دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
31 خرداد 1399 - 00:08
شورای عالی انقلاب فرهنگی زیر ذره‌بین آنا ۲/ ابراهیمی در گفتگو با آنا:

شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به جای تکیه بر مسائل کلان اسیر روزمرگی شده است/ چرا کسی نخبگان انجمن‌های علمی را جدی نمی‌گیرد؟

دبیر اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی کشور گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی نتوانسته است نقش‌آفرین باشد و بیشتر درگیر موضوع‌های روزمره و نه چندان مهم به جای تمرکز بر مسائل کلان دانشگاه‌ها بوده است.
کد خبر : 495287
2958399.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، همواره عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی به‌عنوان یک نهاد بالادستی در بخش‌های مختلف مورد سؤال جامعه نخبگانی کشور واقع شده است. اگرچه در این سال‌ها اقدامات درخوری در این نهاد پایه‌گذاری شده است، اما مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی همواره از پاسخگویی نسبت به اقدامات انجام شده و برنامه‌های پیش‌رو طفره رفته‌اند.


نقشه جامع علمی کشور، کمیسیون دانشجویی و ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی تنها بخش‌هایی از این شوراست که در سلسله مطالبی در خبرگزاری آنا به آن‌ها پرداخته خواهد شد. در دومین نشست پای صحبت‌های امیرحسین ابراهیمی، دبیر اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی کشور و عضو سابق شورای سیاستگذاری انجمن‌های علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نشسته‌ایم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.




بیشتر بخوانید:
خروجی درخور و نقش آفرینی مثبتی از شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده نمی‌شود/ کمیسیون دانشجویی شورای عالی انقلاب فرهنگی تعطیل است!




شورای عالی انقلاب فرهنگی به وظایف خود عمل نمی‌کند!
آنا: شورای عالی انقلاب فرهنگی چگونه می‌تواند به تولید علم کمک کند؟
ابراهیمی: شورای عالی انقلاب فرهنگی ظرفیت دارد که در عرصه سیاستگذاری موفق‌تر و کارآمدتر عمل کند و تحت تأثیر سیاست‌های دولت‌ها نباشد و از خود استقلال نشان بدهد؛ در حال حاضر شرایط جامعه و دانشگاه‌ها به سمتی می‌رود که دانشگاه مانند گذشته مورد توجه آحاد مردم نیست و حتی ممکن است که به‌دلیل سیاستگذاری‌های غلط و عدم توجه به مشکلات آموزشی در کشور، تا چند سال آینده برند دانشگاه در ایران از بین برود.



این در حالی است که تحول دانشگاه‌ها، مدارس و مراکز فرهنگی و هنری براساس فرهنگ صحیح عرفی جامعه، گسترش و تقویت هرچه بیشتر آن‌ها برای تربیت متخصصان از اصلی‌ترین وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی است که هیچ اهمیتی به آن نمی‌دهد و در واقع به وظایف خود عمل نمی‌کند! در حال حاضر حدود ۴۹ درصد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بیکار هستند و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید فکری برای این معضل کند.


لزوم سوق دادن دانشگاه‌ها به سمت هوشمندسازی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی


آنا: نقش این شورا در پیشرفت علمی کشور چیست؟


ابراهیمی: در حال حاضر با توجه به مشکلات فارغ‌التحصیلان و شرایط بد اقتصادی اعتبار برخی از دانشگاه‌های کشور از بین رفته و تغییر بعضی از سرفصل‌های دروس به‌ویژه در رشته‌های علوم انسانی بسیاری از دانشجویان را عصبانی کرده است. برخی از این دروس که جایگزین درس‌های قبلی شده‌اند، نه تنها روزآمد نیستند بلکه حتی دروسی فاقد کارایی هستند.


شورای عالی انقلاب فرهنگی باید دانشگاه‌ها را به سمت هوشمندسازی و الکترونیک شدن هدایت کند تا در مواقع اضطراری مانند بحران کرونا، جامعه دانشگاهی سردرگم نباشد و باید در راستای خواسته‌های دانشجویان گام بردارد تا به پیشرفت علمی کشور کمک کند.



شورای عالی انقلاب فرهنگی هرگز نتوانسته نقش‌آفرین باشد
آنا: عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


ابراهیمی: بنده با توجه به دانشجو بودن و مشکلات عدیده‌ای که در آموزش دانشگاه‌ها وجود دارد، فقط در حوزه آموزش اظهار نظر می‌کنم و به وظایف دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی کاری ندارم اما احساس می‌کنم آن طور که شایسته است، این شورا نتوانسته انتظارات را برآورده کند، هرگز نتوانسته است نقش‌آفرین باشد و بیشتر درگیر موضوع‌های روزمره و نه چندان مهم به جای تمرکز بر مسائل کلان دانشگاه‌ها بوده و به‌نوعی این مسئله ضعف مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی محسوب می‌شود.
شکاف نسلی؛ چالش این روزهای شورای عالی انقلاب فرهنگی
آنا: چالش‌های پیش روی این شورا چیست؟
ابراهیمی: از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی این روزهای شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسئله شکاف و گسست نسلی در جامعه ایران است که نسل جدید به خصوص نسل دهه ۸۰ و ۹۰ در دنیایی جدید رشد کرده‌اند و طبیعتاً به‌واسطه انقلاب تکنولوژیک، آرزوها و امیال متفاوتی دارند که شاید در نسل‌های قبلی به این صورت پررنگ وجود نداشت، باید به نسل جدید نگاه ویژه‌ای داشت و تلاش کرد تا در برابر این نسل نو، به‌روز و کارآمد بود.



البته مسئله‌ای که بیشتر از هرچیز دیگری به بدنه علمی کشور آسیب رسانده، نگاه تزئینی برخی مسئولان به رشته‌های علوم انسانی است که هیچ اهمیتی به چنین رشته‌هایی داده نمی‌شود و ضعف تحقیقات در علوم انسانی به شدت در بدنه‌ دانشگاهی ایران مشهود است.
آنا: چه راهکاری برای تقویت شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود دارد؟
ابراهیمی: اعضای شورای انقلاب فرهنگی باید با مشکلات روز جامعه آشنایی داشته باشند و سعی در کتمان این مشکلات نداشته باشند و بپذیرند که چنین معضلاتی در جامعه ایران وجود دارد و با برخورد قهری نمی‌توانند نتیجه بگیرند. مهم‌ترین کاری که می‌توانند انجام بدهند این است که از دانشجویان نخبه دعوت به عمل بیاورند تا آن‌ها که از نزدیک با مشکلات دانشجویان روبرو هستند به اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی مشورت بدهند.
ضرورت تشکیل جلسات ماهانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با نخبگان انجمن‌های علمی
آنا: کمیسیون دانشجویی شورای عالی انقلاب فرهنگی با چه رویکردی تأسیس شد و چقدر از ظرفیت دانشجویان استفاده کرده است؟
ابراهیمی: پیشنهاد بنده به مسئولان کمیسیون دانشجویی شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که از نخبگان انجمن‌های علمی استفاده کنند؛ چراکه انجمن‌های علمی بدون جهت‌گیری‌های سیاسی و حزبی تنها به‌دنبال رفع مشکلات علمی و فرهنگی دانشجویان هستند؛ اگر شورایی از نخبگان انجمن‌های علمی تشکیل و آنها جدی گرفته شوند و به طور ماهانه جلسه‌ای با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته باشند، اعضا می‌توانند از مشکلات فعلی مطلع شوند و در راستای حل آنها اقدام کنند.
انتهای پیام/۴۱۱۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب