دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 تير 1399 - 15:47
سیامک محبوب در رادیو مطرح کرد؛

حق مؤلف فقط در سطح قانون باقی مانده است/ دست‌فروشی کتاب جرم نیست

مدیرکل برنامه‌ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه حق مؤلف فقط در سطح قانون باقی مانده و به سطح اخلاق ارتقا پیدا نکرده گفت: بدنه نشر نتوانسته این حوزه را به سمت اخلاقی ارتقا دهد.
کد خبر : 498656
D1737481T13289444(web)(b).jpg

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، سیامک محبوب، کارشناس مطالعات، پژوهشگر و مدیرکل برنامه‌ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در برنامه «گفتگوی فرهنگی» در رابطه با قاچاق کتاب گفت: در حال حاضر برای مردم هیچ تفاوتی نمی‌کند که از قاچاقچی کتاب بخرند یا از کتاب‌فروش چون کیفیت کتابی که از قاچاقچی می‌خرند تفاوت زیادی با دیگر کتاب‌ها ندارد و چه بسا برای آنها به صرفه هم باشد.


وی افزود: ما مسئولان راه حل‌هایی پیدا نکردیم که کتاب را ارزانتر و بهتر و البته نه به صورتی که ناشر ضرر کند در اختیار مردم قرار دهیم.


این کارشناس مطالعات معتقد است که مفهوم قاچاق کتاب ابهام دارد و این فضای مبهم، مدیریت حوزه کتاب را مختل کرده است.


محبوب در رابطه با علت نامگذاری پدیده قاچاق کتاب گفت: ما که حق مولف را در قوانین کشورمان داریم پس هدف از این نامگذاری یا تلاش برای ایجاد تمایز زبانی و جلب کردن توجه‌ها به این سمت بوده یا به خاطر اینکه نمی‌توانیم مشکل حق مولف را در کشورمان حل کنیم فقط به این بخش از قضیه پرداخته‌ایم.


وی با بیان اینکه سهم قاچاق کتاب از کل بازار چهار هزار میلیارد تومانی بازنشر سهم خیلی زیاد و عجیبی نیست گفت: وقتی کلمه «قاچاق کتاب» را در اینترنت جستجو می‌کنیم تصاویر دست‌فروشان نمایش داده می‌شود اما آیا قاچاقچیان کتاب یا کسانی که ما به دنبالشان هستیم دست‌فروشان هستند؟!


مدیرکل برنامه‌ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه دست‌فروشی کتاب جرم نیست تصریح کرد: ما با نسبت دادن قاچاق به این دست‌فروشان فقط زندگی این قشر را مختل کرده‌ایم و اینگونه رفتارها هیچ کمکی به رفع این مشکل نخواهد کرد.


محبوب معتقد است که بحث اخلاق برعکس حوزه فرهنگ اما در حوزه کتاب خیلی جواب نمی‌دهد چون ناشر ما حیطه کاری‌اش را فقط مرز ایران می‌داند و کتاب را بدون توجه به حقوق مولف منتشر می‌کند و منتفع می‌شود اما جالب تر اینکه همان ناشر وقتی پای نفع خودش به میان می‌آید مخالفت و از آسیبهای فرهنگی صحبت می‌کند.


وی با بیان اینکه حق مولف فقط در سطح قانون باقیمانده و به سطح اخلاق ارتقا پیدا نکرده است افزود: دلیلش هم این است که دقیقاً همان کسی که می‌خواهد امر اخلاقی کند خودش در سطح کلان تر دچار بی اخلاقی می‌شود و در حقیقت، بدنه نشر نتوانسته این حوزه را به سمت اخلاقی ارتقا دهد.


وی به برخی توجیهاتِ ظاهراً عقلانی درباره دانلود و کپی که عده‌ای مطرح می‌کنند اشاره کرد و گفت: مثلاً اینکه استاد دانشگاهی که از دانشگاه حقوق می‌گیرد موظف به تولید مقاله و کتاب است و حالا این استاد که با پول مردم در انتشارت دانشگاه کتاب چاپ می‌کند پس کپی کتابی هم اشکالی ندارد. یعنی مردم که یک بار پول این کتاب را از قبل داده‌اند چرا باید دو بار پول بدهند؟


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب