دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 خرداد 1399 - 00:05
در گفتگو با آنا عنوان شد؛

ساخت پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی تا 900 تخت‌خواب/ سیستمی که برای همه ارگان‌ها کارایی دارد

رئیس مرکز تحقیقات آب و محیط‌زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر گفت: «سیستم تصفیه فاضلاب بیمارستان ساخته شده توسط اعضای هیئت علمی این واحد دانشگاهی فاضلاب بیمارستان 900 تخت‌خوابی را تصفیه می‌کند.»
کد خبر : 492009
637251427189033768_lg.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- حسین عقابی؛ گستره وسیعی از مواد در بیمارستان‌ها برای مقاصد پزشکی ازجمله تشخیص بیماری‌ها و تحقیقات مورد استفاده قرار می‌گیرد. موادی که در تشخیص بیماری‌ها از آنها استفاده می‌شوند به علاوه دورریزهای دارویی و ضدعفونی‌کننده‌ها، پس از مصرف توسط پزشکان و بیماران وارد فاضلاب و سیستم دفع بیمارستانی می‌شود. این نوع دفع می‌تواند به ارگانیسم‌‌ها و موجودات آبزی صدمه وارد کند و در صورت مدیریت‌ ناصحیح مواد زائد بیمارستانی، محیط‌زیست دچار خطر بزرگی خواهد شد.


تصفیه فاضلاب‌های بیمارستانی به‌صورت مدیریت نشده خطراتی را به‌دنبال دارد؛ زیرا لجن و پسابی که در تصفیه فاضلاب‌های بیمارستانی تولید می‌شود، می‌تواند علاوه بر خطرات شیمیایی، خطر بالقوه انتقال بیماری‌های عفونی را نیز به همراه داشته باشد به همین دلیل باید قبل از ورود به شبکه جمع‌آوری فاضلاب، پیش‌تصفیه‌ای شامل خنثی‌سازی اسید و باز، فیلتراسیون برای خروج رسوبات و حرارت دادن نمونه‌های بیماران به‌شدت عفونی در اتوکلاو روی آن انجام شود.


در این راستا و با توجه به استانداردنبودن فاضلاب بیمارستان‌های خوزستان، احسان دریکوند رئیس مرکز تحقیقات آب و محیط‌زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر همراه اعضای هیئت علمی این دانشگاه موفق به ساخت پکیج تصفیه فاضلاب شدند.


خبرنگار خبرگزاری آنا در تشریح جزئیات بیشتری از این محصول کاربردی با دریکوند به گفتگو نشسته است که در ادامه خواهیم خواند.


آنا: ایده ساخت سیستم تصفیه فاضلاب بیمارستان چطور به ذهن شما رسید؟


دریکوند: با توجه به میزان بالای فاضلاب‌های بیمارستانی و تفاوت کیفیت آنها با سال‌های قبل، فرایند این فاضلاب‌ها نیازمند این است که حداقل یک پیش‌تصفیه‌ای در مورد آنها انجام شود. پس از انجام پیش‌تصفیه، خروجی آن به شبکه جمع‌آوری فاضلاب وصل شود یا اگر به این شبکه وصل نمی‌شود با یک‌سری تمهیدات بیشتر به استفاده مجدد برسد.


در خوزستان اکثر بیمارستان‌هایی که در شهرستان اهواز هستند به شبکه جمع‌آوری فاضلاب وصل هستند؛ اما کیفیت فاضلابی که تولید می‌کنند، فاقد استانداردهای خاص است، یعنی به شبکه شوک وارد می‌کنند. وقتی این فاضلاب وارد تصفیه‌خانه‌های اصلی می‌شود، کاربردی ندارد؛ بنابراین الزامی است که برای بیمارستان‌ها تصفیه‌خانه‌هایی جدا احداث شود.


بر همین اساس از فاضلاب بیمارستان‌ها نمونه‌برداری کرده و با توجه به کیفیت آن، پکیج تصفیه فاضلاب تهیه کردیم. این پکیج به روش هوادهی گسترده، اکستندد ایرایشن است و 400 تا 500 مترمکعب حجم آب را جوابگو است یعنی 800 تا 900 تخت بیمارستانی را تصفیه می‌کند و به‌صورتی طراحی شده که اگر تعداد تخت‌ها سال‌های آینده افزایش یابد، این تصفیه‌خانه ظرفیت و انعطاف دارد که به روش دیگری تبدیل شود تا ماحصل خروجی دوستدار محیط‌زیست باشد و مشکل حادی برای محیط‌زیست به وجود نیاورد.


آنا: چه مدت‌زمانی برای ساخت سیستم تصفیه فاضلاب بیمارستان صرف شد؟


دریکوند: اگر برای تهیه وسایل و تأسیسات مقداری حمایت مالی صورت می‌گرفت، خیلی سریع‌تر انجام می‌شد. شرایط اداری سختی داشتیم وگرنه ایده‌های اولیه آن زمان چندانی نگرفت و در نهایت سال 98 با زمان کمتر از سه ماه ساخته شد.


آنا:‌ روش کار سیستم تصفیه فاضلاب بیمارستان به چه نحوی است؟


دریکوند: فاضلاب بیمارستانی بر اساس کیفیت و پارامترهای خود وارد فرآیند می‌شود. استاندارد محیط زیستی برای خروجی از فاضلاب در نظر گرفته‌شده که طبق آن استانداردها باید فرآیند را طراحی کنیم. به‌عنوان نمونه اگر پارامتر A در ورودی 10 واحد باشد، باید فرآیندی را در ورودی تعریف کنید که 300 را به 10 برساند. بر اساس آن طراحی هوازی یا ایریشن متد انجام دادیم که یک‌سری دلیورها یا دمنده‌های هوا با هوادهی موجب ته‌نشینی مواد زائد می‌شود که سرریز آن در بخش کلرزنی و بعد با فرآیند تصفیه کیفیت خروجی آن به‌گونه‌ای می‌شود که بتوان از آن خروجی در فضای سبز یا شستشوی محوطه با یک‌سری تمهیدات اختصاصی استفاده کرد.


