مأموریت نجات گیشه برای «شنای پروانه» و «خوب، بد، جلف 2» / 2 فیلم تازهوارد به سینمای ایران رونق میدهند
بهگزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، سه روز پس از بازگشایی سینماها پس از تعطیلی چهارماهه، اکران سینمایی سال 1399 با نمایش دو فیلم «شنای پروانه» به کارگردانی محمد کارت و «خوب،بد،جلف 2: ارتش سری» ساخته پیمان قاسمخانی رسماً آغاز شد. پیش از این و از اول تیرماه فیلمهایی که پیش از تعطیلی و در اسفند ماه سال 1398 روی پرده بودند اکران خود را آغاز کردند.
«شنای پروانه» و«خوب،بد،جلف» هم قرار بود از همین زمان روی پرده بروند که به دلیل مخالفت تهیهکنندگان آنها، این اکران به تأخیر افتاد.
آغاز اکران فیلمهای سینمایی در حالی صورت میگیرد که شورای صنفی نمایش بهعنوان متولی اکران فیلمها نیز مدتی است که اسیر آشفتگی و اختلافات داخلی است. خانه سینما انتخابات اعضای شورای صنفی نمایش را که چند هفته قبل برگزار شد، قبول ندارد و سازمان سینمایی هم در میانه این دعوا هنوز رویکرد مشخص و روشنی اتخاذ نکرده است.
در هفتههای گذشته و پیش از اعلام اسامی فیلمهای اکران تابستان 99، سینماداران و بسیاری از کارشناسان سینمایی اکراننشدن فیلم های جدید به فیلم های در حال اکران را عامل ریزش مخاطبان دانسته بودند.
آنها معتقد بودند از بین فیلمهایی که در اواخر سال گذشته اکران خود را آغاز کردند تنها فیلم «خوب، بد، جلف ۲: ارتش سری» به کارگردانی پیمان قاسمخانی که در ژانر کمدی ساخته شده و در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر نیز به نمایش درآمد، امکان جذب مخاطب را دارد.
شنای پروانه؛ فیلمی اجتماعی با مضمون ملتهب
«شنای پروانه» که نخستین فیلم بلند «محمد کارت» در مقام کارگردان است، بهمن ماه سال گذشته در جریان سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. جواد عزتی، طناز طباطبایی، امیر آقایی، مهلقا باقری، پانتهآ بهرام و علی شادمان بازیگران این فیلم هستند.
این فیلم مضمونی اجتماعی دارد و در نگارش فیلمنامه آن علاوه بر محمد کارت، حسین دوماری و پدرام پورامیری نیز مشارکت داشتهاند.
«شنای پروانه» در سی و هشتمین دوره از جشنواره فیلم فجر(بهمن 1398) موفق شد با دریافت پنج جایزه، موفقترین فیلم لقب بگیرد. سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری و صداگذاری، تدوین، نقش مکمل زن، نقش مکمل مرد و جایزه بهترین فیلم برگزیده تماشاگران، دستاورد «شنای پروانه» در سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر بود.
فیلم با یک موقعیت بحرانی آغاز میشود که بهانه آن انتشار تصاویر خصوصی زنی به نام پروانه (طناز طباطبایی) است. هاشم شوهر پروانه (امیر آقایی) که از اراذل و اوباش شناختهشده جنوب شهر است در واکنش به این اتفاق کارهایی میکند که وقایع بعدی داستان را با محوریت برادر او یعنی حجت ( جواد عزتی) رقم میزند.
شنای پروانه با توجه به مضمون جذاب، ریتم تند و بازیهای درخشان بازیگرانش میتواند انتخابی درست برای بازگرداندن رونق به سالنهای سینما باشد.روایت جاندار محمد کارت از روابط شخصیتها و ملموسبودن فضا و دیالوگها در بستر داستانی متشنج باعث میشود تا تماشاگر پابهپای حل معمای محوری فیلم جلو برود و بهاصطلاح از صندلی خود تکان نخورد.
«خوب بد جلف ۲: ارتش سری» یک کمدی سرپا در زمانه عسرت
داستان «خوب بد جلف ۲: ارتش سری» به نوعی در ادامه فیلم «خوب، بد، جلف» و با محوریت بازیگران اصلی آن یعنی پژمان جمشیدی و سام درخشانی است. دو بازیگری که همچون سری اول این فیلم و همچنین سریال«پژمان» جای شخصیتهای واقعی خودشان بازی میکنند.
پیمان قاسمخانی با کارنامهای پربار در نگارش فیلمنامه آثار طنز سینمایی و تلویزیونی، پس از اولین تجربه کارگردانی در سینما با «خوب، بد، جلف» در سال ۱۳۹۴، امسال سری دوم این فیلم را به جشنواره سی و هشتم فجر رساند.
پژمان جمشیدی و سام درخشانی همچون سری اول، دو بازیگر اصلی این فیلم هستند.جمشیدی و درخشانی در سری اول «خوب، بد، جلف» بر اساس یک فرمول شناختهشده سینمای کمدی همراه با سرگرد شادمان (حمید فرخنژاد) در موقعیتهایی خطرناک و بیگانه قرار گرفتند که به بروز اتفاقات خندهآور دامن میزد.
