریکا از طریق منطقه خاکستری به دنبال جلوگیری از روی کار آمدن یک دولت انقلابی در ایران است، آیا استراتژی منطقه خاکستری به دنبال این است تا از طریق تأثیرگذاری برروی نخبگان سیاسی ایران، سکوت این نخبگان را در برابر اقدامات آمریکا رقم بزنند؟


صدرالحسینی: در اصل چیزی به نام منطقه خاکستری میان ایران و آمریکا وجود ندارد؛ چون آمریکا هر اقدامی علیه ما انجام دهد، بلافاصله دفاع و تلافی خواهیم کرد، اما خود آمریکایی‌ها می‌خواهند این استراتژی را به نخبگان سیاسی ایران القا کنند به ویژه به نسل جدید مدیران سیاسی کشور. آمریکا با تلقین این استراتژی به مدیران سیاسی به ویژه مدیران سیاسی نسل جدید، می‌خواهد شرایطی را فراهم کند تا مدیران کشور در برابر اقدامات آمریکا سر خم کنند و هیچ واکنشی نشان ندهند؛ یعنی بگذاریم آمریکا هر کاری را که علاقه دارد، انجام دهد.


آنا: آیا آمریکا از طریق استراتژی منطقه خاکستری در تلاش است تا افکار عمومی ایران را تحت تأثیر بگذارد؛ یعنی اینکه ترسی در میان افکار عمومی ایران حاکم کند تا مبادا این استراتژی برهم بخورد و جنگی میان ایران و آمریکا به وقوع بپیوندد؟


صدرالحسینی: منطقه خاکستری، نوع مدرنی از ایجاد ترس است که آمریکا از این طریق برروی لایه‌های مؤثر افکار عمومی ایران اثرگذار باشد تا افکار عمومی به منطقه خاکستری (نه جنگ و نه صلح) راضی شوند که افکار عمومی از ترس جنگ اجازه ندهند این حالت برهم بخورد. اما در حقیقت آمریکا و برخی از طرفداران منطقه خاکستری در داخل کشور با ترساندن افکار عمومی می‌خواهند مانع روی کار آمدن یک دولت انقلابی و هم‌سو با مجلس در کشورمان شوند تا وضعیت نه جنگ و نه صلح همچنان پابرجا بماند.


آنا: حدود و ثغور منطقه خاکستری چگونه مشخص می‌شود؟


صدرالحسینی: حدود و ثغور این منطقه را آمریکا مشخص می‌کند و آمریکایی‌ها اجازه نمی‌دهند سایر کشورها به این حدود و ثغور ورود داشته باشند و قطعاً‌ انحصار این رویه در دستان این کشور بسیار خطرناک است.


آنا: به عنوان سؤال پایانی، آمریکا استراتژی منطقه خاکستری را تا چه مدت ادامه خواهد داد؟


صدرالحسینی: از الان نمی‌شود در این باره اظهارنظر کرد و خیلی زود است بگوییم تا چه مدت ادامه خواهد یافت؛ زیرا  ادامه یا عدم ادامه استراتژی منطقه خاکستری به نوع دولت‌های آینده ایران و آمریکا وابسته است و اینکه وضعیت اقتصادی آمریکا چگونه خواهد بود و اینکه آیا ترامپ انتخاب خواهد شد یا خیر و از همه مهمتر به میزان همراهی اروپا با آمریکا بستگی دارد.


انتهای پیام/4079/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۸
۱
شما ها کی هستید که برای کشور تصمیم میگیرید مگه کشور مجلس و دولت نداره کشور بی صاحب همینه دیگه
گوشتیران
قالیشویی ادیب