عامل تخریب دیوار سعدآباد کدام است؛ اختلاف مسئولان یا نفوذ آب؟
به گزارش خبرنگار حوزه میراث فرهنگی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، ریزش بخشی از دیوار مجموعه سعدآباد باعث شد مسئله نفوذ طولانیمدت آب جویباری که از کنار آن میگذرد، آسیب وارده به آن را بروز دهد. درحالیکه شهرداری برای حفظ سلامت درختان قدیمی خیابان ولیعصر به دلیل خشکهچینی مسیر نهر، مخالف این اقدام است، وزارت میراث فرهنگی بر انجام این کار برای جلوگیری از نفوذ بیشتر آب به این دیوار اصرار دارد.
نفوذ آب یکی از علل تخریب دیوار است؟
کیا پارسا، مدیر مجموعه فرهنگی، تاریخی سعدآباد گفت: در کنار این دیوار یک جوی آب که متولی آن شهرداری منطقه یک است وجود دارد و آب این جو به پایه و بدنه این دیوار نفوذ کرده است.
مدیر مجموعه فرهنگی، تاریخی سعدآباد ادامه داد: امکان اینکه مسیر آب جوی تغییر کند وجود ندارد اما این امکان وجود دارد که این دیوار کاملاً مرمت شود و جداره و کف جوی آب نیز سنگچین شود تا از نفوذ آب به این دیوار در سالهای بعد جلوگیری به عمل آید.
وی با اشاره به بازدید چند روز پیش مسئولان ارشد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از این دیوار، تصریح کرد: در همین خصوص با مسئولان نهاد ریاست جمهوری جلسه برگزار کردهایم و مقرر شد تا بعد از تائید اداره کل موزهها و نیز اداره کل بافتها و بناهای تاریخی، این دیوار مرمت شود.
پارسا خاطرنشان کرد: با توجه به جنس مصالح دیوار و نیز قدمت آن و واقعشدن جوی آب در کنار دیوار، احتمال نفوذ آب و آسیب به بخشهایی از این دیوار وجود داشت اما با توجه به جلسه با مسئولان نهاد ریاست جمهوری این دیوار بهطور کامل مرمت خواهد شد و با اقداماتی که در خصوص سنگچین کردن جوی آب نیز انجام میشود، خطر برای همیشه از این دیوار رفع خواهد شد.
وی ادامه داد: داخل این نهرها درختانی نسبتاً کهنسالی وجود دارند که ما باید نسبت به آبیاری و حفظ و نگهداری از آنها اقدام کنیم و ما نمیتوانیم برای حفظ و پایدارسازی دیوار ملکی که در این مورد متعلق به میراث فرهنگی است، فضای سبز را فدای حفظ دیوار کنیم و برای هرکدام از اینها باید تمهیدات جداگانهای اجرا شود.
شهرداری مخالف خشکه چینی نهر خیابان ولیعصر است
مجیدصالحی فیروزآبادی مدیر سابق روابط عمومی شهرداری منطقه یک تهران در گفتگو با خبرنگار حوزه میراث فرهنگی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد شرایط نهر خیابان ولیعصر که به موازات دیوار سعد آباد کشیده شده است توضیح داد: ما به جهت حفظ درختان داخل این نهر خشکهچینیهایی را که وجود داشته و سبب خشک شدن درختان و از بین رفتن درختان قدیمی چنار خیابان دربند و سایر محورهای شمال تهران میشد جمعآوری کردیم چراکه آب باید به زمین نفوذ کند و مورد استفاده این درختان قرار گیرد و باید نهر طبیعی در آنجا جاری میشد.
وی تصریح کرد: ارتباط وجود نهر و ریختن دیوار قدیمی به دلیل نمناکی ارتباط مناسبی نیست و بالطبع خود مجموعه سعدآباد باید تمهیدات لازم را برای حفظ و نگهداری از دیوار قدیمی و میراثی را که داشتند از پیش اقدامات لازم را انجام میدادند.