احسان دریکوند


پکیج تصفیه فاضلاب در هر ارگانی کارایی مختلفی دارد به‌عنوان نمونه برای صنعت تصفیه فاضلاب صنعتی بوده و برای جایی مانند کمپ انسانی، تصفیه فاضلاب بهداشتی می‌شود.


آنا: طرح ساخت سیستم تصفیه فاضلاب بیمارستان مختص به خودتان بوده و یا برای پایان‌نامه است؟


دریکوند: طرح‌های اصلی فاضلاب در دنیا متعارف هستند؛ اما اینها را اصلاح می‌کنیم. این‌ها در دنیا استفاده می‌شود و این‌طور نیست که بگوییم آن را کشف کردیم؛‌ با توجه به کیفیت هرگونه فاضلاب آن را اصلاح می‌کنیم. پایان‌نامه دکتری هم در این زمینه داریم؛‌ اما اینکه بگوییم ویژه پایان‌نامه‌ای تعریف شده که طراحی تصفیه‌خانه باشد، نه، مجاز نیستیم در پایان‌نامه‌ها طراحی کنیم.


آنا: خروجی تصفیه فاضلاب بیمارستان به چه مصارفی می‌رسد؟


دریکوند: بستگی دارد که شما چه درجه تصفیه‌ای برای خروجی آن در نظر بگیرید. اگر تصفیه پیشرفته باشد به‌غیراز مصارف شرب می‌توانید در همه موارد با توجه به استانداردها از این خروجی استفاده کنید. اکنون در دنیا مرسوم است و کشورهایی مانند چین، هند و آمریکا از فاضلاب تصفیه‌شده با ضوابط استاندارد برای پرورش ماهی در هکتارهای خیلی زیاد استفاده می‌کنند. وقتی تصفیه مناسبی انجام شود و هیچ‌گونه پاتوژنی در پسابش وجود نداشته باشد به جرئت می‌شود گفت برای هر اکوسیستم و جانوری می‌تواند استفاده شود.


آنا:‌ هزینه ساخت سیستم تصفیه فاضلاب بیمارستان چقدر شد؟


دریکوند: هزینه‌ها دائماً بالا می‌روند. به‌عنوان نمونه قیمت آهن کیلویی 6 هزار و 800 تومان بود؛‌ اما اکنون همان آهن را 12 هزار تومان باید خرید، هزینه را نمی‌توان گفت چقدر تمام شده است؛ اما با توجه به مترمکعب آن می‌توان تخمین زد. زمانی که طرح و محصول ما ساخته شد حدود 630 میلیون تومان بود که اگر همین الان بخواهیم آن را بسازیم، بیشتر از یک میلیارد تومان هزینه می‌برد.


آنا:‌ آیا کمک خاصی از واحد یا شرکت‌ها و نهادهای دیگری برای تولید این محصول شد؟


دریکوند: کمک آن‌چنانی نه! پشتیبان مالی وجود نداشت و همه هزینه‌ها را از جیب خود پرداخت کردیم. هرچه داشتیم بابت این کار دادیم؛ اما اعتقاد داریم که شرایط بهتر می‌شود؛ زیرا محیط‌زیست نیاز به این کمک‌ها دارد.


آنا:‌ آیا از ارگانی برای ساخت این دستگاه درخواست داشتید؟


دریکوند: محیط‌زیست فعلاً در اولویت نیست! همه نگران آن هستند؛‌ اما برای آن نه ریالی و نه زمانی هزینه نمی‌کنند. کسی برای محیط‌زیست آن‌چنان احساس خطر ایجاد نشده و وقتی به سازمان‌هایی مانند آب و فاضلاب، برق، وزارت نیرو، شهرداری‌ها و ... دستگاه تصفیه فاضلاب را پیشنهاد می‌دهیم، استقبال مالی نمی‌کنند.


آنا:‌ سیستمی که شما طراحی کردید نیاز به اصلاح و تکمیل دارد؟


دریکوند: هر لحظه با توجه به هرگونه فاضلابی این انعطاف را دارد. مثل یک زمین 200 متری است که شما می‌توانید انواع نقشه را در آن پیاده کنید و پکیج ساخته‌شده فعلی این ظرفیت را دارد که هر لحظه بتوانید آن را تغییر دهید.


آنا:‌ این سیستم برای راه‌اندازی و استفاده به چه تعداد نیروی متخصص نیاز دارد؟


دریکوند: اکنون چهار نفر به‌علاوه کارشناس‌ها در این سیستم در حال کار هستند. نیروی خاصی نمی‌خواهد و فقط مقداری پشتکار می‌خواهد تا کار انجام ‌شود.


آنا: و حرف آخر...


دریکوند: اکنون برای شرکت ملی حفاری کار می‌کنیم. برای شهرداری و میدان میوه و تره‌بار هم پروژه گرفته‌ایم. زمینه‌های کاری زیاد است. فقط امیدوارم که ارگان‌ها استقبال کنند. به‌عنوان نمونه محیط‌زیست برای بیمارستان‌ها حکم قهریه استفاده کرد تا باعث شد رئیس بیمارستان برای تصفیه فاضلاب اقدام کند، یعنی تا کار به هشدار نرسد به فکر این مسئله نیستند. امیدوارم ارگان‌ها این اهمیت را درک کنند.


انتهای پیام/4121/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب