دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفتگو با آنا مطرح شد؛

فروش اوراق به مردم بهترین راهکار پوشش کسری بودجه/ برای تحقق جهش تولید چه باید کرد؟

کامران ندری، کارشناس اقتصادی گفت: در بعد درآمدی بهترین راهکار فروش اوراق بدهی دولت به مردم است. به شرطی که قیمت اوراق به نحوی باشد که این اوراق را بتواند با قیمت بالا بفروشد.
کد خبر : 489382
nadri.negaam.jpg

کامران ندری اقتصاددان و استاد دانشگاه امام صادق علیه السلام در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا درباره راه‌های جبران و پوشش کسری بودجه ناشی از تبعات شیوع ویروس کرونا گفت: برای کاهش کسری بودجه دولت به سمت کاهش هزینه‌هایش برود تا از طریق آن کسری خود را تامین نماید. در بعد درآمدی هم بهترین راهکار فروش اوراق بدهی دولت به مردم است. به شرطی که قیمت اوراق به نحوی باشد که این اوراق را بتواند با قیمت بالا بفروشد. در صورتی این اوراق توسط مردم خریداری می‌شود که برایشان سودآور باشد. راه بعدی واگذاری و فروش دارایی‌ها است گرچه تبعات منفی بیشتری نسبت به اوراق دارد و ادامه‌دار نیست.


وی درباره استفاده از پایه‌های جدید مالیاتی برای پوشش کسری بودجه گفت: پایه‌های جدید مالیاتی تبعات منفی دارد و به اقتصاد ضربه می‌زند.در این موضوع می‌توانیم  به دنبال کاهش فرار مالیاتی باشیم به عنوان مثال باید نرخ مالیات بر سود سهام تغییر کند؛ در مدتی که بورس رونق داشته است عده‌ای در بازار سهام سود بالایی کسب کرده‌اند اما با وجود سودهای بالا، همان نیم درصد را به عنوان مالیات پرداخت کرده‌اند. همچنین کاهش فرار مالیاتی بازارهای مختلف به خصوص بازار دارایی می‌تواند آن را متعادل کند و اگر مالیات به نحوی وضع شود که به بازار لطمه نزند می‌توان درآمد بالایی را برای دولت ایجاد کرد.


ندری درباره نحوه تحقق جهش تولید با توجه به شرایط فعلی اقتصاد ایران گفت: اگر به رشد سرمایه‌گذاری و نرخ تشکیل سرمایه نگاه بیاندازید متوجه می‌شوید که این نرخ رشد در 10 سال اخیر بسیار کمتر از پیشرفت فنی و نرخ جمعیت بوده حتی از نرخ استهلاک نیز کمتر بوده است. همچنین نرخ سرمایه به ازای هر فرد در اقتصاد ایران نیز کاهش یافته که به معنی کاهش سرمایه‌گذاری است. برای جبران آن باید سرمایه‌گذاری‌ها را ازمسیر تسهیلات سرمایه جذب کرد که این موضوع هم باعث افزایش تورم می‌شود و همچنین مقدارکمتری از این تسهیلات صرف تولید می‌شود.


وی به نقش بازار سرمایه در تحقق جهش تولید اشاره کرد و گفت: موضوع مهم این است که کشور با یک دهه کاهش سرمایه‌گذاری در اقتصاد روبرو بوده است. در سال 98 نرخ رشد سرمایه‌گذاری از نرخ استهلاک پایین‌تر بوده اگر بتوانیم رشد سرمایه‌گذاری را بالاببریم می‌توانیم به تحقق رونق تولید و افزایش تولید در کشور امیدوار باشیم. هدف از افزایش مشارکت در بازار بورس نیز همین افزایش نرخ سرمایه‌گذاری بوده  اما وضعیت بازار سرمایه در بخش عرضه اولیه نشان می‌دهد که این موضوع محقق نشده است در چنین شرایط جهش تولید امکان‌پذیر نخواهد بود حتی اگر بخواهیم به سمت جهش تولید واقعی برویم به احتمال زیاد تورم بالایی نیز به دنبال خواهد داشت.


این استاد دانشگاه امام صادق علیه السلام خاطر نشان کرد: تا زمانی‌که بازار سرمایه و بازارهای غیر مولد موازی جذابیتش بالاتر از تولید باشد نباید انتظار این داشته باشیم که سرمایه‌ها به سمت فعالیت تولیدی برود.


انتهای پیام/4141


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب