نظارت فنی بالای سر بازیکنان ایرانی نیست/ فوتبالیستهای پایهها چشمبسته تمرین میکنند
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، معضلات فوتبال ایران شامل موارد متعددی میشود که در این میان میتوان به علل افت بازیکنانی که استعداد آنها بروز کرده و دیده شدهاند ولی به سرعت فروغ و روشنایی خود را از دست میدهند و همچنین بازیکنانی که به سطح خوبی میرسند ولی عمر فوتبالی درخشان آنها کوتاه است، اشاره کرد.
جلال چراغپور در خصوص اینکه چرا در فوتبال کشورمان شاهد افت فوتبالیستهایی که در ردههای نوجوانان و جوانان درخشش خوبی میکنند اما پس از آن افت محسوسی دارند، به خبرنگار ورزشی آنا اظهار کرد: برای روشن شدن این موضوع باید مثالی از باشگاه آژاکس هلند بزنم. در این باشگاه از 14 سالگی میدانند کدام بازیکنان در آینده ستاره میشوند، یعنی 250 بازیکن در ردههای سنی مختلف حضور دارند و از همان ابتدا برای آنها شناسنامه فنی تعریف میشود. مسئولان تیمها میدانند بازیکنان در چه پستهایی قابلیت بازی دارند و با عبور از چه مراحلی میتوانند تبدیل به ستاره شوند و حتی قیمت آنها در بازار چقدر خواهد شد. برای همین، سهام آژاکس و سرمایه اصلی این باشگاه از طریق بازیکنانی که تربیت میکنند، تأمین میشود.
وی ادامه داد: وقتی به داخل ایران برمیگردیم و عملکرد فوتبالیستهای نونهال، نوجوان و جوان را مورد بررسی قرار میدهیم متوجه میشویم که ما به صورت چشمبسته تمرین فوتبالی داریم. استعدادها باید خودشان تلاش کنند تا دیده شوند. بهعنوان مثال بازیکنی مثل اللهیار صیادمنش در جام جهانی نوجوانان یکی از بهترین بازیکنان تیم ملی بود اما پس از چند سال همانند گذشته نمیدرخشد یا مهدی قائدی زودتر از موعد به عنوان یک استعداد شناخته شد ولی هنوز نتوانسته به آنچه استحقاقش را دارد، دست یابد.
کارشناس فوتبال خاطرنشان کرد: ما به صورت انگشتشمار استعدادهایی را در فوتبال کشورمان مشاهده میکنیم ولی با نداشتن مسئولان شکار استعدادها، شاهد افت همان بازیکنان نیز هستیم. یکی از مشاغلی که در کشورهای صاحب سبک فوتبال تعریف شده و باشگاههای معتبر از آن استفاده میکنند، بهرهمندی از افرادی است که به صورت موازی در کنار باشگاه کار میکنند و استعدادهای متعدد را شناسایی میکنند. آنها به خوبی شاخصهای مربوط به بازیکنان را ثبت میکنند و آنها را در اختیار باشگاهها قرار میدهند تا بازیکنان با پیشنهادهای مناسبی روبهرو شوند و انتخاب صحیحی انجام دهند.
وی افزود: در فوتبال اروپا و همچنین دیگر کشورهای پیشرفته فوتبالی برای بازیکن 16 یا 17 ساله پول چندانی هزینه نمیشود چون بازیکن وقتی به درآمد برسد تکامل فوتبالیاش دچار آسیب میشود. آنها به خوبی میدانند نباید بازیکن به این تصور برسد که از طریق فوتبال میتواند پول زیادی به دست آورد. در واقع ما در داخل کشور وقتی خیلی زود بازیکنان را به آرامش مالی میرسانیم، مانع دیده شدن آنها میشویم.
چراغپور یادآور شد: چند سال پیش یکی از مربیان کشورمان به باشگاه آژاکس رفت و به او اجازه دادند تا امکانات باشگاه را از نزدیک تماشا کند ولی هیچگاه به او اجازه داده نشد تا نحوه تمرینات تیمهای پایه را ببیند چون اطلاعات طبقهبندی شده بازیکنان نباید در اختیار افرادی غیر از اعضای باشگاه آژاکس قرار بگیرد. در حقیقت برنامه صحیحی که نه تنها در آژاکس بلکه در بسیاری از باشگاههای فوتبال دنیا اجرایی میشود، قرار دادن بازیکنان در مسیری است که آنها زود اشباع نشوند و برای آنکه بتوانند پیشرفت کنند، همواره در حال تلاش کردن و انجام تمرینات فراوان باشند. این یک واقعیت است که برای ماندن در سطح اول دنیا بازیکن باید همواره در بهترین شرایط باشد.
وی در مورد اینکه چرا بسیاری از فوتبالیستهای ایرانی پس از آنکه پیشرفت قابل ملاحظهای میکنند و به تیمهای بزرگی چون پرسپولیس و استقلال میرسند و حتی پیراهن تیم ملی را بر تن میکنند با افت محسوسی مواجه میشوند، تصریح کرد: دلیل این اتفاق این است که ما چشم نظارت کننده فنی دقیقی بالای سر بازیکنان قرار ندادهایم. دستمزدی که بازیکنان دریافت میکنند بر اساس فعالیت آنها نیست. در حقیقت اگر در نیمی از مسابقات خوب باشند برای یک فصلشان کافی است و قیمتشان افت نمیکند.
وی افزود: در فوتبال اروپا شرایط کاملاً متفاوت است. دستمزدها بر اساس فعالیت هفتگی بالا و پایین میشود. در حقیقت حرکت فوتبالی باری به هر جهت نیست. در ایران بازیکنی که در 10 مسابقه فصل درخشان ظاهر شود، فوتبالش تا 35 سالگی بیمه میشود اما در آنجا اگر بازیکنی در یک هفته افت پیدا کند و نتواند درخشان ظاهر شود از قیمت او کاسته شده و حقوقش را بهطور کامل دریافت نمیکند. برای همین هم بازیکنان با تمام وجود میجنگند چون میدانند به مجرد اینکه دچار افت شوند، قیمتشان کم میشود و آنوقت برای آنکه به سطح گذشته بازگردند باید تلاش مضاعفی کنند.
چراغپور تصریح کرد: در فوتبال ایران چشم بینا برای تعیین قیمت بازیکنان وجود ندارد و نسبت به شهرت بازیکنان دستمزد میدهند و با او قرارداد میبندند. در واقع تشکیلات باشگاهها رصد فنی دقیقی روی بازیکنان ندارند و لازم نیست یک بازیکن در تمام طول فصل آمادگی مناسبی داشته باشد. کافی است در چندین مسابقه خوب باشد و با همان درخشش در فصل بعد هم قراردادی گران میبندد در حالی که در فوتبال اروپا بازیکنان، گلادیاتوری میجنگند چون باید بهترین باشند تا دچار افت قیمت نشوند.
انتهای پیام/4048/
انتهای پیام/