مراکز تحقیقاتی صنعتی نیاز به پشتوانه مالی دارند/ ضعف صنعت در دانش فنی و علمی بهروز
سیدنظامالدین میرستاری در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا با اشاره به مشکلات عدیده در حوزه صنعت و بهویژه مراکز تحقیقاتی صنعتی اظهار کرد: «پیشنهادی را در مجامع مختلف و در جلساتی که در مراکز تحقیقاتی کشور داشتیم، مطرح کردهام؛ اما احساس میکنم که این حوزه نیاز به بازبینی و تجدیدنظر دارد.»
صنایع کمبود نقدینگی ندارند
وی افزود: «برخلاف نظر خیلی از مسئولان و حتی دولتهای مختلف که خیلی تأکید داشتند و تصور بر این بوده که ضعفی که اکنون در صنایع ما وجود دارد، ضعف نقدینگی است، با توجه به تجربه چندسالهای که در این حوزه دارم و فعالیت میکنم، معتقدم چنین نیست. بهنظرم صنایع ما کمبود نقدینگی ندارند.»
رئیس مرکز تحقیقات شیمی رازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا ادامه داد: «حدود چهار سال پیش بود که سودهای بانکی بهطور ناگهانی افزایش پیدا کرد، چند روز اول نزدیک 120 هزار میلیارد تومان برای سپردهگذاری وارد بانکها شد؛ بنابراین نقدینگی در کشور ما خیلی بالاست و اگر آن افرادی که بخشی از این نقدینگی را در اختیار دارند، بدانند که صنایع میتوانند این نقدینگی را به سوددهی برسانند، حتماً پول خود را وارد صنایع خواهند کرد؛ اما بهدلیل اینکه میبینند صنایع نمیتوانند افزایش تورمی را که در بانکها وجود دارد، جواب دهند، پول خود را به بانکها منتقل میکنند.»
میرستاری اضافه کرد: «حتی گاهی انتقال نقدینگی به بانکها شیوه نسبتاً سالم و پسندیدهای است؛ اما روشهای دیگر مانند سوداگری سکه، خودرو، مسکن و ... اوضاع برای صنایع را بدتر میکند.»
ضعف دانش فنی و علمی روز برای تولید صنعتی
وی بیان کرد: «ضعفی که در صنعت ما وجود دارد و کمتر به آن پرداخته میشود، ضعف دانش فنی و دانش علمی روز برای تولید صنعتی است. در این حوزه کمبود داریم. یعنی صنایعی که بتوانند محصولات خوب و باکیفیت و مبتنیبر دانش و علم تولید کنند و مصرف داخلی، رضایت مصرفکننده و قابلیت رقابت و صادرات را داشته باشند، کم داریم.»
تسهیلات بانکی به صنایع وارد حوزههای دیگر میشود
رئیس مرکز تحقیقات شیمی رازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا عنوان کرد: «زیرساخت این حوزه فقط و فقط دانش فنی و در حقیقت استفاده از متخصصان علمی است که توانمندی انجام تحقیقات صنعتی دارند و ما اصلاً به این موضوع نمیپردازیم. یعنی تمام دولتها میآیند و وقتی میخواهند از صنایع حمایت کنند، فقط یک فرمول وجود دارد و آن هم «وامدادن» است که ما بارها و بارها مشاهده کردهایم که بخش عمدهای از این پولها نهتنها وارد صنعت نشده بلکه وارد ساختمانسازی و بخشهای دیگر شده و به شکل معمولاً غیرقانونی به حوزه دیگری رفته است.»
به نام صنعت، به کام حوزههای دیگر
میرستاری توضیح داد: اکثر این پولها به حوزههای دیگر میرود و حتی آنهایی هم که به صنعت میآید، به بهانههای مختلفی مانند اینکه «ما هنوز نمیتوانیم»، «ورشکسته شدهایم»، «نمیتوانیم پول را برگردانیم» و ... به پولهایی که به بانکها برگشت داده نمیشود، تبدیل میشود و بانکها هم به هیچ قیمتی نمیتوانند پول خود را پس بگیرند؛ چراکه بحث حمایت از صنعت مطرح میشود و صنعت هم با استدلالهایی ثابت میکند که زیانده است و توان بازپرداخت بدهیها را ندارد.
وی تصریح کرد: «بهنظرم اگر مراکز تحقیقات صنعتی واقعی و نه به شکل صوری در کشور ما شکل بگیرد و این مراکز روی پروژههای صنعتی روز دنیا کار کنند و به دانش فنی و علم تولید آنها برسند و آن را در اختیار صنایع بگذارند، نهتنها بخش عمدهای از مشکلات صنعت برطرف بلکه بخش عمدهای از مشکلات کشور ازجمله موضوع اشتغال، درآمد ارزی و ... برطرف خواهد شد.»
مراکز تحقیقاتی صنعتی نیاز به هزینه و پشتوانه مالی دارند
رئیس مرکز تحقیقات شیمی رازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا تأکید کرد: «با وجود اینکه جزء چند کشور اول تولیدکننده نفت هستیم، پس از 70 تا 80 سال که از ملیشدن صنعت نفت میگذرد، هنوز نفت را به صورت خام صادر میکنیم و محصولات استخراجشده از نفت را با چند برابر قیمت دوباره وارد میکنیم و هیچ توجیه منطقی برای این موضوع وجود ندارد؛ البته مراکز تحقیقات صنعتی نیاز به هزینه و پشتوانه مالی دارند.»
ردیف مستقلی برای کمک به مراکز تحقیقاتی وجود ندارد
میرستاری گفت: «مشکل جدی که مراکز تحقیقاتی با آن دست و پنجه نرم میکنند، این است که ردیف مستقلی بهعنوان کمک به مراکز تحقیقاتی یا حمایت از مراکز تحقیقاتی وجود ندارد و بودجهای برای انجام کار نیست. بارها مجبور شدهایم فرمولی تعریف کرده و به شکل مشارکتی از دانشجویان و دوستان فارغالتحصیل در پروژهها استفاده کنیم، فقط به این دلیل که هزینههای دسترسی به دانش فنی و تولید را پایین بیاوریم؛ چراکه اگر بخواهیم حقالتحقیق و حقوق به افراد بدهیم، پولی برای پرداخت وجود ندارد.»
وی افزود: «به این نتیجه رسیدم که وقتی نمیتوانیم به آنان حقوق بدهیم، حداقل شریک باشند و از منافع پروژه سود ببرند؛ اما این روشها هم تا حدی جواب میدهد. به هر حال طرحها نیاز به پول، هزینه و حمایت دارند؛ اگر این حمایتها صورت بگیرد، بسیاری از این مشکلات حل خواهد شد. حدود چهار سال است که این صحبت را همه جا مطرح میکنم و در جلسات مختلف هم گفتهام؛ ولی کمتر توجه میشود.»
مشکلات صنعت بهدرستی ریشهیابی نشده است
رئیس مرکز تحقیقات شیمی رازی واحد شهرضا ادامه داد: «هنوز به این درک نرسیدهایم که مشکلات ما کجاست و واقعاً ریشهیابی نشده که اصل مشکل کجاست و چگونه باید آن را حل کرد؛البته کسانی هم که تصمیمگیرنده هستند، دلایلی دارند. پروژههای تحقیقاتی بهویژه پروژههایی که جنبه صنعتی داشته باشند، درصد ریسکشان هم قابل توجه است؛ اما اگر شما نخواهید این ریسک و خطر را بپذیرید، طبیعتاً رشدی هم اتفاق نخواهد افتاد. در حقیقت میگویند موفقیت بعد از ریسک و یا بعد از ترس قرار میگیرد. یعنی شما باید بر این ریسک و ترس غلبه کنید تا بتوانید به موفقیت برسید.»
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/