مدیر سابق روابط عمومی منطقه یک گفت: نهر باید مسیر طبیعی خودش را طی کند و هیچ خشکهچینی در این نهر انجام نخواهد چراکه در این صورت درختان آسیب میبینند و ما باید پاسخگوی پرسش میراث طبیعی و دغدغه مندان محیطزیست باشیم که خواهند پرسید اتفاقی که سالهای قبل باعث از دست رفتن بخشی از فضای سبز شده، چرا تکرار شده است؟
وی خاطرنشان کرد: اگر اقدام یا کمکی از بابت همراهی از شهرداری میخواهند میتوانند از ما درخواست کنند و ما در خدمتشان خواهیم بود.
صالحی فیروزآبادی در خصوص احتمال خشکهچینی دوباره نهر خیابان دربند که مدیر مجموعه سعدآباد آن را مطرح کرده بود تأکید کرد: نهر باید مسیر طبیعی خودش را طی کند و شهرداری هیچ خشکهچینی در این نهر انجام نخواهد داد چراکه در این صورت درختان آسیب میبینند و ما باید پاسخگوی پرسش میراث طبیعی و دغدغه مندان محیطزیست باشیم که خواهند پرسید اتفاقی که سالهای قبل باعث از دست رفتن بخشی از فضای سبز شده، چرا تکرار شده است؟
به نظر میرسد همکاری دستگاهها برای محافظت از آثار میراث فرهنگی کشور ضرورت ویژهای پیداکرده است و در مورد دیوار سعدآباد لازم است هرچه سریعتر مجموعههای مرتبط با این مجموعه تاریخی به تفاهم برسند تا بیش از این شاهد ادامه تخریب بر دیوار آن نباشیم.
میراث فرهنگی به راهحل مشترکی با شهرداری برسد
سید هادی احمدی روئینی، مدیرکل دفتر حفظ و احیاء بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد برنامه این وزارتخانه برای رسیدگی به وضعیت دیوار سعدآباد گفت: با شهرداری منطقه مربوطه مکاتبه شده تا خشکهچینی در تماممسیر مربوطه انجام شود.
وی در مورد مخالفت شهرداری منطقه یک با موضوع خشکهچینی مسیر آبراه به دلیل آسیبی که میتواند به درختان چنار حاشیه خیابان ولیعصر وارد نماید افزود: ما مکاتبه را انجام دادهایم و اگر دلیل علمی برای موضوع آسیب درختان دارند شهرداری ما را در جریان قرار دهد تا با بررسی مسئله راهحل مشترکی برای پیشگیری از آسیب بیشتر پیدا کنیم تا هم درختان حفظ شوند و هم دیوار سعدآباد آسیب نبینند.
مدیرکل دفتر حفظ و احیاء بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی وزارت وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری توضیح داد: مسئله نفوذ آب به دیوار موضوعی بوده است که در طول مدتزمان طولانی افتاده است و طول یک کیلومتری این دیوار رسیدگی به آن را بسیار پرهزینه کرده است ولی ما همدست روی دست نگذاشتهایم و به دنبال راهی هستیم تا مانع تخریب بیشتر این دیوار شده و با اتخاذ راهکار مناسب نفوذ رطوبت به آن را به حداقل برسانیم.
احمدی روئینی تأکید کرد: در محلهایی که دیوار از محور خود خارجشده شاید ناچار باشیم مصالح را تغییر دهیم.
وی یادآور شد: مجموعه سعدآباد به دلیل حضور نهادهای مختلف شرایط خاصی دارد و ازجمله نهاد ریاست جمهوری هم قولهایی برای کمک به رسیدگی بیشتر به این دیوار به ما داده است.
به نظر میرسد همکاری دستگاهها برای محافظت از آثار میراث فرهنگی کشور ضرورت ویژهای پیداکرده است و در مورد دیوار سعدآباد لازم است هرچه سریعتر مجموعههای مرتبط با این مجموعه تاریخی به تفاهم برسند تا بیش از این شاهد ادامه تخریب بر دیوار آن نباشیم.
انتهای پیام/4145
انتهای پیام/