آموزههای اسلام به روایت ساده در کتاب «انسان کامل»
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، یکی از موضوعات مهم دین اسلام دعوت به تفکر و اندیشه است. اهمیت تفکر آنچنان است که آن را از بهترین عبادتها شمردهاند. ایام ماه پرفضیلت رمضان، ماه نزول قرآن یکی از فرصتهای مناسب برای تدبر و اندیشیدن است. خبرگزاری آنا در پرونده «سی روز سی کتاب» بنا دارد کتابهایی مناسب مطالعه در این ماه پربرکت را معرفی کند.
در بیستوچهارمین مطلب از این مجموعه شما را با کتاب «انسان کامل» اثر شهید مرتضی مطهری آشنا میکنیم.
کتاب «انسان کامل» مجموعهای از سیزده سخنرانی استاد مرتضی مطهری در رمضان سال ۱۳۵۳ است. استاد مطهری در همان سالها این سخنرانیها را بهعنوان انسان کامل در مساجد تهران ایراد کرد. در آن ایام بیشتر مخاطبهای این سخنرانیها دانشجویان بودند و انتخاب این موضوع از طرف شهید مطهری بیمناسبت نبود. چرا که در آن روزها در جامعهی ما عمل به دستورات اجتماعی اسلام بیشتر رواج داشت و بعد معنوی اسلام کم اهمیت معرفی میشد.
استاد شهید برای معرفی این موضوع که اسلام اتفاقاً دینی همهجانبه و جامع است و انسان مسلمان، کسی است که همهی دستورات این مکتب الهی را بهطور هماهنگ و کامل اجرا میکند، تصمیم گرفت این موضوع را برای سخنرانیهای خود انتخاب کند.
در این کتاب شهید مطهری به معرفی انسان نمونه و الگوی تربیتی از نظر اسلام پرداخته و چنین انسانی را بهعنوان انسان کامل معرفی کرده است. در کتاب «انسان کامل» مطالب و تعالیمی ارائه شده است که میتوان از نظر اسلام چهرهی روحی و معنوی انسان کامل را شناسایی کرد. در این کتاب راهکارهایی وجود دارد که اگر به آنها عمل کنیم، میتوانیم جامعهی آرمانی خود را بسازیم. اما اگر انسان کامل از منظر اسلام را نشناسیم، نمیتوانیم خود را مسلمان کامل یا حتی نیمه کامل بدانیم.
آموزههای اسلام به روایت ساده در کتاب «انسان کامل»
شهید مطهری با یک سبک ویژه که خود آن را ابداع کرده بود، آموزههای اسلام را بیان میکرد. او در نوشتهها و سخنرانیهایش تلاش کرد تا از بیان این آموزهها در قالبهای پیچیده دوری کند و با لحنی آسان و قابل فهم دستورات اخلاقی و اجتماعی دین اسلام را به مردم عادی، دانشجویان و مخاطبهایش معرفی کند. کاری که تا آن زمان کمتر کسی انجام میداد. در آن زمان علما و روحانیون با همان لحن و بیانی که در کلاسهای درسشان صحبت میکردند، سخنرانی میکردند اما شهید مطهری بیانی روان و شیوا را برای انتقال این آموزهها انتخاب کرد. انتخابی که از طرف مردم بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
نقد نظریهها و مکاتب مختلف درباره انسان کامل
استاد شهید با دید جامع نگری که داشت و برای معرفی جامعیت اسلام و انسان اسلام، انسانی چند بعدی که همه دستورات این مکتب الهی را بهطور هماهنگ به مورد اجرا میگذارد و برای آن که جوانان را از نگرش یک بعدی به اسلام مصون بدارد، این مباحث را مطرح کرد.
روش استاد در این کتاب این بوده است که نظر اسلام را در مقایسه با نظر سایر مکاتب روشن میسازند و به سوالاتی مختلفی که حول این مباحث مطرح شده است پاسخ میدهد. برخی از این سوالات عبارتند از: انسان کامل یعنی چه؟ و مکاتب مختلف در این باره چه تعریفی دارند؟ راههای شناخت انسان کامل چیست؟ معیارهای آن مکاتب مختلف چیست؟ اسلام چه معیاری برای کمال انسان معرفی میکند و چه انسانی را کامل میداند؟ عیوب روحی و روانی انسان چیست؟ آیا جمله ی معروف «عبادت بجز خدمت خلق نیست» را میتوان پذیرفت؟
استاد در این کتاب پس از بررسی نظریات مکاتب مختلف مانند مکتب عرفان، عقل، قدرت، محبت، سوسیالیسم و اگزیستانسیالیسم درباره انسان کامل به نقد آنها میپردازد و سپس در آخر، نظریه اسلام را بیان مینماید.
کتاب «انسان کامل» در قطع رقعی و 332 صفحه از سوی انتشارات صدرا در دسترس علاقهمندان قرار دارد.
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/