مصائب بازار مسکن با اخذ مالیات از خانههای خالی پایان مییابد؟
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بنا بر آخرین آمار رسمی منتشر شده بیش از 2 میلیون خانه خالی از سکنه در کشور وجود دارد که گفته میشود، حدود ۵۰۰ هزار واحد از این نوع خانهها در تهران است اما اینکه وجود این خانه ها چه میزان در نوسانات قیمتی بازار مسکن تاثیر داشته موضوعی است که نیاز به بررسی دقیق دارد.
سال 1394 قانون اخذ مالیات از خانه های خالی مصوب و به مرحله اجرا رسید اما در حین بررسی لایحه بودجه 99 کل کشور نیز مجدد کمیسیون تلفیق مصوب کرد که از سال آینده از این نوع خانهها مالیات اخذ شود.
علت اینکه با وجود مصوبه قانونی بودن اخذ مالیات از خانههای خالی دوباره در کمیسیون تلفیق مطرح میشود به زعم کارشناسان امر این است که مجلس قصد دارد با تصویب این الحاقیه، یک فشار کاری مضاعف به دولت و متولیان راهاندازی سامانه شناسایی خانههای خالی وارد کند تا این سامانه تا پایان سال راهاندازی و از سال بعد برای اجرای این قانون مالیاتی مورد استفاده قرار بگیرد.
خانه های خالی و تورمی شدن قیمت مسکن
تاثیر بازار از وجود خانه های خالی و تورمی شدن قیمت مسکن موضوع واضحی است که در سال های اخیر عرضه و تقاضا را برهم زده و توانسته سواستفاده های مالی بسیاری را رقم بزند در این راستا اقبال شاکری نماینده مردم تهران در مجلس دهم، با تاکید بر اینکه بسیاری از سرمایهداران با ورود به بحث ساختوساز مسکن به دنبال کسب ارزش افزوده بیشتر برای خود هستند، میگوید: متاسفانه در سالهای اخیر ساخت و ساز و احتکار مسکن برای کسب سود بیشتر رایج شده که این خود قیمتها را بیش از پیش رشد داده است.
وی با بیان اینکه باید سازوکاری فراهم شود تا خانههای خالی از سکنه به متقاضیان واقعی تحویل داده شود، ادامه می دهد: ادامه روند فعلی و پافشاری برخی بر خالی نگه داشتن مسکن میتواند علاوه بر رشد نقدینگی قیمتها را نیز تورمی کند.
شاکری بر ضرورت وضع عوارض سنگین بر خانههای خالی تاکید کرده و می گوید: باید قوانین در این حوزه به صورتی مصوب شود که خالی نگه داشتن مسکن برای کسی صرفه اقتصادی نداشته باشد.
جدای از ضرورت اجرای قانون اخذ مالیات از خانه های خالی موضوعی که از اهمیت ویژه ای برخوردار است بحث ملزومات اجرای قانون است که در این رابطه باید مکانیزمی برای شناسایی خانههای خالی فراهم شود.
تورم قوانین در بخش مسکن مضر است
اینکه مجلس بتواند قوانینی در حوزه اخذ مالیات از خانه های خالی مصوب کند موضوع فی نفسه خوبی است اما اینکه مدام قوانینی مصوب شود بدون اجرا خود به تورم قوانین دامن میزند که در این رابطه کمال علیپور خنکداری نماینده مردم قائمشهر در مجلس یازدهم با بیان اینکه اخذ مالیات از خانههای خالی زمانی میتواند در بهبود وضعیت بازار مسکن موثر باشد که سایر قوانین مصوب در حوزههای مسکن اجرایی شده باشد، می گوید: در حال حاضر بسیاری از قوانین وضع شده مجلس اجرایی نشده از این رو وضع مجدد قوانین میتواند وضعیت را بدتر کند.
وی با بیان اینکه کسی منکر ضرورت عرضه خانههای خالی به بازار برای ایجاد تعادل قیمتی نیست، ادامه میدهد: در این حوزه میتوان بندی اضافه کرد تا کسانی که خانهای دارند حتی پس از یکسال از عرضه آن به بازار در نقل و انتقالات جریمه مالیاتی پرداخت کنند اما همه این موارد در گرو این مهم است که سایر مولفههای ساماندهی بازار مسکن مدنظر قرار گرفته باشد.
اما اینکه چه میزان برقراری تعادل عرضه و تقاضا در بخش مسکن می تواند در ساماندهی نرخ ها موثر باشد موضوعی است که باید با توانمندی صحیح دولت در بحث مدیریت بر بازار پیش برود زیرا اخذ صرف مالیات از خانه های خالی نیز قفل بازار مسکن را باز نخواهد کرد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/