فراز و نشیب «آقای مجری» در سینما و تلویزیون چگونه بود؟/ خاطرهسازی برای دو نسل با سرو کلهزدن با عروسکها!
بهگزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ، ایرج طهماسب مجری تلویزیون، هنرپیشه، عروسکگردان، کارگردان و فیلمنامهنویس ایرانی امروز 61 ساله میشود. او در سیام اردیبهشت سال 1338 در تهران به دنیا آمده است.
صندوق پست و اوج گرفتن یک «آقای مجری»
وقتی در تابستان گرم سال 1372 ایرج طهماسب برای اجرای برنامهای با عنوان «صندوق پست» در برنامه کودک و نوجوان شبکه دو سیما روی قاب تلویزون ظاهر شد هیچ کس فکر نمیکرد که این برنامه و عروسک بازیگوش آن یعنی «کلاه قرمزی» به یکی از شخصیتهای ماندگار سینما و تلویزیون تبدیل شود.
صندوق پست اولین برنامه تلویزیونی ایرج طهماسب نبود. او که فارغالتحصیل رشته تئاتر از دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران است، از همان سالهای ابتدایی پس از انقلاب و در حالی که کمتر از 24 سال داشت بهعنوان مجری برنامههای مختلف تلویزیونی که عموماً همراه با شخصیتهای عروسکی بودند، اجرای تلویزیونی را تجربه کرده بود.
طهماسب از سال 1364 بازی در سینما را نیز با فیلم «خط پایان» محمدعلی طالبی آغاز کرد و پس از آن در فیلمهایی همچون «آن سوی مه»، «جهیزیهای برای رباب»، «صعود» و «روز باشکوه» جایگاه خود را بهعنوان بازیگر در دهه شصت تثبیت کرد.
کلاهقرمزی و پسرخاله؛ از قاب تلویزیون تا پرده سینما
اما بیتردید نقطه عطف کارنامه هنری طهماسب را باید در آشنایی او با هنرمند توانای دیگری به نام حمید جبلی جستجو کرد. ترکیب این دو در قالب دو شخصیت آقای مجری و یک عروسکی بازیگوش و حاضرجواب به نام «کلاه قرمزی» که جبلی صداپیشگی آن را به عهده داشت منجر به این شد که «صندوق پست» از برنامهای با چند عروسک (کلاه قرمزی، ژولیپولی، جغجغه،گلابی و...) فقط بانام «کلاه قرمزی و پسرخاله» شناخته شود.
با ساخت فیلم سینمایی «کلاه قرمزی و پسرخاله» در سال1373 که با استقبال فوقالعاده مخاطبان مواجه شد، زوج طهماسب و جبلی طعم شیرین کامیابی را این بار بر پرده نقرهای سینما چشیدند. ایرج طهماسب هم به تدریج از زیر سایه نام برادرش ناصر طهماسب که از صداپیشگان و مدیر دوبلاژهای شناختهشده سینما و تلویزیون است خارج شده و نامش را به عنوان یک کارگردان و برنامهساز کاربلد مطرح کرد.
طهماسب از نیمه دوم دهه هفتاد بهمدت بیش از یک دهه از تولید برنامه تلویزیونی با محوریت این دو عروسک فاصله گرفت و در این فاصله در فیلمهایی همچون «کلاه قرمزی و سروناز»، «عینک دودی»، « یکی بود یکی نبود»، «دختر شیرین فروش»، «زیر درخت هلو» و «رفیق بد» ایفای نقش کرد.
مجموعههای آرایشگاه زیبا، النگ و دولنگ و خانواده عجیب نیز از دیگر آثار او به عنوان بازیگر در تلویزیون است.
تولد دوباره عروسک محبوب بعد از یک دهه
طهماسب به همراه حمید جبلی از نوروز 1388 ساخت سری جدید کلاه قرمزی را با طراحی عروسکها و داستانهای جدیدی آغاز کرد که این عروسکها نیز با توجه به شخصیتپردازی درست و متنهای خوبی که عموماً با قلم و نظر طهماسب نوشته میشد جای خود را بین کودکان و حتی بزرگسالان باز کردند.
به اینترتیب ایرج طهماسب پس از خاطرهسازی برای کودکان متولد دهه شصت با کلاه قرمزی و پسرخاله، این بار با فامیل دور، آقای همسایه، پسرعمهزا و ببعی برای نسل بعدی و به نوعی فرزندان آنها نیز لحظاتی شیرین را خلق کرد. همین موضوع باعث شد تا در سال 1391 با همکاری دوست دیرینهاش یعنی حمید جبلی فیلم سینمایی «کلاه قرمزی و بچه ننه» را روی پرده بیاورد که این فیلم هم با استقبال مخاطبان مواجه شد اگرچه میزان استقبال از آن به اندازه سری اول و دوم نبود.
طهماسب در زمستان ۱۳۹۵ نخستین کتاب داستان خود را با نام «سه قصه» منتشر کرد تا نشان دهد که در حوزه ادبیات داستانی هم با تکیه بر تجربه سالها ارتباط با مخاطبان کودک و نوجوان، تبحر دارد.
طهماسب از نسل برنامهسازان توانمندی است که هم ذائقه مخاطبان (چه کودک و چه بزرگسال) را میشناسد و هم از نیازهای روز و اقتضائات جامعه آگاه است. او تا همیشه برای کودکان و پدران و مادران این مرز و بوم آقای مجری هست و خواهد ماند. برای ایرج طهماسب عمری دراز و همراه با سلامتی آرزو داریم.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/