دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 خرداد 1399 - 11:00

بررسی علمی خطر میکروپلاستیک‌ها برای تالاب انزلی در یک کتاب منتشر شد

کتاب‌ «آلودگی و شناسایی میکروپلاستیک‌ها در رسوبات تالاب انزلی»، خطر جدی میکروپلاستیک‌ها را برای نابودی هزاران گونه جانوری و گیاهی که تالاب انزلی زیستگاه آن‌هاست بررسی می‌کند.
کد خبر : 493416
514878.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، تالاب بین‌المللی انزلی از مهم‌ترین زیستگاه‌های پرندگان مهاجر و محل تخم‌ریزی آبزیان است. این تالاب از نخستین تالاب‌های ثبت‌شده در معاهده رامسر در سال ۱۹۷۱ میلادی است. این تالاب بین‌المللی، اکنون در فهرست مونترال قرار گرفته و قرار گرفتن در این فهرست به معنای این است که تالاب در حال خشک شدن بوده و به مراقبت نیاز دارد. امروز تنها ۲۰ هزار هکتار از مساحت تالاب انزلی آب دارد.


امروزه تولید و استفاده از پلاستیک‌ها در همه جای دنیا ازجمله ایران مرسوم شده است و این ماده آلوده‌کننده محیط زیست بدون توجه به آثار زیان‌بار آن به‌صورت گسترده و بی‌رویه مورد استفاده قرار می‌گیرد و روزبه‌روز بر مقدار آن در طبیعت و اکوسیستم‌ها افزوده می‌شود به‌طوری‌که شاهد حضور آن‌ها در سواحل جنوبی ایران، دریای خزر و همچنین پیکره‌های آبی درون سرزمین مثل تالاب انزلی نیز هستیم. با توجه به گسترش این نوع آلودگی‌های زیست‌محیطی هم‌اکنون آلودگی ناشی از پلاستیک‌ها و به‌ویژه میکرو پلاستیک‌ها خطری جدی برای دریای خزر و تالاب انزلی به شمار می‌رود. 


میکرو پلاستیک‌ها از فعالیت‌های صنعتی و دیگر فعالیت‌های مختلف انسانی از قبیل گردشگری ساحلی و ماهیگیری تفریحی یا تجاری و ناوگان‌های دریایی به اکوسیستم‌های آبی وارد می‌شویم و تالاب انزلی یکی از مهم‌ترین پیکره‌های آبی کشور است که امروز در معرض آلودگی‌های متنوع صنعتی کشاورزی و شهری قرار دارد باتوجه به اهمیت این تالاب به دنبال شناسی آلاینده‌هایی مثل پلاستیک و ورودی به این تالاب و مهم‌ترین مجاری ورودی آن است.


یکی از آثاری که درباره آلودگی تالاب انزلی با موضوع میکروپلاستیک‌ها تألیف شده، کتاب‌ «آلودگی و شناسایی میکروپلاستیک‌ها در رسوبات تالاب انزلی» نوشته مسعود حیدری است که از سوی انتشارات سیمای دانش راهی بازار نشر شده است.


حیدری؛ پژوهشگر و نویسنده این کتاب با مطالعه فراوانی توزیع و نوع میکروپلاستیک‌ها را در رسوبات چهار سایت نمونه‌برداری از تالاب انزلی به‌صورت علمی بررسی می‌کند.


این کتاب در پنج بخش ضمن بیان مقدماتی از بحث، به تشریح موضوعاتی همچون فرآیندهای تجزیه زیستی و منابع آلودگی پلاستیکی غیرزیستی، منابع آلودگی پلاستیکی در آب‌ها، آلودگی میکروپلاستیک، ضایعات پلاستیکی به گِل نشسته در کنار آب‌ها، اثرات متقابل بیت آلودگی پلاستیکی و حیوانات آبی، روش نمونه‌برداری، تجهیزات آزمایشگاهی مورد استفاده، جداسازی میکروپلاستیک‌ها، به خطر افتادن اکوسیستم تالاب انزلی و ایستگاه‌های نمونه‌برداری می‌پردازد. در این پژوهش همچنین نقاط پرخطر و مجاری ورودی ازنظر میکروپلاستیک‌ها طبقه‌بندی شده است.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب