شخصیت چند وجهی امام خمینی (ره) ریشه تنوع نگاه شاعران به ایشان است
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، 14 خردادماه سالروز درگذشت بنیانگذار و رهبر بزرگ انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) است. بزرگمردی که محصور در یک عالم نبود؛ پیشوای انقلاب اسلامی مردم ایران به سیاست، یا عرفان، یا فقه، یا اخلاق، یا ادبیات محدود نمیشود. او مردی چندوجهی بود که ویژگیهای گوناگونش یکدیگر را کامل میکردند.
امام خمینی (ره) خود فردی ادبیاتی، شاعر و صاحب نثری درخشان بود. ادبیات و شعر وجهی از زیست ایشان است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، بسیاری از شاعران برتر ادبیات فارسی معاصر درباره او قلم زدهاند و شعر سرودند و تفکر و اندیشه و انقلاب این مرد بزرگ، از دوران مبارزه در قبل از انقلاب تا امروز منجر به آفرینشهای ادبی فراوانی شده است، مصطفی محدثی خراسانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در این باره گفت: در طول تاریخ شعر فارسی جدای از پیامبر اکرم و ائمه اطهار هیچ شخصیت سیاسی و مذهبی را نداریم که این حجم پیرامون او شاعران قلمفرسایی کرده باشند چه در زمان حیات ایشان و چه پس از رحلت حضرت امام خمینی (ره) مورد توجه شاعران بودند و این مسئله نشان دهنده جایگاهشان در شعر معاصر است.
وی بیان کرد: نگاه شاعران به ایشان به لحاظ مضمونی طیف وسیعی دارد؛ به دلیل اینکه حضرت امام یک شخصیت چندوجهی است؛ فقیه هستند. اهل علم و عرفان هستند؛ انسانی دارای کرامتهای اخلاقی و از طرف دیگر چهرهای حماسی و مبارز و موقعیت و جایگاه رهبری و سیاسی ایشان و موجب شدهاست که شاعران با افکار مختلف مجذوب ایشان شوند.
این شاعر پیشکسوت درباره وجه شاعری حضرت امام خمینی (ره) اظهار کرد: خود ایشان قطعاً شعر را در سایه باقی فعالیتها و وجوه شخصیتیشان پی میگرفتند؛ به همین دلیل در زمان حیاتشان وجه شاعری ایشان مطرح نبود و صرفاً علاقهای بوده که داشتهاند و آثار ارزشمندی هم از ایشان به جا مانده است.
محدثی خراسانی عنوان کرد: آثار حضرت امام در شعر مانند شخصیتشان چند وجهی است و اشعار معرفتی، توحیدی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و حتی شعرهای عاشقانه در آثار ایشان پیدا میشود شعر حضرت کلام به لحاظ سبکشناسی و شعری بین سبک عراقی و هندی قرار می گیرد اما غلبه سبک شاعران عراقی که بیشتر آن شاعران اهل معرفت و عرفان هستند
وی درباره تأثیر آشکار شدن وجه شاعری حضرت امام گفت: این آشکار شدن در بین تودههای مردم و خواص تاثیر شگرفی داشت و موجب شد که نگاه جامعه و متولیان فرهنگی ما نسبت به حوزه شعر و ادبیات مقداری غبارروبی شود و نگاه عمیقتری به این حوزه داشته باشند؛ خصوصاً متولیان فرهنگی نظام بیشتر بها بدهند به کار شعر. البته این رویه را مقام معظم رهبری با جلسات مختلف شعری و نگاه ویژه به شعر همواره تقویت کردهاند و مجموع اینها به پیشرفت شعر انقلاب و شعر فارسی کمک کرده است.
این شاعر با اشاره به شعرهای معروف و ماندگار درباره حضرت امام خمینی (ره) ابراز کزد: پیش از انقلاب من چندبیتی از دکتر شریعتی درباره امام دیده بودم که ایشان شاعر هم نبودند ولی سر ذوق آمده بودند و برایشان شعر گفتهاند. شاعران انقلابی مثل حمید سبزواری، مهرداد اوستا در آستانه پیروزی انقلاب قصیده معروف را سرودهاند. استاد علی معلم مثنوی بلند «هجرت» را درباره امام و انقلاب سرودهاند.
محدثی خراسانی افزود: در سوگ ایشان نیز آثار ارزشمندی سروده شده است؛ مثلاً آقای محمدعلی بهمنی که به سرودن شعرهای انقلابی هم شهره نیست یکی از بهترین غزلهای را در این رابطه سرودهاند با مطلع «زندهتر از تو کسی نیست، چرا گریه کنیم؟/ مرگمان باد و مباد آن که تو را گریه کنیم». آقای قیصر امینپور یکی از غزلهای خوبشان را در زمان حیات حضرت امام سروده است و یا اشعار سید حسن حسینی درباره امام قابل دسترس است و کارهای اینچنینی در زمان حیات حضرت امام و در سوگ ایشان کارهای خوبی انجامشده و هنوز هم نسل جوان که شاید سالها بعد از رحلت حضرت امام به دنیا آمدهاند کماکان تحت تاثیر شخصیت ایشان هستند و شعرهای زیادی میسرایند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امام شخصیت عظیمی بود که در بسیاری از وجوه همچنان ناشناخته است. خیلی از بخشهای وجودی ایشان امروز کشف میشود و آن سخنانی که گفتهاند و کسی باور نمیکرد که به وقوع آنها حتی نزدیک بشویم امروز شاهد نزدیک شدن به آنها هستیم. این گذشت زمان بیش از پیش شخصیت بزرگ امام را نشان میدهد و شاعران هم به این شخصیت بزرگ توجه میکنند
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/