راهکارهای سوق دادن دانشجویان به سمت کارهای علمی و ثبت اختراع چیست؟/ جزئیات ساخت دستگاه هیبرید پاککننده سطوح مختلف
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشجویان و محققان دانشگاهی بهعنوان قشر تأثیرگذار جامعه در عرصههای مختلف اجتماعی به نقشآفرینی میپردازند و برای حل مسائل و مشکلات کشور و مردم راهحل علمی و اثرگذار معرفی میکنند.
یکی از دستگاههایی که میتواند به کمک جامعه بیاید دستگاه هیبرید پاککننده سطوح مختلف است که در همین راستا با محمدمهدی صباغیان، فارغالتحصیل کارشناسی ارشد نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات و مدیر پروژه و یکی از مخترعان دستگاه هیبرید پاککننده سطوح مختلف به گفتگو نشستهایم که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
آنا: در پروژه ساخت دستگاه هیبرید پاککننده سطوح مختلف چه کسانی مشارکت داشتند؟
صباغیان: در این پروژه، بنده، احسان خدمتگزار دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات و سعید عبدی دانشجوی دکتری کسب و کار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی به عنوان مخترعان و طراحان دستگاه هیبرید پاککننده سطوح مختلف مشارکت داشتیم و همه فعالیتها در شرکت فناور صنعتگران نیروپرداز اروند (صنپا) مستقر در مرکز رشد و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات که شامل مجموعهای از متخصصان دانشگاهی و صنعتی بوده، صورت گرفت.
مهمترین هدف این مجموعه طراحی، مهندسی و تولید محصولات دانشبنیان در حوزههای مختلف به خصوص بهداشت محیط است.
مخترعان از چپ به راست: احسان خدمتگزار، محمدمهدی صباغیان، سعید عبدی بوسجین – در کنار یکی از محصولات شرکت صنپا، دستگاه پاککننده دستگیره پله برقی
آنا: دانشگاهیان چگونه میتوانند به تولید علم کمک کنند؟
صباغیان: قطعاً نقش دانشگاه بهعنوان خاستگاه تمامی علوم و در واقع نقطه آغازین تمامی فناوریهای نوین بسیار کلیدی و تأثیرگذار است و بهنوعی مهمترین بسترهای لازم برای تولید علم، پیشرفت، تعالی و ارتباط با صنعت باید در دانشگاهها فراهم شود. دانشگاهیان با بررسی دقیق نیازهای جامعه و پیشبینی رویدادها و چالشهای آینده باید در جهت رفع مشکلات و راهحلهای بهینه حرکت کرده و نقشی مستقیم در روند توسعه کشور و ایجاد عدالت برقرار کنند.
راهکارهای سوق دادن دانشجویان به سمت کارهای علمی و ثبت اختراع
آنا: برای سوق دادن دانشجویان به سمت کارهای علمی و ثبت اختراع چه راهکارهایی را پیشنهاد میکنید؟
صباغیان: از اساسیترین راهکارهایی که میتوان دانشجویان را به سمت فعالیتهای پژوهشی و ثبت اختراعات سوق داد آگاه کردن آنان از نیازمندیها و اولویتهای صنعتی و علمی کشور در زمینههای مختلف است.
مهیا کردن تمامی امکانات، فضای کار مناسب، آزمایشگاهها، حمایتهای مادی و معنوی، تسهیل روند ثبت اختراع، کاهش بروکراسیها و تشریفات زمانبر اداری در همکاری با مراکز علمی، ترغیب دانشجویان توسط اساتید، مساعدت در امر تجاریسازی محصولات و مشاورههای حقوقی لازم را میتوان بهعنوان دیگر راهکارهای موجود برای تشویق دانشجویان به منظور قدم نهادن در این مسیر مطرح کرد.
جزئیات ساخت دستگاه هیبرید پاککننده سطوح مختلف
آنا: درباره اختراع خودتان کامل توضیح بفرمایید. ایده ساخت دستگاه هیبرید پاک کننده سطوح بدون استفاده از مواد شیمیایی چگونه به ذهنتان رسید؟ این دستگاه چه کاربردهایی دارد؟
صباغیان: از زمان تأسیس مجموعه صنپا در اواخر سال 1396 دغدغه و هدف اصلی این گروه مقوله بهداشت و سلامت محیط و افراد بوده و از فعالیتهایی که در این مجموعه به سرانجام رسیده است، میتوان به دستگاه پاککننده دستگیره پلههای برقی اشاره کرد؛ ایده اولیه آن در سال 1391 مطرح شد و در حال حاضر در مرحله تجاریسازی و جذب سرمایهگذار جهت تولید انبوه بوده و در واقع دستگاه پاککننده هیبرید سطوح به روش بخار اشباع دومین محصول فناورانه این شرکت است.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته در بیشتر شویندهها و محصولات ضدعفونیکننده و سفیدکننده، مواد شیمیایی و ترکیباتی وجود دارد که برای محیط زیست و افراد بهخصوص گروههای حساس خطرآفرین است و این ترکیبات میتواند وارد معده شده یا از طریق تنفس به ریهها راه پیدا کنند. همچنین ورود آنها از طریق پسابها موجب آلوده شدن منابع زیرزمینی و محیط زیست و برخی بیماریها نظیر سرطان، نابینایی و بیماریهای پوستی میشود. اغلب شویندههای سطوح و کف، حاوی متوکسی دیگلیکول هستند که به جنین در حال رشد آسیب میرسانند. برخی از این شویندهها هیدرو بوتوکسی اتانول دارند که از راه پوست جذب بدن شده و علاوه بر چشم به گلبولهای قرمز خون آسیب وارد میکند.
با توجه به اینکه در بسیاری از محصولات پاککننده موجود در بازار ترکیبات اولیه درج نمیشود، تشخیص مضرات آن برای مصرفکننده غیرممکن بوده و بخار ناشی از جرمگیرهای خورنده حاوی کیلین آمونیاک جزو مضرترین مواد برای سلامتی شناخته شده است.
متخصصان معتقد هستند دستهای از ترکیبات موجود در شویندهها در ابتدا مضرات خاصی ندارند ولی درنهایت در درازمدت موجب بروز سرطانها و اختلال هورمونها میشود. استفاده بیرویه از محصولات شوینده و پاککننده یکی از عوامل مهم خطرساز محیط زیست بهخصوص منابع آب است که بهصورت غیرمستقیم سلامت افراد را در معرض خطر قرار میدهد.
آنا: چقدر برای ساخت دستگاه وقت گذاشتید؟
صباغیان: از آنجایی که مواد شیمیایی آثار بسیار مخرب پوستی و تنفسی در افراد ایجاد میکند و استفاده از این مواد جهت پاکسازی و نظافت همه سطوح اجتنابناپذیر است؛ لذا تصمیم گرفتیم تا راهکاری برای حذف این مواد شیمیایی و یک روش جایگزین ارائه دهیم. مراحل مطالعات اولیه و جمعآوری اطلاعات در مورد انواع آلودگیهای محیطی و نیازسنجی طی مدت ۶ ماه صورت پذیرفت و با گذشت قریب به 18 ماه پس از طراحی برد الکترونیکی و بدنه دستگاه، در نهایت منجر به ارائه طرح و ثبت اختراع دستگاه پاککننده هیبرید سطوح به روش بخار اشباع شدیم.
آنا: در این دستگاه استفاده از مواد شیمیایی به صفر رسید؟
صباغیان: بله، در این دستگاه استفاده از مواد شیمیایی را حذف و به صفر رساندیم و مکانیزمهای اشعه فرابنفش، استفاده از نانومواد، گاز ازون و بخار اشباع از اصلیترین مکانیسمهای دستگاه است که ضدعفونی کردن سطوح را با مطمئنترین روشهای موجود به انجام میرساند.
با توجه به طراحی مکانیکی منحصربه فرد، این دستگاه قابلیت استفاده در اکثر سطوح کف، سقف، دیوار، پرده و... را داراست و از کاربردیترین قابلیتهای این دستگاه میتوان به استپ (Step) شور آن اشاره کرد که در واقع این امکان را به ما میدهد که سطح پلهها و سپر جلویی پلههای برقی را بهطور همزمان با مکانیزمهای متنوع و مؤثر در کمترین زمان پاکسازی و ضدعفونی کنیم. قبلا استپ شورها با قیمت بسیار بالا از نوع وارداتی بودند و اغلب توانایی شستشوی تمام سطح پله را نداشتند و همچنین مشکلاتی از قبیل نشت آب و... نیز در آنان مشاهده میشود.
لذا این دستگاه میتواند علاوه بر مصارف خانگی در مکانهای عمومی نظیر متروها، بیمارستانها، فرودگاهها، مجتمعهای تجاری، اماکن زیارتی و سیاحتی مورد استفاده قرار بگیرد. استفاده از سیستمهای کنترل الکترونیکی هوشمند و اینترنت اشیا از دیگر امکانات این دستگاه است که فرآیند پاکسازی و ضدعفونی سطوح را به شیوه پیشرفته و با کمترین درصد خطا برای مخاطبان مقدور میکند.
ضمن دعوت از سرمایه گذاران بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در تولید انبوه این پروژه، از تمامی کارآفرینان و سرمایهگذاران خصوصی و دولتی جهت حمایت و مشارکت در اینگونه پروژهها برای پیشرفت علمی و صنعتی و ارتقای تولید کالای با کیفیت ایرانی دعوت بهعمل میآورم و امیدوارم بتوانیم نقش کوچکی در پیشبرد این اهداف ایفا کنیم.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/