اکران موفق فیلم «خوب، بد، جلف» در سال ۱۳۹۵ و جا افتادن این زوج سینمایی باعث شد تا قاسم خانی برای ساخت دنباله آن ترغیب شود.
در«خوب، بد، جلف ۲: ارتش سری» نیز شوخی با شخصیت واقعی پژمان جمشیدی و حواشی مربوط به ورود او از چمن سبز فوتبال به پرده نقرهای سینما محور موقعیتهای طنز و کلکلهای خندهدار او و سام درخشانی قرار میگیرد. در این بین حتی به نامزدی جمشیدی برای دریافت سیمرغ جشنواره فیلم فجر هم اشاره میشود.
در سری دوم، حضور یک تیم جاسوسی از آمریکا که در قالب یک گروه فیلمسازی به دنبال اجرای عملیاتی در ایران هستند و پیوند آن با رقابت بین جمشیدی و درخشانی محور اصلی داستان فیلم است. در چنین بستری، مناسبات سینمایی در ایران چه در سطح سیاستگذاری و چه در روابط کاری عوامل سینما از تیغ گزنده طنز در امان نیستند و همین شوخی با روندهای نامطلوب اما عادیشده در حوزه سینمای ایران برای مخاطبان ایجاد جذابیت میکند.
ترکیب جذاب بازیگران و اضافه شدن چهرههایی همچون فرهاد آئیش، گوهر خیراندیش، حامد کمیلی، ریحانه پارسا، علی اوجی و مارال فرجاد به تنوع کار اضافه کرده است. نگاه طنز به مسائل پشت پرده سینمای ایران از یک سو و اضافه کردن موضوعات روز همچون فعالیتهای هستهای ایران و توطئههای سازمانهای امنیتی آمریکا برای خرابکاری، از نکاتی است که میتواند برای مخاطب «خوب بد جلف۲: ارتش سری» جذابیت داشته باشد.
با این حال آخرین ساخته قاسمخانی و تنها فیلم کمدی جشنواره سی و هشتم هیچ دستاوردی را در کسب سیمرغ و حتی نامزد شدن نداشت و به نوعی یک از فیلم های ناکام این دوره از جشنواره بود.
فیلمهایی که شاید بعد از«شنای پروانه» و «خوب،بد،جلف 2» بیاید
در کنار این دو اثر باید به چند فیلم دیگر هم که می توانند نامزد اکران در هفته های آینده شوند نیز اشاره کرد.
«دینامیت» مسعود اطیابی یکی از فیلم هایی است که در صورت صدور مجوز نمایش میتوان روی آن حساب کرد. محسن کیایی، احمد مهرانفر، نازنین بیاتی و پژمان حمشیدی بازیگران این اثر هستند.
فیلم «لاله» به کارگردانی اسدالله نیکنژاد را هم میتوان یکی دیگر از گزینههای اکران دانست. حال باید تا پایان این هفته منتظر ماند و نتیجه تصمیمگیری برای اولین اکران سینمای ایران در آغاز چهارمین ماه سال ۹۹ را به نظاره نشست.
فیلم سینمایی «دیدن این فیلم جرم است»به تهیهکنندگی محمدرضا شفاه و کارگردانی رضا زهتابچیان دو سال پیش، پس از نمایش در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر، متقاضی اکران در نوروز ۱۳۹۸ شد که به فرجام نرسید و پس از آن نیز حاشیههای عدم صدور پروانه نمایش فیلم به وجود آمد.
این فیلم برای اکران نوروزی سال ۱۳۹۹ نیز متقاضی شد و درحالیکه به نظر می رسید مشکل نمایش آن حل شده گرفتار تعطیلی دوران کرونا شد.
فیلم سینمایی «دیدن این فیلم جرم است» تولیدشده در باشگاه فیلم سوره محصول حوزه هنری است که بعد از جشنواره فیلم فجر سی و هفتم مشکلاتی در صدور پروانه نمایش آن رخ داد که این مشکلات بهمنماه سال گذشته با صدور پروانه نمایش فیلم مرتفع شده و فیلم آماده اکران عمومی در سینماهای کشور شد.
«پسرکشی» آخرین ساخته محمدهادی کریمی نیز از دیگر فیلمهایی است که میتواند گزینه اکران پس از شرایط کرونا باشد. داستان این فیلم در دو دهه ۴۰ و ۷۰ میگذرد. در «پسرکشی» که بهزودی وارد مرحله تدوین خواهد شد، ژاله صامتی، آرمان درویش، بهاره کیان افشار، نسیم ادبی، فرخ نعمتی، گلوریا هاردی، صحرا اسداللهی، زینب قادری و لیلا اوتادی به ایفای نقش پرداختهاند. لیلا زارع، شهناز نصرتی و سهیل قاصدی نیز از دیگر بازیگران این فیلم هستند.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/