بینیازی کشور به واردات تکنولوژی تولید «بوشینگهای RIP»/ بوشینگها و کارکرد آنها را بهتر بشناسید
گروه استانهای خبرگزاری آنا، احسان عربی مفرد؛ جشنواره پایاننامههای برتر ایران در پایان هر ترم تحصیلی دانشگاهی با حمایت طیف وسیعی از دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی برگزار میشود و هدف آن انعکاس دستاوردهای جامعه علمی، آموزشی و صنعتی سراسر کشور، داوری، بررسی و درجهبندی پایاننامهها، مقالات، طرحهای پژوهشی و کتابهای علمی تألیف شده در دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی و در نهایت گردآوری و انتشار برترین آثار در یک مجموعه واحد است.
هدف اصلی این جشنواره هدفمند کردن تحقیقات و پژوهشهای علمی انجام گرفته در دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی ایران از قبیل پایاننامهها، مقالات، کتابها و طرحهای پژوهشی است تا پژوهشهای علمی انجام شده توسط دانشجویان و دانشگاهها در مسیر حل مشکلات اصلی و اساسی کشور تعریف شوند.
ادامه همکاریها درباره تدوین تکنولوژی بوشینگهای RIP با عقد قرارداد و تفاهمنامه بین دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج و شرکت نیروترانس شیراز با عنوان «انجام تحقیقات و پروژههای کاربردی در زمینه بوشینگهای RIP و مشاوره در سایر پروژههای کارفرما-فاز نخست» در حال اجراست.
پایاننامههایی که موفق به کسب حد نصاب امتیاز لازم از هیئت داوران جشنواره شوند در مجموعه نفیس و ارزشمند آثار برگزیده جشنواره قرار خواهند گرفت و گواهینامه پایاننامه برتر، گواهینامه پژوهشگر برتر و گواهینامه دانشجوی برتر به همراه تقدیرنامه جشنواره که متن تقدیرنامه پایاننامه برتر جشنواره و عنوان پایاننامه بر روی آن هک شده است، از طرف دبیرخانه جشنواره به دانشآموخته اعطا خواهد شد.
ظفر نمازیان که ۳۱ شهریور ۹۸ از دانشگاه شیراز فارغالتحصیل شده و اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج است با شرکت در جشنواره پایاننامههای برتر جایزه پروفسور حسابی موفق به کسب سه رتبه برتر(پژوهشگر برتر، دانشجوی برتر و رسالهی برتر) شد.
این پژوهشگر، توانست عنوان دانشجوی برتر جشنواره پایاننامههای برتر ایران را نیز از آن خود کند.
نمازیان شهریور 98 از رساله خود با راهنمایی پروفسور محمود یعقوبی با عنوان «ارائه رویکردهایی نوآورانه در فناوریهای تزریق و پخت برای بهبود عملکرد ساخت بوشینگ با عایق داخلی کاغذ آغشته به رزین: مطالعه تجربی، عددی و آنالیز معکوس دفاع کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج با تشریح چکیدهای از پایاننامه خود در گفتگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: «در ایران و خاورمیانه تنها سازنده بوشینگهای فشار قوی (بوشینگ نوعی مقره برای عایقکاری هادیهای داخل ترانسفورماتور با بیرون مخزن ترانسفورماتور است)، شرکت نیروترانس شیراز است که اکنون بوشینگهای OIP تا سطح ولتاژ 420 کیلوولت را تولید میکند.»
بوشینگهای الکتریکی اجزای حیاتی ترانسفورماتورها هستند و از آنها بهطور گسترده در صنایع برق و تجهیزات شبکه مانند ترانسفورماتور قدرت، ترانسفورماتور توزیع، مدارشکن، خازنها و راکتورهای شانت استفاده میشود.
وی ادامه داد: «در جهان، سازندگان بوشینگ OIP زیاد بوده و فقط تعداد انگشت شماری از آنها قادر به ساخت بوشینگ RIP هستند که حاضر به فروش و انتقال تکنولوژی به کشور ما نیستند و در صورت انتقال هزینههای سرسامآوری را طلب میکنند.»
دانشآموخته دکتری دانشگاه شیراز با بیان اینکه واردکردن تکنولوژی ما را از کسب علم و دانشهای بنیادی مربوط محروم میکند، اظهار کرد: بنابراین پایاننامه بنده در قالب یک قرارداد صنعتی با عنوان «انجام پروژههای پژوهشی و تحقیقات کاربردی در زمینه بوشینگهای RIP» بین دانشگاه شیراز و شرکت نیروترانس شیراز شکل گرفت.
نمازیان با قدردانی از مسئولان شرکت تشریح کرد: «این پایاننامه بهصورت کامل اعم از مالی و علمی به وسیله شرکت نیروترانس حمایت شد و تمام نتایج و یافتههای آن متعلق به این شرکت است. یافتههای این پروژه، پیادهسازی و اجرایی شده است و توانسته به تکنولوژی تولید بوشینگهای RIP که هم در ایران و هم در سایر کشورهای جهان متقاضی فراوانی دارد، منجر شود.»
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج، اکنون شرکت نیروترانس ایران به جمع تعداد محدود و انگشت شمار سازندگان بوشینگ RIP در جهان پیوسته و تکنولوژی حاصل شده کاملاً بومی است و از نظر زمان تولید، ابعاد عایق و کیفیت خواص مکانیکی در مقایسه با سازندگانی مانند شرکتهای HSP آلمان و ABB سوئد در وضعیت بهتری قرار دارد.
