دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

صدمه نوسانات ارزی به ارزش پول ملی/ اقتصاد بیمار در چنگال نوسانات ارزی

نوسانات ارزی یکی از ابر چالش اقتصاد ایران به‌زعم بسیاری از کارشناسان امر توانست علاوه بر کاهش ارزش پول ملی تورم بسیاری را به بخش‌های مختلف تحمیل کند.
کد خبر : 491960
1.jpg

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، ارز و تأثیرپذیری اقتصاد کشور از آن موضوعی است که به یک دولت یا یک دهه مربوط نمی‌شود و همه دولت‌ها پس از انقلاب کم‌وبیش با آن درگیر بوده‌اند.


در هر دوره از دولت‌های مختلف بانک مرکزی تدبیری برای ساماندهی ارزی داشته اما متأسفانه در سال‌های اخیر هیچ تصمیمی نتوانسته جلوی افسار ارزی را بگیرد که نتیجه آن حبابی شدن نرخ‌ها و رسیدن به ١٨ هزار تومان است که البته همین حبابی شدن نرخ علل متفاوتی از جمله جولان دلالان در بازار را داشته است در این رابطه عزت‌الله یوسفیان ملا عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس دهم اشاره به رشد بی‌سابقه نرخ ارز در بازار، می‌گوید: افزایش نرخ ارز به علت بازی دلالان با نرخ‌ها و همچنین خریدهای کاذب است.


نماینده مردم آمل و لاریجان در مجلس شورای اسلامی، با تأکید بر اینکه افزایش مقطعی نرخ ارز پایداری نداشته و به‌زودی به قیمت‌های قبل بر خواهد گشت، ادامه می‌دهد: افزایش نرخ ارز درصورتی‌که ریشه اقتصادی داشته باشد روند کاهشی آن بسیار زمان‌بر خواهد بود اما از آنجا که قیمت‌ها بدون پشتوانه اقتصادی حبابی شده به‌زودی شاهد کاهش نرخ‌ها خواهیم بود.


نوسانات ارزی علاوه بر صدماتی که به ارزش پول ملی زده است به دلیل سوءمدیریت ها در تمامی بخش‌های اقتصاد به ویژه بخش تولید ضربات سنگینی وارد کرده و باعث تعطیلی و ورشکستگی کارخانه‌ها و سرازیر شدن نقدینگی به بازار خریدوفروش ارز، طلا، خودرو و مسکن و رونق بازار دلالان شده است در این رابطه شهاب نادری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس دهم بر ضرورت ساماندهی ارزی با هدف کمک به ارزش پول ملی تأکید کرده و می‌گوید: باید با برنامه مداری صحیح هر چه سریع‌تر نوسانات ارزی به حداقل ممکن برسد در غیر این صورت ارزش پول ملی بازهم کاهش خواهد یافت.


نگاه صرف به واردات و خروج ارز از این منظر آفت اقتصاد کشور بوده که در برهه‌ای دامن کشور را گرفت و توانست با برهم زدن توازن عرضه و تقاضا قیمت‌ها را به نفع صعودی شدن نرخ دلار حرکت دهد در این رابطه مهرداد بائوج لاهوتی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس دهم با بیان اینکه مدیریت واردات و صادرات باید از سوی دولت به درستی صورت بگیرد، می‌گوید: نگاه به واردات باید کاهش یابد زیرا ادامه این رویه کشور را با تنگناهای ارزی روبرو کرده و توان تولید داخلی را نیز در راستای رقابت با کالاهای مشابه خارجی کاهش می‌دهد.


موضوع مهم دیگری که در وضعیت کنونی نرخ ارز در سال‌های اخیر مؤثر بوده تأثیرات خارجی تحریم‌ها بوده اما بیشتر از این موارد مدیریت ضعیف یا عدم مدیریت و سیاسی‌کاری‌ها دخیل بوده به‌گونه‌ای در مقایسه‌ای ساده بین دولت‌های مختلف روند رشد قیمت ارز به‌خوبی محسوس است اما میزان آن متفاوت است.


در میان همه اظهارنظرها و انتقاداتی که در خصوص تبعات رشد نرخ ارز صورت می‌گیرد همه کارشناسان به تبعات آن واقف بوده و اعتقاد به تأثیرپذیری همه بازارها از ارز دارند اما موضوعی که نباید از قضاوت‌ها دور بماند این است که رشد نرخ ارز در طی سال‌های مختلف تا حدودی طبیعی بوده زیرا بسیاری از مؤلفه‌های مرتبط با ارز دچار تغییر قیمتی شده‌اند اما موضوع مهم در این رابطه جلوگیری از نوسانات ای است که اقتصاد را به چالش‌های عدیده می‌کشاند.


مجلس یازدهم یکی از اضلاع تأثیرگذار در ساماندهی ارزی است که به‌زعم بسیاری از کارشناسان امر باید در تعاملی مشترک با دولت به ویژه تیم اقتصادی آن وضعیت ارز را به سمت ساماندهی قیمتی هدایت کنند.


انتهای پیام/4129/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب