گاز و برق در برابر دارو و غذا؛ سازوکاری مشابه ایسنتکس در توافق بانکی با عراق
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا هفته گذشته عبدالناصر همتی همراه با هیئتی متشکل از وزارتخانههای صمت، نیرو و اقتصاد به کشور عراق سفر کردند تا تعهدات و توافقنامهای که سال گذشته برای مبادلات بانکی به تصویب رسانده بودند را اجرایی کنند. همتی پس از پایان این سفر درباره توافق سال گذشته گفت: «سال قبل توافقنامه مناسبی را در خصوص نحوه استفاده از منابع مالی ناشی از صادرات گاز و برق به عراق، امضا کردیم. اما به دلیل مشکلات تفاهمنامه کاملا عملیاتی نشد.» اما در این سفر همتی با طرفین خود در وزارت دارایی عراق و بانک مرکزی این کشور به توافقات جدیدی برای تبادلات مالی رسید براساس برخی از جزئیات بیان شده، قرار است که ایران در برابر منابع دلاری خود در بانکهای عراق دینار دریافت کند همچنین بخشی دیگر از منابع دلاری به واردات کالاهای اساسی و داروهای مورد نیاز ایران توسط تجار عراقی اختصاص پیدا میکند.
علاوهبر این قرار است ایران همچنان گاز و برق را به عراق صادر کند و این روش جایگزین تبادلات مالی در حوزه گاز و برق خواهد شد.
ناگفته پیدا است که این شیوه مشابه همان روش اینستکس اروپایی است که قرار بوده در عوض صادرات نفت و منابع بلوکه شده، دارو و مواد غذایی وارد کشور شود. این درحالی است که کشور در حال حاضر به مواد اولیه تولید نیازمند است تا بتواند نیازهای واحدهای تولیدی را رفع نماید. با وجود تلاشهای بانک مرکزی برای کاهش منابع بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف، اما روشهای آن تاکنون نتوانسته بازار ارز داخل را آرام کند. زیرا هنوز تقاضا برای واردات و صادرات کالا و همچنین کمبود ارز در بازار ارز موجب افزایش شدید قیمت دلار و سایر ارزها شده است. همچنین بانک مرکزی هنوز نتوانسته راههای جدیدی را برای افزایش صادرات نفت ایجاد کند تا با استفاده از آن نیازهای ارزی کشور را رفع نماید.
در مواردی مانند عراق راهکارهایی مشابه اینستکس اجرا شده اما این روشها تنها در کوتاه مدت میتواند نیازهای اولیه را رفع مینماید و مجدد در بلند مدت کشور به این مواد اولیه و کالای اساسی نیاز خواهد داشت در حالیکه ورود مواد اولیه تولید میتواند به رونق تولید کمک کند و نتیجه آن توسعه صادرات غیرنفتی خواهد بود.
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/