وی با بیان اینکه اکنون در شرکت نیروترانس، انواع بوشینگ RIP از نظر ظرفیت ولتاژی و جریانی و نوع کاربری در حال طراحی و ساخت هستند، افزود: «در همین مدت کوتاه، سفارش بوشینگهای RIP از نوع (Oil-to-Oil) برای بررسی از طرف یکی از پیمانکاران شرکت توزیع برق تهران به شرکت نیروترانس ارسال شد و مورد بررسی قرار گرفت که قابلیت ساخت آن از طریق تجهیزات و تکنولوژی حاضر وجود داشت و اکنون در حال تولید نمونههای آزمایشی این محصول هستیم.»
مقدمهای بر بوشینگها
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج در مقدمه رساله دکتری خود آورده است: بوشینگهای الکتریکی اجزای حیاتی ترانسفورماتورها هستند، از آنها بهطور گسترده در صنایع برق و تجهیزات شبکه مانند ترانسفورماتور قدرت، ترانسفورماتور توزیع، مدارشکن، خازنها و راکتورهای شانت استفاده میشود.
بوشینگها با مقرههای سرامیکی یا کامپوزیتی برای عایق کردن یک هادی الکتریکی از محیط بهویژه از مخازن ترانسفورماتور زمینی (در ورودی/ خروجیهای جریان برق به/ از ترانسفورماتور) استفاده میشوند.
این مشکلات میتواند باعث خراب شدن نه تنها بوشینگ بلکه ترانسفورماتور قدرت شود که از ارزش قابل توجهی برخوردار است. با درنظرگرفتن چنین ملاحظاتی، یک سیستم عایق ایمن در ایستگاههای انتقال برق بسیار حیاتی است. در عایق داخلی بوشینگها اکثراً از عایق داخلی کاغذ آغشته به روغن (OIP) و عایق داخلی کاغذ آغشته به رزین (RIP)، دو تکنولوژی شناخته شده بینالمللی استفاده میشود.
بوشینگ با عایق داخلی کاغذ آغشته به روغن (OIP)
روغن ماده عایق اولیهای است که برای فناوری بوشینگ OIP استفاده میشود. در بوشینگهای OIP، کاغذ و فویل بر روی یک میله یا لوله هادی که هسته بوشینگ را تشکیل میدهد، پیچیده میشوند. سپس هسته بوشینگ با روغن به عنوان عایق اصلی آغشته میشود. هسته آغشته شده برای محافظت بیشتر در یک مقره عایق قرار میگیرد. همان مایع مورد استفاده برای آغشته سازی برای پرکردن فضای بین هسته و مقره عایق استفاده میشود. روغن نما و شیر تست برای بررسی این بوشینگها در نظر گرفته شده است.
بوشینگ با عایق داخلی کاغذ آغشته به رزین (RIP)
نیاز به ظرفیت حرارتی و الکتریکی بالاتر برای بوشینگها منجر به ایجاد یک کلاس جدید از مواد عایقبندی شده به نام بوشینگ با عایق داخلی کاغذ آغشته به رزین (RIP) در طی دهههای گذشته شده است. هستههای بوشینگRIP با استفاده از لایههایی از کاغذ کرپ و فویلهای آلومینیومی که روی یک لوله یا میله رسانا پیچیده میشوند، تولید میشود.
بوشینگها با مقرههای سرامیکی یا کامپوزیتی برای عایق کردن یک هادی الکتریکی از محیط بهویژه از مخازن ترانسفورماتور زمینی (در ورودی/ خروجیهای جریان برق به/ از ترانسفورماتور) استفاده میشوند.
پس از فرآیند کاغذپیچی، هسته بوشینگ با استفاده از چند چرخه خلأ -گرمایش خشک و سپس هسته با رزین اپوکسی تحت خلأ و حرارت آغشته میشود. پس از پایان مراحل ژل شدن و سخت شدن، هسته جامد برای دستیابی به شکل نهایی ماشین کاری میشود.
معمولاً یک عایق کامپوزیت بیرونی (مقره) هسته بوشینگ RIP را محافظت میکند و از یک پرکننده مایع یا جامد مانند روغن، فوم پلی اورتانو غیره برای پرکردن فاصله بین هسته بوشینگ و عایقهای بیرونی کامپوزیت یا سرامیکی استفاده میشود.
تا قبل از سال 2009، سهم بوشینگهای OIP در بازار بیش از 80درصد بود؛ اما بوشینگ RIP بهدلیل ساختار کامپوزیت و جامدی که دارد در سالهای اخیر درصد قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص داده است.
خرابی بوشینگهای OIP بیشتر از RIP است، وجود روغن بعضاً منجر به انفجار و آتشسوزی میشود. بوشینگهای RIP مزایای بسیاری در مقایسه با بوشینگهای OIP دارند که؛ خطر انفجار ندارند، نصب بدون محدودیت است، انعطاف پذیری بیشتر حمل و نقل، استحکام مکانیکی بالاتر، وزن کمتر، تحمل درجه حرارت بیشتر و استحکام بیشتر در برابر زلزله چند مورد از این نزایا است.
نمازیان خاطرنشان کرد: «در این مطالعه، برای نخستین بار رویکردهایی نوآورانه در فناوریهای تزریق و پخت برای بهبود عملکرد تولید بوشینگهای RIP با استفاده از مطالعه تجربی، عددی و آنالیز معکوس انجام شده است.»
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج یادآور شد که بعد از پایان پایاننامه و پروژه، ادامه آن طی یک قرارداد و تفاهمنامه بین واحد یاسوج و شرکت نیروترانس شیراز با عنوان «انجام تحقیقات و پروژههای کاربردی در زمینه بوشینگهای RIP و مشاوره در سایر پروژههای کارفرما-فاز نخست» در حال اجراست.
انتهای پیام/4062/پ
انتهای پیام/